Sobotka označil Bělobrádkovy výroky za alarmující

13.12.2013 10:36

Potenciální partneři nové vlády představili text koaliční smlouvy. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky nejde o konkrétní programové prohlášení, ale spíše o nastavení trendů, kterými se chce vláda vydat. Sobotka také vyloučil změnu daní v roce 2014, cílem je vytvořit stabilní prostředí. Rozdělení resortů ve vládě bude teprve předmětem jednání, která začnou počátkem příštího týdne.

 Sobotka označil Bělobrádkovy výroky za alarmující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci uvedl, že ve smlouvě jsou především trendy, kterými by se vláda chtěla zabývat, nejde o konkrétní programové prohlášení, řada bodů je pouze v obecné podobě. "My v tuto chvíli nemáme podrobné informace, v jakém stavu přebere nová vláda Českou republiku. Ale myslím, že každý občan získá pocit, že to je programové prohlášení zásadní změny. V celé řadě oblastí dojde ke změně politiky státu a já se domnívám, že je to naprosto namístě," dodal šéf sociálních demokratů.

Vláda by se v příštím období chtěla zaměřit především na čtyři oblasti, které Sobotka představil. Tou první je změna charakteru hospodářské politiky. "V minulém období to byla politika zaměřená na zvyšování nepřímých daní a škrtů. My bychom ji rádi orientovali na pracovní místa, životní úroveň a podporu hospodářského růstu," uvedl šéf ČSSD.

V roce 2014 výše daní zůstane stejná

Druhým důležitým cílem je promyšlená změna chování vlády. "Nechceme permanentní chaotické reformy. Rádi bychom postupovali způsobem, který bude pro občany srozumitelný, proto se v roce 2014 nebudou měnit daně, první ze změn, včetně nižší sazby DPH, začnou platit až od roku 2015. Záleží nám na stabilitě politického prostředí, nechceme občany znejišťovat zbrklými kroky. Ve smlouvě je i návrh na zvýšení zdanění hazardu, je tam majetkové přiznání. Všechno v rámci boje proti daňovým únikům," rozvinul Sobotka.

Napravit necitlivá opatření je třetí oblastí koaliční smlouvy. Patří sem znovuzavedení plné valorizace penzí, zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví, vrácení slevy pro pracující důchodce, zvyšování minimální mzdy nebo prosazení zákona o sociálním bydlení. V souvislosti s tímto bodem Sobotka ujistil, že se nebude zvyšovat daň z přidané hodnoty.

Čtvrtým bodem je trend ke změně způsobu hospodaření státu. Cílem je informační otevření celého veřejného sektoru, transparentnost a elektronizace veřejné správy.

Babiš: Musíme pracovat jako tým

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš popsal své pocity z vyjednávání. "Bylo to dlouhé a úmorné, v životě jsem tak dlouho nejednal, jednám maximálně třicet minut, nicméně to bylo konstruktivní," uvedl.

"Co se týká našeho hnutí, splnili jsme historickou úlohu už v tom, že jsme vznikli a zabránili jsme tak vzniku vlády, která by navýšila daně všem. Zabránili jsme navýšení daní živnostníkům a firmám," řekl na tiskové konferenci Babiš.

"Dáme si záležet na tom, abychom plnili to, co jsme řekli. Musíme v potenciální koalici spolupracovat. Minulá vláda mluvila o korupci, o té mluví každý. Ale pokud něco chceme skutečně udělat a vybrat daně, musí tady spolupracovat klíčová ministerstva. Pokud za čtyři roky splníme naši smlouvu, splníme toho víc než všechny polistopadové vlády dohromady," doplnil šéf ANO.

"Všechny resorty budou brutálně šetřit, ten prostor pro šetření je obrovský, zejména u státních firem. Jsme přesvědčeni, že když chceme od občanů vybírat daně, tak musíme ukázat, že nahoře se přestalo krást a že nahoře to řídíme řádně. S tím jsme šli do politiky a vidíme to jako týmovou práci," uvedl Babiš. "Možná budete překvapeni, možná najdeme úspory ve výši desítek miliard," uzavřel šéf hnutí ANO.

Výrok šéfa lidovců je alarmující, prohlásil Sobotka

Za lidovce na konferenci vystoupil místopředseda strany Marian Jurečka, šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je momentálně na stáži v USA.

Jurečka vyjádřil spokojenost s tím, že se důležité priority podařilo promítnout do společné koaliční smlouvy. Lidovci podle něj kladli důraz na čtyři oblasti, kterými jsou tradičně rodina, dále hospodářství, sociální oblast a transparentnost veřejné správy.

Účast lidovců ve vládě by ale ještě mohl zkomplikovat postoj Pavla Bělobrádka. Ten v rozhovoru pro MF Dnes velmi nespokojeně reagoval na nabídku Bohuslava Sobotky ujmout se vedení pouze dvou resortů. "Nechceme hrát roli užitečného idiota," prohlásil šéf lidovců. Sobotka jeho výroky označil za alarmující.

Kritika koaliční smlouvy

Koaliční smlouva, sotva spatřila světlo světa, má už ale i své kritiky. Výtky z řad KSČM představil v České televizi 1. místopředseda strany Petr Šimůnek. Kromě oblasti zahraničních věcí vytýká přílišnou obecnost v oblasti zaměstnanosti. "Očekávali jsme v tom prohlášení také více k nezaměstnanosti. Není uvedeno, jak budou vytvářena nová pracovní místa," shrnul poslanec.

Politik dále uvedl, že KSČM nadále trvá na zrušení lustračního zákona, vyjednávání mezi nimi a sociální demokracií prý pokračují.

Šimůnek nevyloučil, že v některých případech bude strana podporovat vládní kroky, pokud budou v souladu s programem komunistů. Podle politologa Kamila Švece by KSČM mohla fungovat jako jistá záloha pro ČSSD, nebylo by to ostatně nic nového, tuto roli zvládala strana už v době, kdy byl premiérem za sociální demokracii Jiří Paroubek.

"Komunistická strana jako levicová strana může Bohuslavu Sobotkovi velmi dobře pomáhat. Minimálně může vyvíjet tlak na koaliční partnery," uvedl Švec pro Českou televizi.

Helena Langšádlová z TOP 09 uvedla, že je zaražena výrokem šéfa Bohuslava Sobotky o tom, že strany neznají stav země a nemají v současné době analytiky, kteří by na tom pracovali. Vytkla vládním partnerům také to, že ve smlouvě nejsou uvedena přesná čísla.

Pozor na budoucí spory

Podle politologa je nejzajímavějším momentem koaliční smlouvy fakt, že důležitá rozhodnutí odkládá až na rok 2015. Švec varuje, že teprve poté dojde k možným sporům mezi koaličními partnery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…