„Spasibo.“ Stovky lidí vítaly Noční vlky v Děčíně. Pak vystoupil Foldyna a vyslal vzkaz: Pánové a dámy v Praze se nudí, neví, kdo nás osvobodil

08.05.2016 18:40

REPORTÁŽ (FOTO, VIDEO uvnitř) Potlesk, mávání a hlasité výkřiky díků. Tak stovky lidí v Děčíně vítaly ruské motorkáře, kteří dorazili uctít památku padlých rudoarmějců. O tom se Nočním vlkům v sobotu v centru Prahy mohlo jen zdát. Nedělní setkání s nimi v severočeském městě uspořádal poslanec a motorkář Jaroslav Foldyna z ČSSD, který dostal osobní poděkování od šéfa Nočních vlků Alexandra „Chirurga“ Zaldostanova.

„Spasibo.“ Stovky lidí vítaly Noční vlky v Děčíně. Pak vystoupil Foldyna a vyslal vzkaz: Pánové a dámy v Praze se nudí, neví, kdo nás osvobodil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) v motorkářské vestě

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

Ruští motorkáři Noční vlci už jsou několik hodin v Německu. Do Drážďan a následně cíle své tour do Berlína pokračovali ze severočeského Děčína, kde jim připravil uvítání sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna, který je sám motorkář. Na děčínském Husově náměstí čekaly na motorkáře stovky lidí. Občané je vítali potleskem a chtěli se s nimi fotit.

Před polednem se na děčínském náměstí před motorkářským barem Arizona začalo ozývat burácení motorek. Postupně na náměstí přijela kolona zhruba stovky strojů. Vedle ruských motorkářů a oficiálních členů skupiny Noční vlci se účastnili motorkáři z Česka, Slovenska, Makedonie a dalších zemí.

Noční vlci na děčínském hřbitově. Foto - Radim Panenka

Program stovky motorkářů, kteří své stroje ozdobili ruskými nebo českými vlajkami a samolepkami „na Berlín“, začal koncertem místních rockových kapel k výročí vítězství nad nacismem. Nad muzikanty byly na podiu vyvěšeny prapory osvoboditelů, tedy Sovětského svazu a USA a pochopitelně uprostřed česká státní vlajka.

Odpoledne se motorkáři začali opět řadit do kolony a vydali se k děčínskému hřbitovu Folknáře, kde je čekal poslední bod na jejich cestách po České republice, uctění památky padlých sovětských vojáků u jejich hrobu a pomníku. Po trase jízdy stáli lidé s foťáky a čekali, až si budou moct projíždějící kolonu vyfotit.

Přímo u hřbitova se shromáždila zhruba stovka dalších lidí, z nichž téměř každý druhý chtěl mít s Nočními vlky vlastní fotku. Lidé ve velkém dorazili s vykvetlými šeříky a ničím výjimečným nebylo odění do triček s Vladimirem Putinem v různých podobách. Ruští motorkáři spolu s vedením českého motorkářského klubu Red Eyed Crüe a poslancem Jaroslav Foldynou postupně položili věnce k rudoarmějskému pomníku. Po položení květin vždy poklekli a po pravoslavném způsobu se pokřižovali.

Jakmile se Noční vlci začali šikovat k odjezdu a startovali své stroje, lidé začali tleskat, hlasitě vykřikovali „spasibo“ a mávali jim. Někteří z nich si plynnou ruštinou dokonce s motorkáři povídali a naprostá většina účastníků byla ozdobena oranžovočernými georgijevskými stužkami, které v moderních dějinách značí výraz úcty k hrdinství sovětské armády.

„Doufám, že nás příští rok (média) zase poplivou, aby sem přišli lidé,“ uvedl na místě v prohlášení pro média poslanec Jaroslav Foldyna. Na poznámku, že lidé v Děčíně vítali Noční vlky nadšeně, reagoval poslanec jednoznačně: „Když se podíváme na ty pány a dámy v Praze, oni se nudí, nemají co dělat… A my se nenudíme, my víme, kdo nás osvobodil, kdo válku rozpoutal, kdo zvítězil a kdo byl agresor a kdo byl oběť. V severních Čechách jsou trošku chytřejší lidé než v Praze,“ dodal Jaroslav Foldyna, který se spolu s dalšími českými motorkáři na svém stroji vypravil Noční vlky doprovodit až k německým hranicím. Při loučení dostal děkovný dokument, pod kterým je podepsán přímo šéf Nočních vlků Alexandr Zaldostanov, přezdívaný Chirurg.

Poděkování "Chirurga" poslanci Foldynovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…