„Speciální problém.“ Česko je podle soudkyně Šimáčkové málo evropské

16.12.2023 15:00 | Monitoring

Soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková nechápe, proč není v České republice dostatečná politická vůle k přijetí Istanbulské úmluvy, jež vzbuzuje nemalé kontroverze. „Dáváme tím najevo, jako by u nás byl nějaký speciální problém,“ řekla v podcastu pro Český rozhlas Plus. A že na jednáních příslušných výborů jsou kladeny otázky, co nám brání přihlásit se k evropské snaze o větší ochranu obětí násilí vůči ženám a domácího násilí.

„Speciální problém.“ Česko je podle soudkyně Šimáčkové málo evropské
Foto: Repro YouTube ČRo Plus
Popisek: Kateřina Šimáčková

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39914 lidí
Zatímco odpůrci Istanbulské smlouvy důrazně varují před rizikem narušení tradičních rolí a změn ve struktuře české společnosti, pokud by byla uplatněna, soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková hovoří především o evropské snaze o větší ochranu obětí, za kterou se však podle řady kritiků smlouva pouze schovává.

Nejenom v Česku se vede debata, co je znásilnění, sexuální obtěžování a podobně. Ve společnosti rezonují mj. známé kauzy bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který byl obžalován za dvě znásilnění a jeden pokus.

Podle současné právní úpravy se za znásilnění považuje pohlavní styk vynucený silou. „Hodně se teď také zabýváme tématem sekundární viktimizace obětí, tedy aby práce policistů i soudů byla vůči obětem senzitivní a vstřícná,“ doplňuje Šimáčková v podcastu Chyba systému.

Podle novinářky Apoleny Rychlíkové, jež také byla hostem pořadu, se situace v této oblasti v u nás posunula velmi dopředu, i když to ještě není zcela ideální. Zmiňuje v této souvislosti zmíněný mediálně sledovaný soudní proces s Dominikem Ferim, který byl veden velmi citlivě k obětem, což jí udělalo velkou radost.

Od státu přesto očekává systémovější přístup pro další zlepšování. Ratifikaci Istanbulské úmluvy by vnímala jako signál, že je tato problematika brána vážně.

A Šimáčková dodala: „V tuto chvíli z pohledu Rady Evropy na České republice nejvíc zajímavě v této oblasti působí to, že jsme jedna z posledních členských zemí Rady Evropy, která neratifikovala Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. A součástí této úmluvy je i ochrana obětí sexualizovaného násilí,“ popsala.

„My tím dáváme najevo, jako by u nás byl nějaký speciální problém,“ pokračovala soudkyně Evropského soudu pro lidská práva. „Na jednáních na různých výborech pro boj proti násilí na ženách a domácímu násilí či u výboru pro rovnost pohlaví jsou na nás kladeny otázky, proč se bráníme přihlásit se k té evropské snaze o větší ochranu obětí. V Radě Evropy je 46 členů. Jen čtyři členové z nich neratifikovali, a jeden člen – Turecko – odstoupilo,“ zmínila Šimáčková.

Připomíná také judikaturu Evropského soudu, který už před deseti lety vydal důležité rozhodnutí ve sporu M. C. proti Bulharsku, v němž státům doporučil redefinovat znásilnění tak, aby šlo o „jakýkoli pohlavní styk, který se odehraje s nesouhlasem“.

Zdůrazňuje také, že se nesmí vyjadřovat k probíhajícím soudním řízením. Všímá si ale toho, že když právo poruší někdo, kdo je nám sympatický, zaujímáme k tomu zcela jiné stanovisko. „Myslím, že to je problém východní Evropy, že víc fandíme či nefandíme, než abychom respektovali pravidlo padni, komu padni,“ podotkla.

„Severozápad Evropy má mnohem větší úctu k jednotlivci – v medicíně, v trestním řízení i třeba v ochraně proti sexualizovanému násilí. Na jihovýchodě Evropy platí tradiční vnímání genderových rolí – jednotlivec tam není tak důležitý jako jeho role ve společnosti. Z tohoto pohledu je kdekoli na severozápadě (Evropy) postavení oběti i soudní rozhodování kvalitnější než u nás,“ upozorňuje soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jéje další Pekarová, Nerudová, Černochová atd.., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 16.12.2023 16:25:43
Já nevím... Nebýt Kateřiny Konečné, Petry Rédové, Karolíny Stonjekové, paní Bobošíkové, Šichtařové a jim podobných, tak bych byl asi antifeminista. Protože to, co se vyrojilo v politice z ženským pohlavím, tak to je tedy na pováženou

|  7 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …