„Tady jsou nějaké užitečné weby.“ V Brně vzdělávali. Můžete hádat, koho doporučili

22.02.2023 16:00 | Reportáž

Digitálně zpracované postavy, upravené fotky, falešné zprávy. „Fotky se dají upravovat dlouho, teď už ani video není průkazné. Asi bude platit jen to, co člověk vidí na vlastní oči…“ Lektoři v centru Brna se pustili do mediálního vzdělávání veřejnosti a radili, jak nenaletět na falešnou zprávu.

„Tady jsou nějaké užitečné weby.“ V Brně vzdělávali. Můžete hádat, koho doporučili
Foto: Daniela Černá
Popisek: falešná zpráva

Mediální vzdělávání pokračovalo v Brně přednáškou pro veřejnost s názvem Jak nenaletět na falešnou zprávu. Přednášející hovořili o tom, že mediální sdělení se rozdělují na zprávy, komentáře, reklamní nebo PR články, přičemž popisovali, jak by tato sdělení měla vypadat.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí
Pak jsou ale i „falešné zprávy“, které obsahují nepravdivé informace za účelem oklamání lidí, šíří se záměrně s cílem ovlivnit rozhodování nebo názory jejich příjemců, často jejím autorům přináší osobní prospěch. „U zpráv musíme ověřit, jestli je správná, nebo falešná, často se používá vyjádření dezinformace,“ uvedl přednášející. „Účelem šíření takových zpráv může být i vyvolávání strachu a paniky ve společnosti.“ Falešných zpráv je několik druhů. Např. hoax – poplašná řetězová zpráva, šířená především e-mailem nebo na sociálních sítích, obsahuje šokující sdělení a často následuje výzva k přeposlání zprávy dalším příjemcům.
Pokud si člověk není jistý, jestli to, co mu přišlo, je hoax, nebo ne, je dobré využít stránku Hoax.cz, kde najdete často i vyjádření odborníků.

Součástí přednášky byly i ukázky hoaxů, informace například o tom, že WhatsApp byl zpoplatněn, nebo výzva k rozbíjení dveří automobilů, pokud je uvnitř domácí mazlíček. 
Ukazovali i příklad hoaxu o tom, že Lidl rozdává kupóny, samozřejmě po kliknutí na určitý odkaz by se majitel nestačil divit. V té chvíli je dobré ověřit skutečnou adresu firmy.

Dále se objevuje phishing, a to je podvodný e-mail, který se z uživatelů snaží vylákat důvěrné informace, většinou přístupové údaje k různým účtům, např. bankovnímu. 

Loterie jsou podvodné e-maily, které obsahují oznámení o výhře v loterii a z uživatelů se snaží vylákat peníze zaplacením manipulačního poplatku. „Banky nikdy nebudou posílat e-mail s nějakým odkazem nebo abyste se přes nějaký e-mail přihlásili do banky,“ upozornili přednášející. Pak totiž se do systému může dostat vir, který monitoruje všechny znaky a mezitím si vyhledá i vaše heslo. I k tomu ukázali přednášející pár příkladů, kdy ukazovali důležitost ověření skutečného e-mailu banky.

Falešný e-mail může ovšem přijít i v době psychické nepohody a je potřeba být opatrný v každou chvíli.

Hoax. Foto: Daniela Černá

SCAM 419 [nigerijské dopisy (zpráva, ve které vás podvodník žádá o pomoc, například jde o převod zděděného nebo jinak získaného majetku nebo na falešné sbírky.)] „V souvislosti s Ukrajinou k tomu docházelo. Byla spousta oficiálních sbírek a mezi tím se objevily falešné výzvy. V souvislosti s covidem také,“ dodal.

Přednáška o dezinformacích. Foto: Daniela Černá

Malware jsou škodlivé kódy, které se skrývají za odkazem nebo v příloze e-mailu.

Řeč byla i o fake news, falešných zprávách obsahujících záměrně nepravdivé informace, které se objevují na dezinformačních webech a sociálních sítích. Dezinformace je nepravdivá informace šířená záměrně jako součást propagandy. Organizátoři rozdali posluchačům také přehled užitečných webů:
Cesti-elfove.cz – občanské hnutí, které mapuje, analyzuje a aktivně bojuje proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu.
Demagog.cz – projekt věnující se kontrole pravdivosti tvrzení českých politiků.
Hoax.cz – databáze hoaxů.
Manipulatori.cz – publicistický web, který se snaží vyvracet hoaxy, dezinformace, výroky politiků a falešné výroky a upozorňuje na podvody.
iROZHLAS.cz/zprávy-tag/overovna – projekt zabývající se vysvětlováním a ověřováním nepravdivých informací, polopravd nebo překroucených faktů, do kterého se můžete zapojit i vy.
Seniornanetu.cz – pomůcka, která pomáhá odhalit podvod.
Kybertest.cz – interaktivní test, který prověří naši schopnost nenaletět na kybernetické podvody.

Řečníci hovořili i o fotkách a videozáznamech. Fotografie i video totiž ztrácejí průkaznost. Na důkaz pustili divákům počítačově zpracované video s Tomem Cruisem. Jenže nešlo o známého živého herce, jen o jeho digitální duplikát. Nikdo to nepoznal. „Fotky se dají upravovat dlouho, teď už ani video není průkazné. Asi bude platit jen to, co člověk vidí na vlastní oči.“ Přednášky se chopili Dalibor Fic a Filip Křivánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…