Tak co, Putine? Vlivné americké noviny znají budoucí vývoj na Ukrajině

20.08.2015 13:47

Na Ukrajině se nyní odehrávají největší boje od podepsání druhé minské dohody letos v únoru. Tato skutečnost podporuje domněnku, že ruský prezident Vladimir Putin možná plánuje velkou ofenzívu za ukrajinské hranice. Pokud nedojde ke změně, bude muset USA přehodnotit svůj přístup k ukrajinské krizi. Informuje server Washington Times.

 Tak co, Putine? Vlivné americké noviny znají budoucí vývoj na Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Čím dál častější boje a dělostřelecká palba na ukrajinském území donutily evropské politiky jednat. V pondělí se má německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande sejít s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Cílem jednání je „vytvořit strategii, která povede k utišení bojů“. Shodou okolností jednání připadlo na ukrajinský Den nezávislosti „a napětí mezi Moskvou a Kyjevem tak vzroste“.

Odborníci se shodují na tom, že USA velmi pravděpodobně přehodnotí svůj dosavadní přístup ke krizi a možná bude nucena poskytnout Kyjevu pokročilou vojenskou podporu a radarové systémy. Ariel Cohen, člen think tanku Atlantic Council, je pevně přesvědčen, že Rusko plánuje útok. „Ofenzíva se blíží,“ říká Cohen.

„Zcela očividně nehodlají Rusové dostát druhé minské dohodě a nyní zkoušejí, jakou reakci vyvolá jejich postup na Ukrajině a na Západě,“ tvrdí Cohen. Existují však i důkazy o tom, že dohodu porušuje i ukrajinská strana; odborníci Pentagonu ale viní hlavně proruské separatisty.

Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že boje, které probíhají kolem města Mariupol, jsou předzvěstí jeho následného obsazení Ruskem, které si tak plánuje vytvořit půdu pro ,,postavení mostu" z Ruska na Krym.

Celý text zde

Putin se mezitím vydal na třídenní návštěvu Krymu, kde měl jednat o vývoji Krymu a podpoře turismu. Porošenko jej však obvinil ze snahy o zvýšení napětí pár dní před ukrajinským Dnem nezávislosti. Putin na oplátku kritizoval Porošenka za dosazování cizích státních příslušníků do politických úřadů, jako například gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, který byl jmenován guvernérem Oděsy. „Přestaňte s tímto zahanbujícím postupem. Je to ponižující pro celý ukrajinský lid,“ řekl Putin.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přitom apeluje na Merkelovou a Hollanda, aby byli na Ukrajinu přísnější. „Z našeho pohledu je nutné přitlačit na Kyjev, abychom je přesvědčili, že musí dodržet dohodu a z ní plynoucí závazky, které se sjednaly v Minsku,“ řekl Lavrov.

Andrew Kuchins z Centra pro strategické a mezinárodní studie je přesvědčen, že Rusko se vměšuje do ukrajinských záležitostí, aby odvedlo pozornost veřejnosti od svých vnitřních problémů. „Ruské ekonomické vyhlídky vypadají tak mrtvé jako nikdy předtím,“ tvrdí Kuchins. Dodal také, že podle průzkumů vzrostla Putinova oblíbenost po anexi Krymu o 25 %.

Podotkl také, že pokud má dojít k ofenzívě, bude Rusko potřebovat mnohem víc než jen Mariupol. „Mohou to Rusové udělat? Ano. Ale výsledkem bude mnohem víc mrtvých a pak bude mnohem těžší pro ruskou vládu, aby hrála na svoje obyvatele hru, že na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci,“ říká Kuchins. Dodal také, že pokud by Putin podnikl ofenzívu, těžko se pak Rusko zbaví evropských sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…