„To bude okrádat chudé a dávat bohatým.“ Šlechtic nechce, aby se daň zvýšila

06.02.2023 14:50 | Ze sítí

Diskutuje se o zvýšení daně z nemovitosti, proti kterému protestuje řada lidí. I jeden příslušník šlechty. Negativně se vymezil Jiří Lobkowicz, dříve politik ODS a Unie svobody. Argumentuje, že vlastnictví domu je základem generačního bohatství v ČR. „Proto zvýšení daní z nemovitostí bude okrádat chudé a dávat bohatým,“ míní. A už se ozvala pirátka.

„To bude okrádat chudé a dávat bohatým.“ Šlechtic nechce, aby se daň zvýšila
Foto: Repro Twitter
Popisek: Jiří Lobkowicz s Karlem Schwarzenbergem

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Není žádným tajemstvím, že státní rozpočet není v dobré kondici. Diskutuje se o dalších možnostech zdanění a mezi nimi je i zvýšení daně z nemovitosti. To doporučuje Národní ekonomická rada vlády. Ministr financí Zbyněk Stanjura se prý už také nebrání. Ale chtěl by změnu v tom, že by nově daň, která jde v současnosti obcím, částečně připadla i státu.

„Pokud by měl stát k navýšení této daně přistoupit, musíme se bavit o změně výnosu, protože případné zvýšení daně jako takové, nemá pozitivní dopad na státní rozpočet. Nyní je výnos státu dokonce záporný, protože stát prostřednictvím finanční správy celý výběr daně spravuje,“ řekl Stanjura pro Deník N.

Kdo však proti zvyšování daně z nemovitosti protestuje, je Jiří Lobkowicz. „Vlastnictví domu je základem generačního bohatství v České republice, a proto zvýšení daní z nemovitostí bude okrádat chudé a dávat bohatým. Pro mě nepřijatelné řešení, potřebujeme spíše snížit vládní výdaje jako procento HDP,“ říká Lobkowicz, majitel několika zrestituovaných nemovitostí v ČR. Dodejme, že Lobkowicz býval členem ODS a Unie svobody, v prezidentských volbách pak podporoval kandidáta podpořeného vládou, Petra Pavla.

Vyšší daň z nemovitosti prý snižuje motivaci ke koupi domu, odrazují investory, ztěžují možnosti získání půjčky, snižují hodnotu stávajících nemovitostí, zvyšují kapitálové nároky na pořízení nemovitosti a mohou také vést k problémům s dalším financováním. Kromě toho daně deformují volný trh, mohou také snížit novou výstavbu či zatížit rodiny se středními příjmy.

„Pane Lobkowicz, číst si vaše důvody, proč nezvedat daň z nemovitosti, je zhruba na úrovni čtení důvodů Pavla Tykače pro nezavírání uhelných elektráren. Potřebujeme daňový systém, který efektivně reaguje na krize (jako ta bytová), ne ten, který chrání partikulární zájmy movitých,“ vzkázala šlechtici pirátka Kateřina Stojanová. Piráti jsou dlouhodobě pro zvýšení této daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další sprostota ............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 06.02.2023 16:33:46
po návrhu na odchod do důchodu v 68 letech. Nevím, proč by lidé měli platit vyšší daň z nemovitosti, když dům zděděli po předcích a snaží se ho udržet pro potomky? Navíc loni u nás už zvýšili koeficient výpočtu této daně na dvojnásobek. Pořád platit a platit, pak to narvou do chřtánu lenochům, kterým se nechce pracovat, na zbraně pro Ukrajinu nebo na zvýšení svých platů. Tato otrokářskáá vláda je protiobčanská. Kdo tohle volil, ten to nemá v hlavě v pořádku.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…