„To, co jste teď řekl, je zásadním ohrožením bezpečnostní struktury ČR!“ Stropnický se v ČT setkal s komunistou Černým a při debatě se neudržel

24.09.2017 14:31

Svět s napětím sleduje, jak ruské, tak vojenské manévry. Máme se jich bát? V nedělních Otázkách Václava Moravce o tom debatovali současný ministr obrany Martin Stropnický (ANO), stínový ministr obrany Alexander Černý a český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý. Stropnický s Černým se ani chvíli nešetřili. Černý dokonce zašel tak daleko, že označil druhého českého prezidenta Václava Klause za šílence.

„To, co jste teď řekl, je zásadním ohrožením bezpečnostní struktury ČR!“ Stropnický se v ČT setkal s komunistou Černým a při debatě se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Spor mezi Severní Koreou a Spojenými státy se dál vyostřuje. „Schyluje se snad k válce?“ zeptal se hned v úvodu pořadu Moravec a připomněl slova 45. prezidenta USA Donalda Trumpa, který na půdě OSN pohrozil totálním zničením severokorejského režimu Kim Čong-una.

„Vždycky se má udělat všechno pro to, aby byl mír vyjednán, a nikoli vystřílen,“ okomentoval současnou situaci Stropnický. USA a KLDR si vyměňují ostrá prohlášení, ale zatím na sebe neútočí. „Ale tím, že na jedné straně konfliktu je partner, který respektuje pravidla, a na druhé straně konfliktu je naprosto nevyzpytatelný partner, teď pravděpodobně hovořím o KLDR, tak je velmi obtížné cokoli předvídat,“ pravil Stropnický.

Černý dal Stropnickému za pravdu. „Já souhlasím s tím, že Kim je podivín,“ uznal komunista Černý. Obratem však dodal, že se nestačil divit, když Trump přímo na půdě OSN hrozil někomu jinému zničením. „Spojené státy se chlubí tím, že jsou demokratická země a tím volebním sítem, tak to, co teď předvádí Donald Trump...,“ nechal Černý větu nedokončenou.

Stropnický se Spojených států zastal. Ministr obrany trvá na tom, že jde o demokratickou zemi a není namístě to zpochybňovat.

„Stačí si vzpomenout, jak to bylo v Sýrii. Trump se podíval na video, hned věděl, jak to bylo, a nařídil útok v Sýrii,“ připomněl Černý moment využití chemických zbraní v občanské válce v Sýrii. Zatímco Spojené státy nepochybovaly, že za útokem stály ozbrojené síly prezidenta Bašára Asada, Rusko naproti tomu tuto myšlenku odmítalo.  

Černý si kladl otázku, proč KLDR neustále varuje před Američany a hrozí útokem právě Američanům. „Jestli ono to nebude tím, že ti Američané je provokují,“ zaznělo z úst komunisty. A Stropnický se neudržel. „Vy otevřete olejovky a vystoupí z toho zlý Američan,“ smál se Černému Stropnický.

Obratem ministr obrany poukázal také na to, že největší páky na KLDR mají Čína a Rusko, protože režim drží při životě. To platí především o Číně. „Já jsem si nevšiml, že by Čína nebo Rusko vyslaly z OSN nějaký významný signál směrem ke KLDR,“ kroutil hlavou člen vlády. „Zato Trump jasný signál vyslal a bojíme se všichni,“ oponoval Černý.

Poté Moravec změnil téma. Připomněl divákům, že před pár dny se uskutečnilo na západních hranicích Ruska a Běloruska společné velké cvičení ruských a běloruských armádních sil pod názvem Západ 2017. Ke slovu se dostal český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý.

Máme na Rusko několik požadavků, uvedl Šedivý

„My máme několik podmínek, aby bylo možné vracet se k normálu. Především jde o respektování mezinárodního práva, což souvisí se záborem Krymu. Ale žádáme také, aby to Rusko bylo transparentnější, aby nás dostatečně včas informovali o pořádání cvičení, abychom tam mohli vyslat pozorovatele,“ žádal Šedivý. Vyčetl také Rusku, že neříká pravdu o tom, kolik vojáků se cvičení zúčastnilo. Moskva mluví o 12 700 vojáků. NATO oponuje, že má údaje zhruba o 100 tisících cvičících vojáků. Rusko sice tvrdí, že pozorovatele zvalo, ale Šedivý upozornil, že zvalo pozorovatele jen na jeden den střelby a na nic jiného, což je chyba. Přitom nebývá výjimkou, že nad územím, kde se cvičí, mohou pozorovatelé i proletět. Rusko teď nic podobného neumožnilo.

Když se Moravec zeptal Černého, jak hodnotí ruské cvičení, poslanec mu z otázky utekl. Začal místo toho hodnotit NATO. „Loni Aliance uspořádala monstrózní cvičení Anakonda. Už ten název něco symbolizoval,“ zaznělo z úst komunisty. Kromě toho upozornil na to, že Američané chtějí armádě poskytnout 700 miliard dolarů.  

V tu chvíli se opět Stropnický neudržel. „Já už se musím smát,“ konstatoval. Upozornil na to, že členské státy NATO měly ze cvičení Západ 2017 velké obavy a budou s napětím sledovat, jak bude vypadat stahování jednotek a techniky, které se cvičení zúčastnily. Ministr české vlády se ani nediví, že pobaltské státy či Polsko mají z počínání Ruska obavy.

„Koneckonců, když si vybavíme, že ruský prezident Vladimir Putin označil za největší tragédii 20. století rozpad Sovětského svazu, tak to je pozoruhodná věta tedy. Když si vezmeme počet obětí dvou světových válek, tak nadřadit tomu rozpad Sovětského svazu, to je opravu pozoruhodné,“ kroutil hlavou dál ministr.

Právě kvůli tomu NATO pořádá cvičení, která zmínil Alexander Černý, podotkl Stropnický.

„Může se počet cvičení zvýšit?“ ptal se Moravec. „Může se zvýšit, ale bude to záležet třeba na tom, jak se budou stahovat jednotky po posledním cvičení,“ řekl ministr.

Když se znovu dostal ke slovu Šedivý, připomněl, že Rusové vůbec necvičí jen na svém území, protože okupují Krym, okupují část Moldavska a posílají vojáky na východ Ukrajiny. Rusko si je však vědomo síly NATO jako celku a tato odstrašující hodnota NATO na Rusko zatím platí.

Černý se ovšem Ruska znovu zastal. „Já nemohu přijmout logiku, že Rusko ohrožuje Evropu a ostatně i zbytek světa,“ divil se komunista. „Tak se jeďte podívat do Gruzie, jak se tam ta hranice posouvá. Zeptejte se tam těch lidí,“ doporučil Stropnický okamžitě Černému. „Tak zase vy jeďte na Donbas a zeptejte se těch lidí, co pravdu chtějí, jestli tam chtějí Porošenka,“ vrátil úder komunista.

Stropnický upozornil na to, že bylo jasné, že se s panem Černým na ničem neshodne. Jedna věc ho ale přece jen zaráží. „Nezlobte se, pane poslanče, ale já mám někdy pocit, že vy jen budete volat po rozpuštění Varšavské smlouvy a za chvíli označíte srpen 1968 za bratrskou pomoc,“ kroutil hlavou Stropnický. „Pane ministře, znáte mě natolik dobře, že víte, že mi nemůžete nic takového podsouvat,“ ohradil se Černý. Trval si však na tom, že to Američané zvyšují napětí na Ukrajině.

„A to si jako snad myslíte, že ty ruské tanky na Donbas dodávají Američané?“ uhodil znovu na Černého ministr. „No, Američané teď na Ukrajinu chtějí posílat zbraně. Petro Porošenko poslal armádu proti vlastním lidem. A jen se děsím toho, co bude za chvíli ve Španělsku. To tam taky pošleme vojáky?“ ptal se Černý.

Komunista také prohlásil, že EU selhala na Majdanu a nejen tam. „Já mám pocit, že tu sedím s ruským velvyslancem, opravdu jo,“ kroutil hlavou Stropnický.

Moravec ve vysílání sáhl k historické paralele. Když se tu tolik mluví o Rusku, znamená to snad, že jsme se naprosto stejně měli zachovat k sudetským Němcům a nechat je, aby se sami rozhodli, co se stane se značnou částí pohraničí Československa? „Víte, já bych se té analogii se sudetskými Němci vyhnul, protože to je pro nás velmi citlivá otázka,“ utekl znovu z odpovědi Černý.

Stropnický znovu připomněl, že Vladimir Putin teskní po obnově Sovětského svazu a neustále se snaží svůj vliv rozšiřovat. Stalo se tak v Gruzii, na Ukrajině i jinde.

Meziročně spotřebovává armáda o deset procent víc prostředků

Člen kabinetu hovořil o finančním deficitu, se kterým se česká armáda potýká. „Ale pro mě je důležitější, že ten meziroční růst je už třetí rok deset procent, že je schopná tyto prostředky absorbovat a je to nastaveno tak, abychom se v roce 2024 nebo 2025 dostali na dvě procenta HDP,“ prozradil člen vlády. V příštím roce by měla armáda hospodařit s 59 miliardami.  

Když se dostal ke slovu Černý, zdůraznil, že platit dvě procenta HDP není třeba, byť nás k tomu zavazuje členství v NATO. „Já jen připomenu, že v roce 2014 jsme byli na 0,95 procenta HDP výdajů na obranu. V roce 2015 jsme stoupli na 1,1 HDP, ale v loňském roce jsme klesli zpátky pod jedno procento,“ podotkl Černý.

Stropnický se bránil, že armáda dostává peníze navíc, ale pokles, který zmiňuje Černý, vznikl prý z toho, že se ekonomice daří lépe.

Moravec poté změnil téma a zeptal se Černého, zda by komunisté snížili výdaje na armádu, pokud by se jim podařilo prosadit jejich plán na vystoupení z NATO. „Není čas snižovat naše finance na obranu, naše armáda je podfinancovaná, podívejte se, jak je na tom pozemní vojsko,“ posteskl si Černý. Pokud by Česká republika odešla z NATO, přispělo by to podle komunisty k tomu, že by pokleslo obrovské napětí v Evropě.

A Stropnický se znovu neudržel. „Tak promiňte, ale to, co jste teď řekl, je zásadním ohrožením bezpečnostní struktury České republiky. Aliance je založena na dobrovolném členství, a pokud vy tady zpochybňujete naše členství, tak zpochybňujete celý polistopadový vývoj,“ udeřil Stropnický na Černého. „To si asi myslel i prezident Václav Havel, když mluvil o konci NATO,“ odvětil Černý. „Vy vytrháváte výroky z kontextu,“ ohradil se Stropnický.  

Šílenci Kim a Klaus

Moravec nakonec otevřel téma dnešních voleb v Německu. Poukázal na to, že část politiků Alternativy pro Německo tvrdí, že Němci mohou být hrdí na to, co dokázali němečtí vojáci během dvou světových válek. Někteří politici AfD poukazují také na pozitivní roli říšského protektora Reinharda Heydricha, pod jehož vedením údajně Češi měli více autonomie než za Habsburků. Stropnický a Černý se shodli na tom, že jde o naprosto nepřijatelné výroky šílenců.

Kromě toho moderátor Moravec připomněl, že druhý český prezident Václav Klaus tyto politiky podporuje. Černý celou debatu uzavřel. „V poslední době slýcháme tolik šílenců, Kimem počínaje, a chcete-li Václavem Klausem, konče, že bychom potřebovali co nejvíce stability,“ přednesl přání Černý. „Amen,“ přidal se Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …