To je překvapivé: Uprchlíci se hádají kvůli Rusku. Již zde u nás

27.10.2015 12:55

Americký server National Public Radio publikoval reportáž Lauren Frayerové, která se vypravila na slovinsko-rakouské hranice. Vyzpovídala několik syrských uprchlíků, jejichž společným cílem je dostat se do Evropy, ale jinak mají zcela odlišné politické názory. To vzbuzuje obavy, že by jejich spory mohly znovu vzplanout v uprchlických táborech v Německu a dalších zemích.

 To je překvapivé: Uprchlíci se hádají kvůli Rusku. Již zde u nás
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Tisíce lidí přespávají na „území nikoho“, které leží mezi oběma zeměmi přímo venku na asfaltovém chodníku. Občas mezi nimi dojde ke konfliktu, protože nikdo z nich nechce ztratit místo ve frontě na autobus. Jedním z nich je také syrský uprchlík Abdul Karam Mohamed. „Ruské stíhačky bombardují města a vesnice, zejména Idlib a Hama,“ uvádí jako důvod, proč se rozhodl opustit Sýrii až po pěti letech od začátku občanské války. Jeho rodná vesnice prý byla v průběhu války relativně nedotčená okolním násilím. Dle svých slov plánoval, že zůstane, a začal studovat. „Před jedenácti dny však moji vesnici zasáhly ruské bomby a já se rozhodl odejít do Německa nebo Nizozemska, abych tam mohl dokončit svá studia a zajitil si lepší budoucnost,“ vypráví syrský mladík.

Blízko stojící uprchlík, který se představuje jako Lazarus Azar, však s názorem svého syrského kolegy nesouhlasí. „On se samozřejmě mýlí, protože Rusové chtějí Sýrii pomoci. Největší zlo představují různé islámské skupiny. Sýrie byla tak krásná země. Teď ale chtějí všichni odejít, protože nevědí, kdy si může smrt přijít pro ně či jejich rodiny,“ cituje Frayerová výpověď dalšího z uprchlíků a dodává, že jejich postoje korespondují s jejich původem. Zatímco Mohamed zastává ostře protivládní názory a je sunnitský muslim, tak Azar je křesťan pocházející z Damašku a Asadův režim naopak podporuje. „A nyní tito dva lidé dostanou v tomto slovinském uprchlickém tábore lůžka hned vedle sebe,“ glosuje Frayerová.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Podobná setkání se dějí na celém Blízkém východě i v Evropě. Uprchlíci, kteří doma zastávali opačné názory, nyní společně přicházejí na evropský kontinent. Stojí nyní tváří tvář ideologickému protivníkovi tak blízko jako nikdy před tím,“ uvádí Frayerová s tím, že mnozí z nich setrvávali v zemi až do započetí ruských náletů. „Syrská armáda je velmi dobrá. Situace se zlepšuje každým dnem od té doby, co nám Rusové pomáhají. Možná se všichni za rok vrátíme zpátky,“ říká dvacetiletý Ali Saleh, jehož otec je důstojníkem v Asadově armádě. Cestuje společně se svoji matkou a mladšími sourozenci. Jeho otec zůstal v Sýrii a bojuje dál. Z domova si odvezli všechny své nejdůležitější věci, protože netuší, jak dlouho budou pryč.

V blízkosti diskutují další syrští uprchlíci o důvodech, které je vedly k odchodu do Evropy. Někteří uvádí ruské údery, jiní zase bombardování koalice vedené Spojenými státy nebo diskutují o globální geopolitice. „Studená válka mezi Ruskem a Spojenými státy stále trvá. Chtějí, aby lidé bojovali mezi sebou a kupovali jejich zbraně. Devět členů mé rodiny již zemřelo, včetně mojí matky, bratranců a strýčků,“ říká Yassin Hamdallah, který pochází z města Daraa. Přiznává, že se snaží od těchto politických diskuzí udržet stranou. „Je to velmi citlivé téma, protože mnoho lidí zastává naprosto odlišné názory. Už jsem tady viděl mezi syrskými uprchlíky hodně zlé krve. A to vše jen proto, že každý věří v jiného. Kdybychom se ale mohli sjednotit, tak jsem si jistý, že bychom spolu žili v míru,“ tvrdí Hamdallah.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…