„To lidem udělá v hlavě guláš!“ Přilepení aktivisté odsouzeni

24.07.2022 18:24 | Ze sítí

Italští klimatičtí aktivisté ze skupiny Ultima Generazione (Poslední generace) se v pátek v galerii Uffizi ve Florencii přilepili ke slavnému obrazu Primavera italského malíře Sandra Botticelliho. Muzeum poté uvedlo, že jen díky ochrannému sklu nedošlo k poškození díla.

„To lidem udělá v hlavě guláš!“ Přilepení aktivisté odsouzeni
Foto: Twitter
Popisek: Klimatičtí aktivisté se přilepili k Botticelliho obrazu

Dva aktivisté nejdříve s pomocí třetího přilepili dlaně na ochranné sklo obrazu v galerii Uffizi a poté kolem sebe rozvinuli transparent s nápisem „Ultima Generazione No Gas No Carbone (Poslední generace, žádný plyn, žádné uhlí)“. Jeden muž a dvě ženy si do galerie vstupenky zaplatili.

Původní zdroj ZDE.

Zakladatel a majitel serveru Seznam Zprávy Ivo Lukačovič na svém twitteru zveřejnil záběry z této akce s popiskem, že jde o „dementní akci, která lidem udělá v hlavě totální guláš“.

 

 

Z místa je musela odvést až policie. Trojice byla převezena na policejní stanici ve Florencii. Italská média uvedla, že aktivisté dostali oficiální příkaz nevstupovat do turisticky oblíbeného města po dobu tří let. Podle italských médií je to podobná strategie, jaká se často uplatňuje vůči agresivním fotbalovým fanouškům.

Aktivisté ze skupiny Ultima Generazione (Poslední generace) uvedli, že tento protest je prvním z „nové sezóny akcí“ zaměřených na muzea. Podle webu The Guardian se zdá, že se inspirovali aktivisty z organizace Just Stop Oil ve Velké Británii, kteří nedávno uskutečnili podobnou protestní kampaň v uměleckých galeriích.

Lepidlo bylo ze skla bezpečně odstraněno, na obraze nevznikla díky ochrannému sklu, které bylo instalováno před několika lety, žádná škoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…