„To nás neumíte bránit?“ Putinovi se bouří internet. Kvůli útokům v Rusku

06.12.2022 11:43

Na území Ukrajiny den co den letí desítky ruských raket. V samotném Rusku ale budí větší rozruch útoky vedené v hloubi ruského území několika drony. Ruští váleční bloggeři se zlobí, že ruská armáda možná není schopná efektivně bránit vlastní území.

„To nás neumíte bránit?“ Putinovi se bouří internet. Kvůli útokům v Rusku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký dron Predator

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Ruská agrese na Ukrajině trvá už 286 dní a ruská armáda vedle civilistů pálí rakety také na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ale o válce píšící ruští bloggeři se navzdory neutuchajícím ruským útokům na ukrajinské území na svou armádu zlobí. Ukazuje se totiž, že Ruská federace není tak docela schopna efektivně chránit své vlastní území. Naznačuje to útok dronu na leteckou základnu Engels. O hněvu ruských válečných bloggerů informuje americký Institut pro studium války (ISW).

„Hněv nad neschopností ruské armády zabránit ukrajinským úderům na ruské strategické letecké základny více než 280 mil od ukrajinských pozic převážil chválu za poslední kolo úderů proti Ukrajině v rámci ruské vojenské bloggerské komunity,“ napsal ISW.

ISV promlouvá

ISV promlouvá

BBC upozorňuje, že ukrajinská strana se k útokům oficiálně nevyjádřila, ale z ruské strany zaznívá, že útok mají na svědomí Ukrajinci.

„Moskva již dříve obvinila Ukrajinu z útoků na své území, ale tyto údajné útoky jsou hlouběji v Rusku než ty předchozí. Ukrajinské údery tak hluboko do Ruska uvedou Kreml do rozpaků,“ uvedl redaktor BBC pro Rusko Steve Rosenberg.

Satelitní snímky pořízené v neděli podle všeho ukazují velkou flotilu ruských těžkých bombardérů na letecké základně Engels. Jde o stroje, které jsou po vzletu schopné odpalovat rakety vraždící Ukrajince, i rakety, které ničí ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Rusové také tvrdí, že odrazili další ukrajinský útok na leteckou základnu u Kursku. Při podobných náletech na letecké základny v Rjazaňské a Saratovské oblasti zahynuli tři ruští vojenští pracovníci.

Také server arabské televize Al-Džazíra upozorňuje, že útoky na ruském území vyvolávají otázky o schopnosti ruské armády bránit území Ruské federace.

„Pondělní údery dronů na letecké základny v Rusku, zejména na jednu z nich v Rjazaňské oblasti, pouhých 150 km od Moskvy, vyvolaly otázky ohledně ‚hloubky‘ konfliktu,“ uvedl z Moskvy reportér Al-Džazíry Ali Hašem.

Server také citoval vyjádření britského ministerstva obrany k těmto útokům.

„Pokud Rusko vyhodnotí, že se jednalo o úmyslné útoky, bude je pravděpodobně považovat za jedno z nejvýznamnějších strategických selhání ochrany sil od své invaze na Ukrajinu. Ruské velení bude pravděpodobně usilovat o identifikaci a uvalení přísných sankcí na ruské důstojníky považované za odpovědné za umožnění incidentu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…