„To od našich ukrajinských přátel nebylo fér.“ Černochová se nečekaně postavila za Babiše

02.02.2024 22:48 | Monitoring

Po zařazení expremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše či předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerová ukrajinským serverem Texty.org na seznam „bakterií ruského světa“ přišlo zastání pro členy hnutí ANO i od jejich politických protějšků včetně ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Jsem citlivá na lidské seznamy všeho druhu, a toto není od ukrajinských přátel fér,“ ohradila se proti seznamu, na němž figuruje Babiš. Označila ten seznam za „odporný“.

„To od našich ukrajinských přátel nebylo fér.“ Černochová se nečekaně postavila za Babiše
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32492 lidí
Ukrajinský web Texty.org na svůj seznam „bakterií ruského světa“ zařadil osobnosti a organizace z několika evropských zemí včetně Česka, z nějž vybral 136 subjektů.

„Bakterií ruského světa“ v Česku jsou podle webu: bývalý prezident Václav Klaus, expremiér Andrej Babiš, předseda hnutí SPD Tomio Okamura, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová, poslanec ANO a někdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Babiš se na seznamu objevil s odkazem na stránky Atlas vlivu od spolku Evropské hodnoty, kde sice je možné dohledat informaci, že například v minulosti zdůraznil coby premiér českou podporu územní celistvosti Ukrajiny, avšak hned vedle fotografie expremiéra stojí výrok. „Vláda vzala důchodcům a mladým slevu na jízdné za směšných 1,8 miliardy korun, protože říká, že nemá peníze. A potom posílá peníze na zbraně Ukrajině.“

„Jako majitel Agrofertu a spolupracovník StB si Andrej Babiš vybudoval vazby s lidmi, kteří mají blízko k Rusku a mohli nebo mohou tak Andreje Babiše v daném směru ovlivňovat, neboť s některými z nich je Andrej Babiš stále v aktivním kontaktu,“ tvrdí dále server Evropských hodnot.

U Aleny Schillerové pak ukrajinskému serveru jako důkaz stačilo pouze to, že se ohradila proti slovům premiéra Petra Fialy (ODS), jenž na začátku září 2022 odsoudil pořadatele 70tisícové demonstrace na Václavském náměstí a protestujícím sdělil, že chodit na náměstí a podobné „pochybné“ akce „nikomu s drahými účty nepomůže“. Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová zhodnotila, že tím Fiala projevil aroganci a nechápavost směrem k veřejnosti, což je dle ukrajinského serveru dostatečný důkaz toho, že politička je „proruskou bakterií“.

Z médií se pak na seznamu objevila dokonce i TV Nova s jejím zpravodajským serverem TN.cz. Proč, to však ukrajinský server nikterak neuvádí a jako „důkaz“ poskytuje pouze proklik na zpravodajství TN.cz týkající se války na Ukrajině.

Umístění mnoha českých politiků na seznam, včetně lídra hnutí ANO, vzbudilo pochybnosti. Například novinář Jindřich Šídlo nechápe, jak se Babiš mohl na seznam dostat, když právě on oznámil, že Rusko v Česku provedlo teroristický útok ve Vrběticích. „Babiš? Po Vrběticích? Dá se mu přišít ledacos, ale že je proruský?“ podivoval se novinář.

Právě bývalý premiér Babiš na zjištění, že za útokem ve Vrběticích, při němž zemřeli dva lidé, stojí Rusko, reagoval podporou tvrdých opatření vůči Moskvě a ve Sněmovně tehdy uvedl, že šlo o „odporný a zcela nepřijatelný teroristický akt“.

Zařazení Babiše a Schillerové na seznam se setkalo i s odporem ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Jsem citlivá na lidské seznamy všeho druhu, a toto není od ukrajinských přátel fér. Neeskalujte ještě víc napětí v naší společnosti, prosím. Můžou se mi hodně nelíbit některé výroky Andreje Babiše a Aleny Schillerové, ale nepovažuji je za proruské politiky a bakterie. Na ten odporný ‚seznam‘, vedle Konečné s Okamurou a Rajchlem, nepatří,“ zastala se opozičních politiků ministryně obrany.

Slova Černochové podpořil také někdejší ministr financí Ivan Pilip. „Kéž by bylo víc takových prohlášení od politiků z obou táborů. Trend dělat z každého s jinými názory zastánce Ruska je nešťastný a určitě to není cesta, jak přesvědčit ty umírněnější z jiného tábora,“ ohodnotil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…