„Tornáda budou! Změna klimatu!“ Piráti rozjeli propagaci. A přišla facka

25.06.2021 9:24 | Ze sítí

Přírodní živly pustoší českou krajinu a do popředí mezi smutné zprávy o prvních obětech a rozsáhlých škodách na jihu Moravu se s výstražným ukazováčkem snaží vměstnat Piráti se svým záměrem na zmírnění klimatické změny. „Je to tu a může být hůř!“ bije na poplach pirátský poslanec František Kopřiva s tím, že ignorování těchto faktů pro nás může představovat čím dál větší ohrožení života i majetku. „Zneužívat pohromy k apokalyptickým demagogiím je morální bahno!“ následovala studená sprcha od člena ODS Ondřeje Šimíčka.

„Tornáda budou! Změna klimatu!“ Piráti rozjeli propagaci. A přišla facka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec František Kopřiva

Že jeho slova je potřeba brát vážně, demonstruje na příkladu jihu Moravy, kde ve čtvrtek mimořádně silné bouřky a ničivé tornádo proměnily několik obcí v hromadu trosek. Mezi těmi nejvíce zasaženými jsou Lužice, Mikulčice na Hodonínsku, Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku.

Anketa

Má naše armáda nakoupit nová bojová vozidla pěchoty (BVP) za 52 miliard?

4%
94%
hlasovalo: 8625 lidí

Ochrana klimatu patří také mezi programové priority koalice Pirátů a STAN. To v době předvolební kampaně společně s děním v Jihomoravském kraji nezapomněl pirátský poslanec František Kopřiva na sociální síti důrazně připomenout.

„Tak, jako je dnes potřeba pomoct lidem/obcím po řádění tornáda (díky všem!), zítra je potřeba začít brát vážně změnu klimatu a její rizika pro lidstvo,“ upozornil ve svém tweetu a dodal, že tragické dopady změny klimatu nemusí být pro státy střední Evropy výjimkou.

Pokud boj o klima budeme dále přehlížet, čekají nás podle pirátského poslance daleko černější scénáře, než jaké nyní sledujeme na jihu Moravy.

„Častější a výraznější extrémy počasí vědci předpovídali a všude po světě se tak děje. A může být hůř, když nezareagujeme včas,“ varuje Pirát Kopřiva.

 

 

Jeho politikaření zvedlo ze židle někdejšího zastupitele Štramberku za ODS Ondřeje Šimíčka. Kopřivovi nastavil zrcadlo pirátského světa, v jehož odrazu bychom po katastrofě na jihu Moravy nestačili mrtvé ani počítat.

„Kdybychom žili ve vylízaném pirátském světě, tak pod troskami umírají lidé, zatímco hasiči dojíždějí na kole tvl... už toho nechte. Zneužívat přírodní pohromy k apokalyptickým zmrdským demagogiím je morální bahno. Změna klimatu probíhá od té doby, co klima existuje. Nemáte zač,“ nebral si Šimíček s pirátským poslancem servítky.

Piráti také často podporují stávky za klima, ty podle jejich vyjádření suplují nezájem politiků a jsou jedním z nástrojů, jak vládu donutit, aby v tomto směru začala konečně konat.

Právě v jihomoravské metropoli se v poslední době aktivisté z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), které bojuje za ochranu životního prostředí, pouští pravidelně do daleko nebezpečnějších akcí, než které by pro jejich život změna klimatu mohla bezprostředně znamenat. Klečení uprostřed frekventované silnice či záměrné přilepení svého těla k zemi vteřinovým lepidlem, je jejich běžnou praxí.

Faktem zůstává, že takto ničivé tornádo Česko nepamatuje. Podle meteorologů mohlo mít sílu až F4, což by znamenalo nejsilnější bouři tohoto typu v moderních dějinách našich zemí. Na jihu Moravy stále zasahují jednotky Integrovaného záchranného systému (IZS) včetně záchranných útvarů a USAR týmů. Také Rakušané poslali na poničený jih Moravy dvě desítky sanitek a dva záchranářské vrtulníky. Do oblasti zamířily posily i ze Slovenska.

Jihomoravští hasiči společně se záchranáři prohledávají trosky a hledají zavalené lidi, kteří zůstali často uvěznění v budovách nebo pod stromy. Hodonínská nemocnice ošetřila na dvě stovky zraněných dětí i dospělých. Mluvčí záchranné služby uvedla, že událost si vyžádala nejméně tři lidské životy. Další zraněné, případně zemřelé, ale nelze podle mluvčí vyloučit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…