„Toto chce Zeman stihnout, než skončí.“ Schůzka s Vučićem. Známe podrobnosti

07.10.2022 18:33 | Kauza

Migrace, energetická krize, válka na Ukrajině a plánované otevření Českého domu v Bělehradě. Tato čtyři důležitá témata byla předmětem čtvrtečního jednání prezidenta Miloše Zemana s jeho srbským protějškem Aleksandrem Vučićem. Redakci to řekl šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák.

„Toto chce Zeman stihnout, než skončí.“ Schůzka s Vučićem. Známe podrobnosti
Foto: KPR
Popisek: Setkání prezidenta Miloše Zemana s prezidentem Srbska Aleksandrem Vučićem

Historicky první setkání nové platformy Evropské politické společenství, na které do prostor Pražského hradu zavítalo 44 hlav států a vlád, se zúčastnil také prezident Srbské republiky Aleksandar Vučić. Ten již předem požádal českého prezidenta o bilaterální setkání, jemuž Miloš Zeman rád vyhověl. Český prezident je znám svou dlouhodobou podporou Srbska, s nímž má naše země historicky dlouhodobě blízké vztahy od dob prezidenta Masaryka.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„Pan prezident využil konání summitu a velmi rád se s panem prezidentem Vučićem setkal. Probírala se především čtyři témata, která jsou v současné době velice důležitá. Prvním byla migrace a situace na jižní hranici EU, protože Srbsko je opětovně zvýšeným migračním tokem také silně postiženo. Zde pan prezident ocenil význam Srbska v jeho snaze pomoci EU chránit hranice. Dále byla řeč o energetice, o evropské situaci v rámci této krize a srbský prezident seznámil našeho pana prezidenta s energetickou situací v Srbsku. Oba prezidenti probrali své pohledy na válku na Ukrajině a vyjádřili obavy z dalšího vývoje,” popisuje pro ParlamentníListy.cz Jindrák.

Posledním velkým tématem rozhovoru Zemana a Vučiće byl posun v přípravách na otevření Českého domu v Bělehradě. „To je velmi důležité téma pro pana prezidenta, který již ve světě několik Českých domů otevřel a již dříve vyjádřil, že by rád před koncem svého prezidentského mandátu přestřihl pásku i na Českém domě v Bělehradě, kde má život naší menšiny dlouhou a pěknou tradici.“

„Pan prezident Vučić seznámil pana prezidenta s vývojem a probíhajícími rekonstrukčními pracemi, které jsou v plném proudu. Opravy financuje srbská strana, na což prezident Vučić uvolnil nemalé peníze a pan prezident to ocenil jako přátelské gesto a potvrdil svou připravenost Český dům osobně otevřít,“ dodal Rudolf Jindrák.

Český dům v Bělehradě, který by měl být v příštích měsících slavnostně otevřen, bude navazovat na tradici Československého domu, který si z vlastních prostředků postavili naši krajané v roce 1928. Dům byl později během komunistického režimu znárodněn a donedávna v něm Česká beseda Bělehrad (organizace sdružující bělehradské Čechy a jejich potomky, pozn. red.) sídlila pouze v nájmu, a to pouze v několika málo místnostech. Oprava a předání domu zpět Čechům je výsledkem přátelských vztahů obou zemí a osobní dohody Aleksandra Vučiće s Milošem Zemanem z jejich jednání v Praze loni v květnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

11:42 Vláčený docent Tuleja? A což takhle proklepnout profesuru Fialy, nabízí novinářům Žantovský

TÝDEN V MÉDIÍCH Prezidentu Petru Pavlovi musel projev k výročí konce druhé světové války napsat člov…