„Ubožáku.“ Otřesené Kladno: Primátorův muž hrozil nožem. Padla výzva

19.10.2022 11:32 | Kauza

To, co se děje v největším středočeském městě Kladně, až dosud zůstávalo skryté pod pokličkou. Místní uskupení Volba pro Kladno (VPK), údajně podporované několika firmami profitujícími dlouhodobě z městských zakázek, mělo již druhé volební období velmi nákladnou komunální kampaň v desítkách milionů, kdy bannery, billboardy, plakáty, tiskoviny a mnoho vydání novin doslova zaplavily měsíc před volbami celé město. Kde místní strana o třech členech získává finanční prostředky v desítkách milionů?

„Ubožáku.“ Otřesené Kladno: Primátorův muž hrozil nožem. Padla výzva
Foto: Screen Facebook
Popisek: Předvolební billboard hnutí Volba pro Kladno

Navíc se letošní předvolební kampaň na Kladně nevedla vůbec čistě, uvedlo několik zdrojů pro ParlamentníListy.cz.

Na mnoha místech po celém městě se objevily obří plakáty volební strany Volba pro Kladno (VPK), které přímo vyzývaly k násilí vůči skupině občanů bez domova. Na plakátech byla zobrazena koláž sociálně slabých občanů, kteří evidentně žijí na ulici, a kladenského zastupitele Davida Homera, ortopeda, který drží v jedné ruce amputační pilku a v druhé ruce před krkem amputační nůž. Vedle něho stojí kladenský primátor Milan Volf, který výhružně zdvihá jeden prst.

Taková předvolební kampaň je však zcela evidentně za hranou. Dle Ústavy se totiž politické strany v prosazování svých zájmů nesmějí uchylovat k násilí. Navíc z plakátů vyznívá i výsměch a ponižování sociálně slabých občanů, kteří ztratili svůj domov, mnohdy ne svojí vinou, a žijí na ulici.

„Kromě toho, že se může jednat i o trestný čin, je takovéto chování odsouzeníhodné o to víc, že přichází od primátora, který se v zájmu obhajoby své funkce neštítí udělat cokoli. Vůbec nepochopitelná je ale i účast ortopeda MUDr. Homera, který se pro získání funkce dokáže snížit až na samé dno. Důvodem jsou pravděpodobně firmy jeho bratra dlouhodobě profitující z mnohamilionových městských zakázek i ze zakázek v městských firmách,“ řekl náš zdroj.

Primátor se navíc k billboardům dobrovolně přihlásil. Na stránkách VPK dne 15. září 2022 napsal: „S touto koláží, kterou můžete vídat na několika plochách v ulicích, se ztotožňuji.“ A na svém domě vyvěsil banner: „Hesla a kecy má kde kdo, my máme výsledky.“

Do zastupitelstva města Kladna za VPK vedle Volfa a Homera letos kandidovalo dalších 31 občanů. Mezi nimi najdete veřejně známé osoby. Kromě dalších lékařů (včetně jednoho primáře) jsou to například ředitelka střední školy, několik jednatelů firem, čtyřnásobná mistryně světa v aerobiku, sportovní trenér, architekti nebo provozní ředitel. Nikde jsme nezaznamenali, že by se někdo z nich od tohoto stylu vedení předvolební kampaně distancoval. 

Na rozdíl od kladenských občanů, kteří k facebookovému příspěvku primátora představujícího se jako „Volfino“, připisovali například: „Volfíno, ty jsi fakt ubožák“.

A evidentně to nevadí ani kladenskému hnutí ANO, které na svém FB oznámilo povolební spolupráci právě s VPK, a to krátce po uzavření volebních místností. V kladenských komunálních volbách totiž nakonec VPK získala 14 mandátů a hnutí ANO 5 mandátů, čímž z celkového počtu 33 zastupitelů mají většinu 19 zastupitelů. 

Výsledky voleb na Kladně:

Kladenští občané nad touto kampaní kroutili hlavou. „Je neuvěřitelné, že se něco takového může u nás stát. Hned mi došlo, co tím nožem pod krkem chtějí říct. Je to hnusné,“ řekla Petra P. z městské části Kročehlavy. „Já jsem si toho hned nevšimla. Až později mi to došlo a tohle vyhrožování mi vadí,“ dodala další Kladeňačka Ivana N. „Je to hnus, co jsou schopni pro svoje koryta politici vytvořit,“ vyjádřil se důchodce Zdeněk N. ze Švermova.

Podotýkáme, že Volf je primátorem města s malou přestávkou od roku 2014. Především on prý může za zhoršenou situaci s lidmi bez domova. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…