„Ukrajina je schopna nahradit špinavá fosilní paliva z Ruska čistou energií,“ prohlásil Zelenskyj

18.11.2022 13:10 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj na ekonomickém fóru agentury Bloomberg prohlásil, že kvůli Rusku přijde svět o obrovské množství investičních příležitostí. Naproti tomu Ukrajina podle Zelenského ukazuje, že jako země dokáže něco, co dokáže málokdo. Poté přislíbil, že po dosažení míru se může z Ukrajiny stát jeden z velkých lídrů globálního rozvoje. Pro EU se podle něj Ukrajina může stát zdrojem čisté energie. Ukrajinci prý mohou světu nabídnout i svou pracovitost.

„Ukrajina je schopna nahradit špinavá fosilní paliva z Ruska čistou energií,“ prohlásil Zelenskyj
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na dalším mezinárodním fóru. Na Fóru nové ekonomiky agentury Bloomberg O ruských teroristických útocích prováděných na území Ukrajiny.

„Právě došlo k dalšímu ruskému teroristickému útoku, ráno - desítky raket, hlavním cílem jsou civilní objekty. Rusko bojuje proti elektřině a teplu pro lidi, vyhazuje do vzduchu elektrárny a další energetická zařízení. Takový je nyní každodenní život na Ukrajině - kvůli ruskému teroru. Proto jsme vynaložili tolik úsilí, abychom od našich partnerů získali moderní systémy protivzdušné a protiraketové obrany. Plus neustálé bojové akce na frontě dlouhé více než tisíc kilometrů,“ upozornil Zelenskyj.

Svým partnerům poté sdělil, že málokterá země by zvládla to, co dnes musí zvládat Ukrajina.

„Všichni nyní bedlivě sledují, jak se bráníme na Ukrajině. Dívají se - které zbraně jsou nejlepší, která taktika funguje, které obranné systémy dávají maximální výsledek. Upřímně řečeno, málokterá země by se nyní mohla bránit agresi tak intenzivně jako my. Tolik střel a zbraní prostě neexistuje. Ale potenciálních agresorů a zamrzlých konfliktů, které mohou znovu vzplanout, je na světě stále více než takových zemí. Ve světě existuje šílený bezpečnostní deficit,“ prohlásil Zelenskyj.

Problém je podle Zelenského v tom, že peníze, které mohly jít v dobách míru na různé prospěšné projekty, půjdou částečně na posílení bezpečnosti, protože svět vidí, čeho je schopen válečný agresor.

Stejně tak se zpomalí boj se změnou klimatu. Podle Zelenského opět platí, že peníze, které mohly putovat na ekologicky šetrná opatření, budou investovány do zbraní.

Do třetice Rusko svou válkou vytvořilo umělou hrozbu hladomoru, který se může týkat nemalé části světa, např. afrického kontinentu.

„Něco takového svět nezažil už celá desetiletí."

„Jakákoli nová katastrofa v té či oné zemi v důsledku vysokých cen potravin nebo, nedej bože, v důsledku hladomoru, znamená pro globální vývoj minusové roky,“ varoval ukrajinský prezident.

Proto podle Zelenského nestačí jen zastavit palbu na určitém území. Podle Zelenského je třeba připravit takové podmínky, aby se mír stal trvalým. A až se toto podaří, Ukrajina se podle Zelenského stane jedním ze stěžejních světových center nového globálního rozvoje.

„Až obnovíme územní celistvost a zaručíme spolehlivý mír, stane se Ukrajina mocným zdrojem nového globálního rozvoje. ... Ukrajina je schopna nahradit špinavá fosilní paliva z Ruska čistou energií. Máme obrovský potenciál v oblasti nízkouhlíkové energetiky. Ukrajina je schopna stát se klíčovým partnerem Evropské unie pro účely dekarbonizace. Staneme se jedním z hlavních dodavatelů zeleného vodíku a zelené elektřiny v EU. Klimatické podmínky Ukrajiny, volný prostor, solární energie, větrná energie umožní výrobu zelené elektřiny s velmi konkurenceschopnými náklady. Jen tři roky před ruskou invazí jsme vybudovali 7 gigawattů obnovitelné energie. Potenciál je mnohonásobně vyšší,“ řekl prezident.

„Ukrajina navíc může vyrábět desítky milionů tun ekologického a levného čpavku. Navíc má silnou pozici v oblasti bioenergie. Plus silná jaderná energetika a energetická infrastruktura, která je integrovaná s energetickou sítí Evropské unie,“ pokračoval.

Ukrajina prý může světu nabídnout také vzácné kovy a zeminy a k tomu všemu také své dopravní kapacity, velký potenciál v ukrajinském strojírenství a v ukrajinské pracovitosti.

Poslední velkou výhodou Ukrajiny je její úrodná půda a její schopnost zásobit svět potravinami tak, aby nikde, ani v Africe, ani v Asii, nehrozil hladomor.

„Mír na Ukrajině je celosvětovou potřebou. Zdůrazňuji - ne dočasný klid, ne iluze míru, která Rusko svádí k tomu, aby jednoduše připravilo novou etapu agrese, ale skutečný mír. Vím, že ho lze dosáhnout,“ zdůraznil Zelenskyj.

Poté se rozloučil.

„A ať je spolehlivý mír. Sláva Ukrajině!

Svůj druhý projev věnoval ukrajinským spoluobčanům. A znovu zmínil boj s hrozícím hladomorem, který svou aktivitou vyvolává Rusko. Pochválil Ukrajince za to, že statečné čelí i tomuto tlaku.

„Desítky milionů lidí, především v afrických zemích, byly zachráněny před hladem, zejména díky dodávkám v rámci Světového potravinového programu OSN z našich přístavů. Podařilo se nám také snížit tlak na světový trh s potravinami. A to znamená, že ceny potravin jsou výrazně nižší, než by byly bez našeho vývozu potravin,“ prohlásil Zelenskyj.

Požádal země svobodného světa, aby postupovaly jednotně a podporovaly vývoz ukrajinské zemědělské produkce do světa.

„Domnívám se, že tato ruská agrese by měla vést celý svět k jednoznačnému závěru: ve světě by již nikdy neměl nastat masový hladomor. Pokud bude svět pracovat jednotně, hladomor bude poražen,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Vedle toho by podle něj měli být odsouzeni všichni vrazi a mučitelé, kteří na Ukrajině páchali zvěrstva.

Volal také po dalším posílení obrany ukrajinského nebe. Znovu tady žádal o pomoc všechny partnery svobodného světa. V této souvislosti poděkoval Švédsku a Finsku, že připravily další balíčky vojenské pomoci pro Ukrajinu.

Než se rozloučil zvoláním sláva Ukrajině, prozradil, že předal na 400 vyznamenání mužům a ženám bránícím svou vlast v řadách ozbrojených sil Ukrajiny.

„Celkem bylo od 24. února za statečnost v bojích vyznamenáno více než 32 000 ukrajinských mužů a žen. Z toho 4950 posmrtně. Musíme mít stále na paměti, kolik lidí položilo své životy za záchranu Ukrajiny a svobody. Věčná památka všem, kterým ruská agrese vzala život! Sláva všem, kteří získali vítězství pro Ukrajinu!“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…