„Ukrajina plánovala útok na Rusko.“ Z Moskvy letí blesk, z Bruselu tresty

04.05.2022 11:15

Zatímco v Bruselu chystají další sankce, které by měly odpojit celou Evropu od ruské ropy ještě v tomto roce, v Moskvě je předseda Dumy přesvědčen, že NATO plánovalo útok na Rusko a chtělo k tomu využít Ukrajince, kterým Američané ještě před 24. únorem schválili dodávky zbraní. Ale Vladimír Putin tomu dokázal zabránit.

„Ukrajina plánovala útok na Rusko.“ Z Moskvy letí blesk, z Bruselu tresty
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Evropská unie se shodla, že do konce roku zcela přestane odebírat ruskou ropu. Je to součást šestého kola sankcí sedmadvacítky. Všechny státy k uplatnění této sankce vyzvala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Odběr ropy má skončit do šesti měsíců, odběr rafinovaných ropných produktů pak do konce roku.

Kromě toho von der Leyenová navrhuje, aby ruská Sberbank, největší banka v zemi, a dvě další velké banky, byly odpojeny od mezinárodního platebního systému SWIFT. A také třeba to, aby ruské státní televize vůbec nesměly do evropského éteru. „Jen agresivně zesilují Putinovy lži a propagandu,“ myslí si.

Vedle toho informovala, že EU začíná připravovat „balíček pro obnovu Ukrajiny“, až ji EU pomůže tuto válku vyhrát. Von der Leyenová ujistila, že balíček bude ambiciózní a přinese „masivní investice k uspokojení potřeb a k nezbytným reformám“.

VÍCE PÍŠE WEB CNN

I když předsedkyně komise vyzvala všechny členské státy, aby navrhované sankce urychleně přijaly, sama připouští, že zejména prosazení ropné agendy nebude tak jednoduché. Návrh musí být v EU schválen jednomyslně a sama předsedkyně připustila, že to „nebude snadné“. Je si vědoma, že některé vnitrozemské členské státy jsou na dodávkách energií z Ruska vysoce závislé.

PODROBNOSTI ZDE

Víme, kdo jste, hrozila Leyenová ruským důstojníkům kvůli Buči

Jak upozorňuje bruselský komentátor Dave Keating, čím dál jasnější začíná být, že sankce nebude stejně jako ostatní prosazovat Maďarsko, které v Bruselu tyto návrhy již poněkolikáté vetovalo. Pokud tedy bude prosazeno embargo na ruskou ropu, bude to s maďarskou výjimkou.

 

 

„Nikdo nás nepřinutí akceptovat, aby cenu za válku platilo Maďarsko,“ varuje ministr zahraničí Péter Szijjárto.

Návrhy Ursuly von der Leyenové byly spojeny s připomínkou, že za několik dní budeme slavit „Evropský den“. A ten bude příležitostí k zamyšlení nad budoucností Evropy. Tato budoucnost se přitom podle předsedkyně komise dnes píše na Ukrajině.

 

 

Před poslanci Evropského parlamentu Ursula von der Leyenová četla jména vysoce postavených ruských důstojníků, kteří se měli podílet na zločinech proti lidskosti v Buči. „Víme, kdo jste. A budete hnáni k zodpovědnosti,“ vzkázala jim.

Aby bylo jasno: Nebude to jednoduché. Jsme silně závislí na ruské ropě. Ale my to prostě musíme udělat,“ zaznělo z úst komisařky před poslanci. Odklon od ruské ropy podle ní probíhá „spořádaně“.  „Maximalizujeme tlak na Rusko a zároveň minimalizujeme dopad na naše ekonomiky,“ ujistila.

Předseda Dumy: Ukrajinci zjistí, že jsou pro Washington postradatelní

Na druhé straně ropné válečné fronty sílí přesvědčení, že Západu šlo právě o toto – dostat šanci co nejvíce ublížit Rusku. Předseda ruské Dumy Vjačeslav Volodin navíc soudí, že NATO ve skutečnosti připravovalo útok na Rusko, kterému Moskva dokázala předejít.

„NATO připravovalo Ukrajinu na útok na naši zemi. Jak jinak si vysvětlit, že všechna rozhodnutí o dodávkách zbraní na Ukrajinu přijal v lednu americký parlament. Ještě před zahájením speciální vojenské operace,“ upozorňuje Volodin.

Ukrajinci podle něj zjistí, že jsou pro Washington postradatelní a potřebuje je jen na válčení s Ruskem. Jenže teď si to neuvědomují, protože v Kyjevě se stal státní ideologií nacionalismus.

„Nebýt rozhodnutí prezidenta Putina, vojenské operace by byly vedeny na území naší země,“ je si jist předseda Dumy. Na jeho sdělení upozornila například televize Al-Džazíra.

Vladimíra Putina je podle Volodina třeba ocenit, protože se mu podařilo zabránit tomuto útoku na Rusko.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…