„Ukrajinci za 1 Kč, Češi už za 300?“ Otázka, kterou to vypuklo

12.04.2023 12:51 | Ze sítí

Budou mít chudší Češi ještě na návštěvu pražské ZOO, která zvedla cenu vstupného pro dospělého na 300 Kč a pro dítě za 200 Kč? Nad tím se zamyslel předseda pražského ANO Ondřej Prokop. A zašel ještě dál: Ukrajinci mohli loni jít do ZOO za 1 Kč, proč to dnes, v době zdražování, neumožnit českým samoživitelům? Za tuto otázku sklidil bouřlivou reakci, rozhodně ne potlesk.

„Ukrajinci za 1 Kč, Češi už za 300?“ Otázka, kterou to vypuklo
Foto: Facebook ZOO Praha
Popisek: V pražské ZOO

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí

Pražská zoologická zahrada avizovala, že kvůli rostoucím cenám energií i dalších položek bude nucena zvýšit vstupné.

Opoziční politik z pražského ANO Ondřej Prokop chápe, že za současných cen neměla ZOO jinou možnost než ceny vstupného zvýšit.

Vedení metropole ale podle něj mělo možnosti, jak zahradě pomoci alespoň s energiemi. Místo toho ale náklady přeneslo na zákazníky.

Politik by ale měl řešení, které by mohlo být současně hezkým gestem.

„Když vypukla válečná krize na Ukrajině, zavedla ZOO vstupné pro ukrajinské maminky s dětmi za 1 korunu. Proč by totéž nešlo zopakovat i s rodiči samoživiteli?“ navrhuje.

Prokop uznává, že válku a inflaci nelze úplně srovnávat, ale na druhou stranu, když se pomohlo jedné skupině, je podle něj férové pomoci v nouzi i jiným.

Pro rodiče samoživitele podle něj bude 330 korun za dospělého a 250 za dítě likvidační. A ani zvýhodněná elektronická vstupenka za 300 na dospělého a 200 na dítě není o moc lepší.

Ceny vstupného se zde naposledy zvyšovaly krátce před covidem na začátku února 2020. Vstupenka pro dospělého tehdy zdražila na 250 korun ze dvou stovek.

Zoologická zahrada Praha je dlouhodobě hodnocena mezi nejlepšími na světě, v různých průvodcích se obvykle umísťuje v první pětce.

ParlamentníListy.cz oslovily s žádostí o vyjádření k nápadu několik koaličních politiků. Prozatím se dozvěděly pouze to, že zoologická zahrada spadá pod pirátskou radní Komrskovou a mají se obrátit na ni.

Zato od jedné občanky na facebooku se předseda pražského ANO dozvěděl: „Hele, nešiřte zase paniku, bývalo rodiné vstupné, tak už jste taky přestál hranici, co je dobré. Doufám, že od života sklidíte, co sejete“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cena je na hranici sprostoty, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 12.04.2023 13:09:02
Zoo patří mezi vzdělávací instituce. Ty mají být přístupné široké veřejnosti. Už v současné době si střední třída musí vzít do Zoo svačinu, přijet Mhd, aby ušetřila za předražené občerstvení a parkovné 200.- Už teď více než polovinu návštěvníků tvoří cizinci. České děti se zkrátka budou dívat na zvířátka v televizi.

|  25 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …