„Úředníci nesmí dostat nekontrolovanou pravomoc omezovat podnikání,“ zní z Podnikatelských odborů

01.02.2022 11:18

Vláda bude chtít dnes prosadit na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny novelu pandemického zákona. Podle předsedy vlády Petra Fialy potřebuje jeho kabinet funkční nástroj, kterým bude moci v následujících měsících čelit případné další eskalaci pandemie covidu-19 v České republice. Současný pandemický zákon totiž pozbyde účinnosti na konci února a vláda by tak přišla o možnost vydávat jakákoliv plošná opatření. Záměr vlády však tvrdě narazil u živnostníků a podnikatelů. Podnikatelské odbory tak v úterý ráno opětovně vyzvaly vládu i všechny poslance, aby novelu pandemického zákona odmítli.

„Úředníci nesmí dostat nekontrolovanou pravomoc omezovat podnikání,“ zní z Podnikatelských odborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí proti pandemickému zákonu a za občanská práva.

„Novela pandemického zákona je nesystémovým zásahem do podnikání a života společnosti. Pod záminkou boje proti covidu-19 je přijímána legislativa, která nepřiměřeně posiluje státní moc a úředníci by dostali do rukou nekontrolovatelnou pravomoc, která jim nepřísluší,“ uvedl Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů. 
 

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí
V otevřeném dopisu poslancům upozornil především na to, že Ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice by měly možnost celoplošně omezit prakticky veškeré podnikání, vzdělávání a volnočasové aktivity, přičemž podstatné omezení podnikání by mohlo být nařizováno na dálku, a to i nedostatečně specifikovanou osobou. 
 
„Pokládám za nepřijatelné, aby postiženým podnikatelským subjektům byla ztížena či významně omezena možnost soudního přezkumu vydaného nařízení a rozhodnutí. Podnikatelé by totiž na základě vyhlášených omezení neměli nijak zaručenou náhradu skutečných škod, které by jim v důsledku rozhodnutí vznikly,“ dodal Bábek, který zdůraznil, že takovou pravomoc nesmí mít v rukách žádný politik, žádný úřad, žádný státní zaměstnanec. 
 
 
„Pandemický zákon se navíc dopouští nepřijatelné diskriminace, protože bez jakéhokoliv opodstatnění uvaluje přísná pravidla na malé živnostníky, kadeřníky, kosmetičky, maséry a přitom velké fabriky, nadnárodní řetězce a supermarkety s tisíci lidmi na jenom místě nechává zcela bez povšimnutí. Jediné, nicméně o to závažnější, co si na velké korporace pandemický zákon vymyslel, je skutečnost, že zákaz hromadných akcí by se měl vztahovat také na konání valných hromad společností, což však může doslova paralyzovat nejen řádný chod firem, ale narušit i základní principy vlastnického práva,“ upozornil na další úskalí projednávané novely Michal Dvouletý, místopředseda Strany soukromníků, kterému se nelíbí také doslova likvidační pokuty. 
 
„Podnikatel, včetně malého živnostníka či OSVČ, by za porušení pravidel mohl dostat pokutu až 3 miliony korun, a navíc by se některé přestupky zapisovaly rovnou do rejstříku trestů, čímž by podnikatel mohl velmi brzy přijít o bezúhonnost, a tedy i živnostenský list,“ dodal Dvouletý. 
 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …