„Už se nebudou pálit dolary na Ukrajině!“ Otřes v USA Kyjev nepotěší

04.10.2023 7:50

Rusko je jedna velká rodina, na kterou útočí její nepřátelé. Podle listu Kommersant zahájí ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobnou cestu za obhájením prezidentského úřadu. O válce na Ukrajině prý raději moc mluvit nebude. Válka na Ukrajině dál otřásá americkým Kongresem. O post předsedy Sněmovny reprezentantů v úterý v noci středoevropského času přišel Kevin McCarthy. Hlasování o jeho pádu vyvolali nejtvrdší republikánští odpůrci dalšího zasílání americké pomoci Ukrajině. Z Velké Británie mezitím zaznívá, že chce-li Západ dál podporovat Ukrajinu, musí přidat na obrátkách ve zbrojení.

„Už se nebudou pálit dolary na Ukrajině!“ Otřes v USA Kyjev nepotěší
Foto: MZV Ukrajiny
Popisek: Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Zelenským v Kyjevě

Americkou politikou dál hýbe téma Ukrajiny a spor o financování nastávajícího rozpočtového roku. Pentagon varoval zákonodárce v Kongresu, že v tuto chvíli je k dispozici suma na podporu Ukrajiny zhruba ve výši 1,6 miliardy dolarů, ale pokud USA chtějí bránící se Ukrajince podporovat dál, zákonodárci musí rozhodnout o uvolnění dalších finančních prostředků. Ukrajinci dlouhodobě žádají o prvky protivzdušné obrany, dělostřeleckou munici a prostředky na odminování prostoru.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36097 lidí

„Potřebujeme, aby Kongres jednal a zajistil, že nedojde k narušení naší podpory, zvláště když se ministerstvo snaží doplnit naše zásoby,“ zaznělo ze strany Pentagonu. Na vyjádření upozornila americká zpravodajská stanice CNN. „Jak (ministr obrany Lloyd) Austin v sobotu řekl, naléháme na Kongres, aby dostál americkému závazku poskytnout naléhavě potřebnou pomoc ukrajinskému lidu v boji za obranu své vlastní země proti silám tyranie,“ uvedla mluvčí Pentagonu Sabrina Singh.

Mezitím politické otřesy cloumají Sněmovnou reprezentantů, dolní komorou Kongresu. Těsně před jedenáctou hodinou večer v úterý oznámila britská veřejnoprávní BBC, že předseda Sněmovny Kevin McCarthy přišel po prohraném hlasování o post předsedy této komory Kongresu. Jeho odvolání navrhli nejtvrdší republikánští odpůrci poskytování další americké pomoci Ukrajině.

„Dnešní hlasování ukázalo McCarthyho politickou slabost – a rozpory mezi republikány ve Sněmovně reprezentantů, které straně ztěžovaly efektivní vládnutí. Předsedové sněmovny bývali schopni řídit svou sněmovnu železnou pěstí s řadou způsobů, jak odměnit loajalitu a trestat nesouhlas. Alespoň v této sněmovně to již neplatí. Rebelové přiškrtili kohoutek,“ uvedla k situaci ve Sněmovně reprezentantů BBC.

McCarthyho pád odstartoval republikánský kongresman Matt Gaetz, který má za to, že Američané věnovali Ukrajincům přespříliš mnoho pomoci. BBC sdělila, že někteří jeho republikánští kolegové nejsou moc nadšení z toho, že uspěl a McCarthyho sesadil, ale vyjádřil naději, že dojde k jednání, ve kterém bude zvolen nový předseda Sněmovny reprezentantů.

„Tento okamžik nemá v moderní historii USA obdoby. Sněmovna je nyní v neprobádaných vodách, ale co se bude dít dál, určují některé stanovené postupy,“ uvedla BBC.

Kashyap „Kash“ Patel, americký autor knih pro děti, republikán a také někdejší náčelník štábu ministra obrany z časů prezidenta Donalda Trumpa, který býval také federálním žalobcem pracujícím na případech národní bezpečnosti, napsal k McCarthyho pádu pár slov na Trumpově sociální síť Truth Social.

„S pádem McCarthyho došlo ve Washingtonu DC ke katastrofě mezi lobbisty a ve vojensko-průmyslovém komplexu. Ať už si o hlasování myslíte cokoli, je dokonáno. Možná nastává čas zjistit, jak k tomu došlo. Nestalo se to přes noc. Washington selhává celá desetiletí,“ napsal republikánský politik s tím, že teď možná Kongres začne napravovat, co se dělo. „Možná přestanou pálit dolary na Ukrajině,“ uzavřel právník.

Politický otřes v USA

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30016 lidí

Sněmovnu reprezentantů dočasně povede Patrick McHenry ze Severní Karolíny a není např. jasné, zda bude disponovat stejnými pravomocemi jako plnohodnotný předseda dolní komory Kongresu. Není také jasné, jak dlouho může v této pozici zůstat. Není jasně dáno, kdy musí být zvolen nový předseda sněmovny. BBC upozornila, že vzhledem k roztříštěnosti republikánské většiny může proces zvolení nového předsedy trvat velmi dlouho. Minimální počet hlasů reprezentujících většinu ve Sněmovně čítá 218 křesel. Republikáni jich drží 221.

Pro McCarthyho odvolání hlasovalo 216 kongresmanů, proti bylo 210. Pro odvolání hlasovalo i 8 republikánů.

Ze strany Velké Británie a vedení NATO navíc zaznívá, že spojencům pomalu docházejí zásoby munice, kterou lze posílat na Ukrajinu, a pokud mají dodávky pokračovat, bude prý třeba navýšit zbrojní výrobu.

„Už je vidět na dno sudu,“ řekl v úterý během diskuse na Varšavském bezpečnostním fóru admirál Rob Bauer, předseda Vojenského výboru NATO a nejvyšší vojenský představitel NATO. „Potřebujeme, aby průmysl nastartoval výrobu mnohem vyšším tempem,“ dodal.

Ministr pro ozbrojené síly Spojeného království James Heappey upozornil, že je třeba zvýšit výrobu, pokud chtějí být spojenci připraveni na budoucí hrozby, protože zvyšovat výrobu až v okamžiku ohrožení nevede ke kýženému výsledku.

„Nemůžeme přestat jen proto, že naše zásoby jsou trochu tenčí,“ řekl Heappey. „Musíme udržet Ukrajinu v boji dnes večer a zítra a pozítří a pozítří. Pokud přestaneme, neznamená to, že (ruský prezident Vladimir) Putin automaticky také přestane.“

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) se Putin chystá za pár týdnů oznámit svou další kandidaturu na prezidenta. V kampani prý bude o válce na Ukrajině mluvit co nejméně.

Ruský list Kommersant 3. října uvedl, že zdroje blízké ruské prezidentské administrativě uvedly, že Putin možná oznámí svou kampaň během zahájení mezinárodní výstavy a fóra Rossija 4. listopadu nebo krátce po něm. Zdroje Kommersantu uvádějí, že hlavní ideologickou linií Putinovy kampaně bude Rusko jako „rodina rodin“, na kterou útočí její nepřátelé, a že Putinova kampaň bude o válce na Ukrajině hovořit „jen do té míry, do které to bude nutné“.

ISW také upozornil, že ruská zpravodajská agentura RBK uvedla, že Kreml sestavuje seznam „zmocněnců“, kteří budou vést kampaň pro Putina před prezidentskými volbami v březnu 2024. Tito „zmocněnci“ prý musejí splňovat několik kritérií, mezi něž patří: vyjadřovat veřejnou podporu Putinovi a válce na Ukrajině, mít vysokou úroveň uznání a respektu ve svých komunitách, mít řečnické schopnosti a zkušenosti s debatami a angažovat se v náboženství, armádě, školství nebo v jiných určených veřejných sférách.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já jsem spíše zvědavý, jak dopadne zkoumání zaslané pomoci Ukrajině u nás., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDoktorrr , 04.10.2023 9:09:09
Podle českých zákonů je povinnost darování jakéhokoliv státního majetku jinému státu, schválením daru poslaneckou sněmovnou, pomocí zákona. Ale vypadá to, že ministři financí, zahraniční a obrany tuto pomoc posílali svévolně, tedy v rozporu z českými zákony. Při úrovni jejich odbornosti bych se ani nedivil, že toto zřejmě porušovali z neznalosti, to je ovšem neomlouvá a měli by být, pokud to bude pravda, za své skutky trestněprávně potrestáni.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…