V Terezíně se bude vzpomínat na oběti nacistické perzekuce

15.05.2016 6:01

Oběti nacistické perzekuce si dnes dopoledne na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně připomenou účastníci Terezínské tryzny 2016. Budou mezi nimi i nejvyšší ústavní činitelé, předseda Senátu Milan Štěch, který přednese hlavní projev, a premiér Bohuslav Sobotka.

 V Terezíně se bude vzpomínat na oběti nacistické perzekuce
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Terezínská tryzna

Po dobu konání Terezínské tryzny, zhruba do 12:00, bude Malá pevnost pro veřejnost uzavřena. Po celý den se nebude vybírat vstupné v žádném objektu Památníku Terezín, píše ČTK.

Terezínská tryzna je pravidelné setkání k uctění památky lidí, kteří trpěli v represivních zařízeních v době nacistické okupace - v terezínském ghettu, policejní věznici pražského gestapa v Malé pevnosti a v koncentračním táboře v Litoměřicích. Koná se každoročně už od konce druhé světové války.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155.000 Židů z celé Evropy. Na 117.000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo 32.000 mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…