„V tichosti, ‚daleko od hlučícího davu‘, za zády veřejnosti.“ Návrat povinných kvót na uprchlíky. Petr Žantovský varuje před tím, co zůstalo téměř bez povšimnutí

15.12.2018 9:18

TÝDEN V MÉDIÍCH Tesat do mramoru by se měla zpráva Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, v níž správní úřad připouští, že Česká televize porušuje zákon. Konkrétně se to týká pořadu Newsroom ČT24. Petr Žantovský se zamýšlí i nad senátním veřejným slyšením k petici „Braňme média veřejné služby“, kde směli vystoupit jen zastánci dnešní veřejnoprávní mediální praxe, a tuší, že za řečmi o svobodě slova je ve skutečnosti navýšení a zplošnění koncesionářských poplatků. Přehled mediálních zajímavostí uvádí pokryteckým strkáním hlav do písku mainstreamových médií v případě Globálního kompaktu o uprchlících.

„V tichosti, ‚daleko od hlučícího davu‘, za zády veřejnosti.“ Návrat povinných kvót na uprchlíky. Petr Žantovský varuje před tím, co zůstalo téměř bez povšimnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků se v tichosti vracejí v podobě Globálního kompaktu o uprchlících, který se bude už toto pondělí podepisovat v New Yorku. A právě jím začíná pravidelný přehled mediálních zajímavostí. „Aby nedošlo k záměně, vedle toho se diskutuje i o dokumentu s názvem Globální kompakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci, vůči němuž se negativně vymezily mnohé vlády – Spojených států, Maďarska, Itálie, Slovenska i ta naše. Jenomže jaksi za zády tohoto dokumentu klíčí problém v onom prvně zmiňovaném kompaktu o uprchlících. Jeho podstatou je obnovené rozhodování o tom, čemu se dříve říkalo uprchlické kvóty,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Poukazuje přitom, že tentokrát to nese eufemistický název „spravedlivější a předvídatelnější sdílení břemene a odpovědnosti“, což není nic jiného než další pokus o relokaci uprchlíků a žadatelů o azyl do třetích zemí, o novou podobu tzv. uprchlických kvót, tentokrát v „globálních“ rozměrech. „Zatímco tedy v případě kvót byla v roli hlavního sociálního inženýra Evropská unie, dnes už je to rovnou celá OSN. A navíc pěkně v tichosti, ‚daleko od hlučícího davu‘, za zády veřejnosti. Když na to upozornil minulé úterý poslanec SPD Jiří Kobza a navrhl Poslanecké sněmovně zařazení mimořádného bodu ‚Informace vlády České republiky o jejím postoji ke globálnímu paktu OSN o uprchlících‘, byl tento návrh především hlasy poslanců ANO, ČSSD, KSČM a Pirátů zamítnut,“ připomíná mediální analytik.

Migrant bude moci kdekoli vyžadovat veškerá práva místních

Tím ale Poslanecká sněmovna vystupuje sama proti svým vlastním dřívějším usnesením, mj. z 24. května či 19. září letošního roku. „V těch se Sněmovna zcela jasně odmítavě vymezila proti všem pokusům nadnárodních institucí vnucovat podle nadiktovaných regulí a mechanismů migranty do různých zemí, a také naprosto důsledně požadovala rozlišování mezi legální a nelegální migrací. Stávající pakt o uprchlících jde ale ještě dál než jen ke kvótám. Přímo zavádí návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací, a to i pro země původu uprchlíků. Přeloženo do češtiny: podle tohoto dokumentu bude moci každý, kdo bude chtít, ze kteréhokoli kouta planety přijít do rozvinutých zemí euroatlantického prostoru a požadovat zde pro sebe všechna práva a nároky. A o svém setrvání či návratu se rozhodne opět zase jen on sám,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí
Je zcela zřejmé, že to znamená především pohřbení „Schengenu“, tedy úmluvy o bezhraničním uspořádání vybraných evropských zemí. „Ten je ostatně mrtev fakticky již dávno, od chvíle, kdy Merkelová pozvala do Německa – a později do celé Evropské unie – migranty ze zemí třetího světa. O rizicích tohoto kroku bylo řečeno už vše, ostatně jeden z důsledků této politiky zažil francouzský Štrasburg v minulých dnech. A kdo by si chtěl v tomto smyslu doplnit informace a vědomosti, nechť si přečte vynikající knihu Podivná smrt Evropy od Douglase Murrayho, kterou v překladu Alexandra Tomského vydalo nedávno nakladatelství LEDA,“ podotýká mediální odborník.

Nadále bude nezbytné monitorovat činnost muslimských komunit

„Mimochodem, není pravda ani to, jak nás někteří nadšení podporovatelé této sebevražedné politiky přesvědčují, že se to všechno naší země netýká, protože my zde přece žádné uprchlíky nemáme. Doporučuji si k tématu přečíst zprávu Národní centrály proti organizovanému zločinu za rok 2018,“ odkazuje Petr Žantovský. Na straně 22 této zprávy se jasně píše: „Policie ČR nemusela do současnosti řešit žádný otevřený projev mezinárodního terorismu. Avšak nebezpečí v podobě nekontrolovatelného vstupu osob praktikujících islám na území ČR byla již v současné době zaznamenána. Existují signály, že se na území ČR vyskytuje větší množství různých firem a agentur, jejichž majitelé pocházejí z arabských zemí, a těmto osobám zprostředkovávají veškerá povolení k pobytu na našem území.“

Jak zpráva dále uvádí, tak povolení často kryjí doprovodem „nemocných“ osob, účastí v lázeňském zařízení. V této souvislosti rovněž existují indicie o tom, že tyto osoby disponují velkým množstvím finančních prostředků, jejichž původ, odesílatele, ani plánovaný účel použití nelze ve většině případů dohledat. A následuje varování: „Z hlediska budoucího vývoje boje proti terorismu bude i nadále nezbytné monitorovat činnost muslimských komunit za účelem odhalování konkrétních teroristických hrozeb, včetně odhalení jednotlivců nebo zájmových skupin s radikálními náboženskými názory, které jsou v rozporu s právním řádem ČR. Za účelem předcházení těchto hrozeb bude rovněž nutné zaměřit úsilí bezpečnostních složek na odhalení možných přímých podporovatelů místních i zahraničních uskupení hlásajících radikální názory na území ČR.“

Poslanci se o Globálním kompaktu o uprchlících nechtěli bavit

Tuto zprávu Národní centrály proti organizovanému zločinu (Policie ČR) za rok 2018 je dobré mít na paměti a nepodléhat zlehčování této hrozby řečmi o tom, že tu žádní migranti nejsou. O to horší je, že celá debata o Globálním kompaktu o uprchlících se v naší Sněmově smrskla do podoby zamítnutého návrhu na projednávání. „Tedy pokrytecké strkání hlav do písku, provázené převážně – souhlasným? – mlčením mainstreamových médií. Obšírně o této problematice pojednala jen některá webová média, za všechna bych podtrhl vynikající článek ‚Šokující. Babišova vláda podpořila dokument podporující přerozdělování uprchlíků‘, který vyšel v úterý na EUportálu a je to zřejmě nejzásadnější mediální produkt týdne,“ tvrdí Petr Žantovský.

Druhé dnešní téma je malým důkazem toho, že ani České televizi při jejích kreativních úpravách skutečnosti nemusí projít úplně všechno. „Spravedlnost bývá liknavá, ale občas se přece jen vynoří ze tmy. V minulém týdnu se to přihodilo v kauze pořadu Newsroom ČT24, který prezentoval velice dehonestující relaci o Petru Štěpánkovi, tehdy nominantovi na členství v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Jak je v Newsroomu obvyklé, redaktoři předvedli ukázkový příklad manipulace s fakty. Nejprve natočili s Petrem Štěpánkem rozhovor, ten ale pak sestříhali tak, že z něj vyšlo účelové torzo, a to celé završili dezinformační narážkou na dávnou kauzu TV Nova,“ připomíná mediální odborník.

Zbytná fakta, která se nehodí do pomlouvačného krámu ČT

Kauza odstartovala tím, že se v roce 1999 od sebe oddělily dva subjekty na televizní mapě: držitel licence k vysílání TV Nova Vladimír Železný a jeho – do té doby – investor, Lauderova firma CME. „Ta se ale, a to je třeba vědět, dopustila opakovaně nepravdivého tvrzení, když chtěla ‚svoji‘ Novu prodat – například skandinávské společnosti SBS – včetně licence, kterou ovšem nikdy do té doby nevlastnila. Železný se s novým investorem odstěhoval a vysílal dál podle licence. Lauder a CME to napadli u mezinárodní arbitráže kvůli ‚ochraně investice‘, a tuto arbitráž vyhráli za snaživé pomoci českých politiků. Vzpomenu plamenné projevy Cyrila Svobody, Bohuslava Sobotky, Hany Marvanové a dalších, kteří na půdě Sněmovny horovali ve prospěch Laudera, tedy proti České republice, aby se na to nezapomínalo,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Tehdy byla kvůli arbitráži odvolána celá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jíž byl členem i Petr Štěpánek. To také zaznělo v Newsroomu, konkrétně ve formulaci „No a Petr Štěpánek. Člověk, který ve velké radě seděl už na přelomu tisíciletí. Bylo to v době, kdy stát prohrál arbitráž o TV Nova a musel za to zaplatit přes 10 miliard. Podle mnoha komentátorů za to mohla i tehdejší rada, spoluvedená právě panem Štěpánkem.“  „Newsroom omylem, či záměrně neuvedl, že všechny následující kontrolní mechanismy od vyšetřovací komise Parlamentu po pravomocný rozsudek soudu konstatovaly, že odvolání RRTV bylo protiprávní a členové RRTV neměli na prohrané arbitráži žádnou vinu, protože nic ze zmíněných událostí – rozchod Laudera a Železného – prostě nemohli nijak ovlivnit. Pro Českou televizi jsou to však zbytná fakta, nehodící se do jejího pomlouvačného krámu,“ upozorňuje mediální analytik.

Tesat do mramoru: správní úřad připouští, že ČT porušuje zákon

Spravedlnost v tomto případě nachází v tiskové zprávě RRTV z jejího dvacátého letošního zasedání, které se konalo 4. prosince. Píše se v něm: „Rada coby ústřední správní úřad v rámci své působnosti … rozhodla zahájit s provozovatelem Česká televize, IČ: 00027383, sídlem: Kavčí hory, Praha 4, PSČ 140 70, řízení o přestupku z moci úřední pro možné porušení ustanovení § 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb., kterého se mohl dopustit odvysíláním pořadu Newsroom ČT24, dne 23. září 2018 od 22:02 hodin na programu ČT24, kdy moderátorka tematického bloku věnovaného nominaci Petra Štěpánka na post radního Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, pronesla výrok ‚No a Petr Štěpánek. Člověk, který ve velké radě seděl už na přelomu tisíciletí. Bylo to v době, kdy stát prohrál arbitráž o TV Nova a musel za to zaplatit přes 10 miliard. Podle mnoha komentátorů za to mohla i tehdejší rada, spoluvedená právě panem Štěpánkem‘.“

Tisková zpráva RRTV konstatuje, že se jednalo o výroky komentátorů z března 2003, tedy bezprostředně poté, co byla stanovena částka za prohranou arbitráž, a byly zcela ignorovány skutečnosti týkající se dalšího vývoje zmiňované kauzy (zejména závěry Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro zjištění skutečností v souvislosti s arbitrážním řízením ve věci CME vs. ČR ze dne 28. 1. 2005), čímž mohli diváci získat nedostatečné a zavádějící informace o této kauze i o roli, kterou v ní sehrával Petr Štěpánek jakožto tehdejší místopředseda RRTV. Provozovatel se tak mohl dopustit porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. „Tu máš, čerte, kropáč. Správní úřad připouští, že Česká televize porušuje zákon. To by se mělo tesat do mramoru,“ míní Petr Žantovský.

Vystoupit směli v Senátu jen ti, kdo horují pro nynější Českou televizi

A u České televize, respektive veřejnoprávních médií, zůstane i poslední glosou, k níž ho inspirovalo veřejné slyšení k petici s názvem „Braňme média veřejné služby“, které se uskutečnilo na půdě Senátu. „To by samo o sobě nemuselo být nic tak zajímavého, takových petic už byla hora, vzpomeňme na aktivitu ‚Svobodu médiím‘, neúspěšně se snažící propašovat své lidi a organizace do zákona o ČT. Jde stále o tutéž partu – Marvanová, Vadas, Smoljak a další lidé tím či oním způsobem provázaní s Českou televizí a namnoze důvodně podezřelí z kolize zájmů – když mi ČT platí moje projekty, je zřejmé, že ji budu obhajovat, i kdyby se na uši stavěla,“ upozorňuje mediální odborník na stále se opakující aktivity „přátel České televize“.

Tentokrát to ale vnímá jako vážnější akci, než byly ty předchozí. „Pro tu senátní debatu totiž petenti kolem Marvanové a spol. získali poměrně široký ansámbl podporovatelů z řad samotných senátorů. Jak je patrné ze záznamu, pro jistotu nebyl do této ‚otevřené‘ a ‚nestranné‘ diskuse pozván žádný z relevantních kritiků dnešní veřejnoprávní mediální praxe. Vystoupit směli jen ti, kdo horovali pro stávající Českou televizi, respektive Český rozhlas, a agitovali proti ostatním médiím. Namátkou jmenujme stále se opakující řečníky – Milan Šmíd, Jan Bednář, Karel Hvížďala, no a opět Vadas, Marvanová, Smoljak…“ vyjmenovává pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský účastníky „debaty“, kteří si v pohledu na veřejnoprávní média vždy náramně notují.

Za řečmi o svobodě slova jsou koncesionářské poplatky

Podle něj celá tahle taškařice dává vytušit pravé, jen mizerně skrývané záměry: nejde totiž o nic jiného, než o peníze. „Konkrétně navýšení a zplošnění koncesionářských poplatků.  Už se mluví o tom, že jej budou platit nejen majitelé televizních přijímačů, ale veškerých technických udělátek, na nichž lze produkci České televize, respektive Českého rozhlasu, sledovat. Tedy včetně mobilů, tabletů, osobních počítačů a tak dále. Tak tato nepřímá daňová zátěž de facto dopadne už na každého občana této země. Řeči o svobodě slova a boje za demokracii jsou jen lacinou zástěrkou snahy mít z veřejných zdrojů ještě větší krajíc na vlastní užití v institucích, na jejichž ekonomiku nikdo kontrolně nedohlíží,“ myslí si mediální analytik.

Na hospodaření veřejnoprávních médií si totiž nemůže posvítit ani Nejvyšší kontrolní úřad – tady je třeba přiznat, že Český rozhlas se na rozdíl od České televize kontrole NKÚ nebrání – natož nějaký forenzní, nejen účetní audit, přestože hospodaří s deseti miliardami z našich kapes ročně. „Inu, jak správně říkává analytik Jan Schneider, vždycky hledej stopu peněz. Mimochodem, ani načasování není náhodné: ve čtvrtek 20. prosince má právě na tato témata jednat senátní Stálá komise pro sdělovací prostředky. Měli bychom to sledovat s velkou pozorností. O našich penězích tu budou rozhodovat námi zvolení senátoři!“ doporučuje Petr Žantovský sledovat, s čím senátoři za pár dnů na svém jednání přijdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…