„V tichosti, ‚daleko od hlučícího davu‘, za zády veřejnosti.“ Návrat povinných kvót na uprchlíky. Petr Žantovský varuje před tím, co zůstalo téměř bez povšimnutí

15.12.2018 9:18 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Tesat do mramoru by se měla zpráva Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, v níž správní úřad připouští, že Česká televize porušuje zákon. Konkrétně se to týká pořadu Newsroom ČT24. Petr Žantovský se zamýšlí i nad senátním veřejným slyšením k petici „Braňme média veřejné služby“, kde směli vystoupit jen zastánci dnešní veřejnoprávní mediální praxe, a tuší, že za řečmi o svobodě slova je ve skutečnosti navýšení a zplošnění koncesionářských poplatků. Přehled mediálních zajímavostí uvádí pokryteckým strkáním hlav do písku mainstreamových médií v případě Globálního kompaktu o uprchlících.

„V tichosti, ‚daleko od hlučícího davu‘, za zády veřejnosti.“ Návrat povinných kvót na uprchlíky. Petr Žantovský varuje před tím, co zůstalo téměř bez povšimnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků se v tichosti vracejí v podobě Globálního kompaktu o uprchlících, který se bude už toto pondělí podepisovat v New Yorku. A právě jím začíná pravidelný přehled mediálních zajímavostí. „Aby nedošlo k záměně, vedle toho se diskutuje i o dokumentu s názvem Globální kompakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci, vůči němuž se negativně vymezily mnohé vlády – Spojených států, Maďarska, Itálie, Slovenska i ta naše. Jenomže jaksi za zády tohoto dokumentu klíčí problém v onom prvně zmiňovaném kompaktu o uprchlících. Jeho podstatou je obnovené rozhodování o tom, čemu se dříve říkalo uprchlické kvóty,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Poukazuje přitom, že tentokrát to nese eufemistický název „spravedlivější a předvídatelnější sdílení břemene a odpovědnosti“, což není nic jiného než další pokus o relokaci uprchlíků a žadatelů o azyl do třetích zemí, o novou podobu tzv. uprchlických kvót, tentokrát v „globálních“ rozměrech. „Zatímco tedy v případě kvót byla v roli hlavního sociálního inženýra Evropská unie, dnes už je to rovnou celá OSN. A navíc pěkně v tichosti, ‚daleko od hlučícího davu‘, za zády veřejnosti. Když na to upozornil minulé úterý poslanec SPD Jiří Kobza a navrhl Poslanecké sněmovně zařazení mimořádného bodu ‚Informace vlády České republiky o jejím postoji ke globálnímu paktu OSN o uprchlících‘, byl tento návrh především hlasy poslanců ANO, ČSSD, KSČM a Pirátů zamítnut,“ připomíná mediální analytik.

Migrant bude moci kdekoli vyžadovat veškerá práva místních

Tím ale Poslanecká sněmovna vystupuje sama proti svým vlastním dřívějším usnesením, mj. z 24. května či 19. září letošního roku. „V těch se Sněmovna zcela jasně odmítavě vymezila proti všem pokusům nadnárodních institucí vnucovat podle nadiktovaných regulí a mechanismů migranty do různých zemí, a také naprosto důsledně požadovala rozlišování mezi legální a nelegální migrací. Stávající pakt o uprchlících jde ale ještě dál než jen ke kvótám. Přímo zavádí návratovou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací, a to i pro země původu uprchlíků. Přeloženo do češtiny: podle tohoto dokumentu bude moci každý, kdo bude chtít, ze kteréhokoli kouta planety přijít do rozvinutých zemí euroatlantického prostoru a požadovat zde pro sebe všechna práva a nároky. A o svém setrvání či návratu se rozhodne opět zase jen on sám,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Je zcela zřejmé, že to znamená především pohřbení „Schengenu“, tedy úmluvy o bezhraničním uspořádání vybraných evropských zemí. „Ten je ostatně mrtev fakticky již dávno, od chvíle, kdy Merkelová pozvala do Německa – a později do celé Evropské unie – migranty ze zemí třetího světa. O rizicích tohoto kroku bylo řečeno už vše, ostatně jeden z důsledků této politiky zažil francouzský Štrasburg v minulých dnech. A kdo by si chtěl v tomto smyslu doplnit informace a vědomosti, nechť si přečte vynikající knihu Podivná smrt Evropy od Douglase Murrayho, kterou v překladu Alexandra Tomského vydalo nedávno nakladatelství LEDA,“ podotýká mediální odborník.

Nadále bude nezbytné monitorovat činnost muslimských komunit

„Mimochodem, není pravda ani to, jak nás někteří nadšení podporovatelé této sebevražedné politiky přesvědčují, že se to všechno naší země netýká, protože my zde přece žádné uprchlíky nemáme. Doporučuji si k tématu přečíst zprávu Národní centrály proti organizovanému zločinu za rok 2018,“ odkazuje Petr Žantovský. Na straně 22 této zprávy se jasně píše: „Policie ČR nemusela do současnosti řešit žádný otevřený projev mezinárodního terorismu. Avšak nebezpečí v podobě nekontrolovatelného vstupu osob praktikujících islám na území ČR byla již v současné době zaznamenána. Existují signály, že se na území ČR vyskytuje větší množství různých firem a agentur, jejichž majitelé pocházejí z arabských zemí, a těmto osobám zprostředkovávají veškerá povolení k pobytu na našem území.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…