„Vakcinace, poslední třešnička na dortu globálního šílenství.“ Z Klausova institutu zahřmělo

19.12.2020 10:37

„Fantasmagorické představení,“ glosuje ekonom z Institutu Václava Klause a bývalý hradní kancléř Jiří Weigl boj proti covidu-19, v němž vláda místo racionálního chování dává přednost „magii a chaosu“. Dílčí zákazy podle něj nic neřeší a dost možná se společnost promoří dříve, než dorazí vakcinace, která jen korunuje tohle globální šílenství. „Žádná vakcína stejně nemůže chránit lépe než prodělaná a vyléčená nemoc,“ dodává v komentáři pro Mladou frontu Dnes.

„Vakcinace, poslední třešnička na dortu globálního šílenství.“ Z Klausova institutu zahřmělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Jarní lockdown ukázal, že nic podobného si znovu dovolit nemůžeme. Vše, co od té doby vláda dělá, veškeré dílčí zákazy provozu restaurací, kulturních a sportovních zařízení, rouškování atd. nemají a nemohou mít podle Weigla žádný podstatný efekt na omezení postupu nákazy. „Tyto kroky slouží jen k tomu, aby vláda mohla předstírat, že něco dělá,“ dodává.

„Politici zjistili svou bezmocnost, stáhli se a zbaběle přehodili horký brambor boje proti epidemii do rukou tzv. odborníků, kterým naprosto chybí smysl pro širší společenské, ekonomické a politické souvislosti různých alternativních postupů. Fakticky nemají také žádnou zodpovědnost, která, ať si to přejí či ne, zůstává na hlavě politiků,“ pokračuje ekonom.

Výsledkem je zmatená „kakofonie“ nesmyslných opatření, která na šíření viru nemají větší vliv, zato podle Weigla spolehlivě rozleptávají a likvidují v očích veřejnosti autoritu vlády a státu vůbec. 

„Mrtvých máme stejně daleko více než země, které žádné srovnatelné omezovací politiky neprováděly. Nepomáhá, že se všichni neustále testujeme a trasujeme až do totálního utestování se,“ shrnuje.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
„Vánoce strávíme v nesmyslné poloizolaci. Virus to nezajímá, bude se šířit podle své logiky. Šíří se všude kolem nás, i v obdivovaném Německu, ale je naděje, že my se promoříme rychleji. Máme totiž náskok,“ píše Weigl.

„Možná že tak předběhneme i plošnou vakcinaci, která bude poslední třešničkou na dortu globálního šílenství. Budeme se očkovat všichni, i ti, co nemoc prodělali. To aby neprodělaly farmaceutické firmy. Jinak je to pochopitelně nesmysl. Žádná vakcína nemůže chránit lépe než prodělaná a vyléčená nemoc,“ píše. A ironicky dodává, že vakcíny budou nepochybně úspěšné a ve značně koronavirem promořené společnosti zafungují.

Dosavadní zkušenost by nás měla poučit, že dílčí uzávěry, zákazy a lockdowny nic neřeší. Jak dnes vidíme ve světě, platí to všude. „Nákazy nás může zbavit jen drastický lockdown čínského typu, a ten si nemůžeme dovolit,“ uzavírá Weigl. A radí, co do té doby dělat: „Peníze nevyhazujme oknem, ale používejme rozumně. Posilujme naše zdravotnictví a chraňme seniory. Nic jiného se ani s rozumem dělat nedá.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…