,,Vítězný listopad": Bude to prý velké. 100 tisíc lidí, a třeba Drahoš, Pithart, Šimon Pánek...

16.11.2017 13:10

Festival svobody. Tak se jmenuje akce, která má připomenout zítra, 17. listopadu, výročí sametové revoluce. Mluvčí festivalu Jan Gregar se nechal pro server iDnes.cz slyšet, že by chtěl na náměstí dostat sto tisíc lidí.

,,Vítězný listopad": Bude to prý velké. 100 tisíc lidí, a třeba Drahoš, Pithart, Šimon Pánek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy 17. listopadu 2016

Program festivalu vytvořilo šest občanských iniciativ a měl by vyvrcholit odpoledním Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí. Gregar v rozhovoru mimo jiné uvedl, proč se domnívá, že si lidé začali v širším měřítku připomínat 17. listopad až v posledních třech nebo čtyřech letech. Podle jeho slov to souvisí s vývojem ve společnosti. „Je potřeba vyměnit elity a změnit generační návyky. Čtyřicet let komunismu na nás zanechalo výraznou stopu. Je potřeba na tom pracovat a určitě to ještě zabere nějaký čas,“ domnívá se. 

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

Původní text ZDE

V současné době se podle něj více rozvíjí občanská uvědomělost a lidé tuší, že se musí aktivně zapojit. On sám se rozhodl zapojit, když bylo 26. výročí listopadu. 

Rozhovořil se také o tom, co je vlastně poselstvím Koncertu pro budoucnost. „Objeví se tam společenské a umělecké osobnosti, které se společně s lidmi přijdou zamyslet nad budoucností naší země. Zároveň je ale chceme i k něčemu vyzvat. Plánujeme happenning Tři špejle, který už teď běží. Chceme jím upozornit na to, že existují nějaké základní pilíře demokratického systému, jejichž funkčnost by neměla být narušena, ačkoliv tu máme takové, kteří se je snaží zpochybňovat. Myslím Ústavu, Senát nebo i média,“ dodal.

Cílem programu je pak podle Gregara zdůraznit důležité věci, niikoliv se vůči někomu vymezovat. Dorazit by měli mimo jiné Petr Pithart, Tomáš Sedláček nebo Šimon Pánek. Z prezidentských kandidátů by pak měli dostat prostor Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Pavel Fischer. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …