„Vítězství Ruska nám vrátí Kosovo.“ V Srbsku je dusno. I prezidentovi

17.04.2022 20:14

Tisíce Srbů v pátek protestovaly proti rozhodnutí své vlády podpořit přerušení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC) kvůli zločinům, kterých se Moskva dopouští na Ukrajině. Lidé nesoucí fotografie prezidenta Vladimira Putina na akci pochodovali z centra Bělehradu k ruskému velvyslanectví. „Je v srbském zájmu, aby Rusové vyhráli tuto válku,“ zaznělo na akci. Jde prý i o Kosovo.

„Vítězství Ruska nám vrátí Kosovo.“ V Srbsku je dusno. I prezidentovi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Agentura Reuters informovala, že se proti stanoviskům své vlády, stavícím se proti ruské agresi na Ukrajině, přítomní vyjadřovali za vyhrávání ruské hymny či za střelby světlic.

Během pochodu z centra Bělehradu k ruskému velvyslanectví lidé v průvodu skandovali hesla proti prezidentovi Aleksandaru Vučićovi či proti NATO, jež zemi bombardovalo v roce 1999. Zněly též pokřiky „Srbové a Rusové jsou bratři“.

„Přišel jsem na toto shromáždění, abych podpořil Rusko a řekl hlasité a jasné ‚ne‘ politikům v Bělehradě, kteří učinili hanebné rozhodnutí hlasovat v OSN proti Rusku,“ řekl agentuře Reuters jeden z protestujících.

Srbský server RTS připojil, že se akce v centru Bělehradu poblíž pomníku ruského cara Nikolaje konala po svolání neregistrovaným hnutím „Lidová hlídka“.

Damjan Knezevic z pořádajícího hnutí přítomným tvrdil, že je v zájmu Srbska, aby válku na Ukrajině vyhráli Rusové, jelikož díky tomu země nazpět získá Kosovo. „Pouze Rusko nám zaručuje, že Kosovo zůstane v Srbsku,“ tvrdil.

Dav pochodoval se zapálenými pochodněmi a přítomní házeli dýmovnice.

Přestože Srbsko reagovalo oproti ostatním státům Evropy po ruském útoku na Ukrajinu zdrženlivě a umožnilo například Rusům letecký přístup do Evropy za pomoci svých letadel, když neuzavřelo své nebe pro spoje letící z Ruska, s tím, jak vycházejí najevo zločiny páchané ruskými vojáky na Ukrajině a objevují se záznamy zachycující Rusy zavražděné civilisty, se Bělehrad rozhodl proti Moskvě volit politiku mnohem menších ústupků.

Přestože je země téměř zcela závislá na ruském plynu a ropě, a odmítá tedy v mnoha ohledech uvalit na Kreml sankce, v posledních týdnech již třikrát hlasovala na půdě OSN pro rezoluce odsuzující ruské rozpoutání války na Ukrajině a Ruskem spáchané skutky.

Země se také navíc prostřednictvím kroků prezidenta Aleksandara Vučiće snaží o odklon od vojenské spolupráce s Ruskem. Vučić například začátkem tohoto týdne informoval, že Srbsko usiluje o nákup dvou desítek nových a použitých stíhaček od Západu, zmínil například plán na nákup dvanácti kusů francouzských bitevníků Rafale.

Analytici spekulují, že se těmito kroky bude chtít Srbsko více přiblížit státům Evropské unie, do které by země chtěla vstoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…