„Vláda přenáší svou práci na kraje a obce, ale platit za to nechce.“ Zástupci samospráv míří k Bekovi

22.01.2024 20:25

„Vláda svoji práci přenáší na obce a kraje, ale nechce za to platit. Tím ale porušuje vlastní sliby,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se stal jednou z tváří iniciativy Hlas samospráv. Ta chce bojovat za rozvoj regionů, na který se podle některých politiků pro škrty zapomnělo.

„Vláda přenáší svou práci na kraje a obce, ale platit za to nechce.“ Zástupci samospráv míří k Bekovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce ministra školství Mikuláše Beka (STAN)

Od chvíle, kdy byl symbolicky v první den školního roku představen návrh rozpočtu na rok 2024, probíhá zásadní debata o financování školství. Jeho rozpočtová kapitola podle prvního návrhu měla přijít oproti loňskému roku o 11,6 miliardy, později se podařilo částku snížit, ale přesto bylo zřejmé, že se ve školství bude muset „řezat“.

Vláda přicházela s různými nápady, kde na školách ušetřit, a nakonec jako řešení zvolila, že mzdové náklady na nepedagogické pracovníky přesune na zřizovatele škol, tedy na obce a kraje.

Ty se ale brání, že na platy školníků, uklízeček nebo kuchařek nemají prostředky, zejména když dřívějšími škrty ministra Stanjury přišly o miliardy.

Nyní je věc tak trochu ve vzduchoprázdnu, stále probíhají jednání. „Pro ředitele škol je špatná zpráva, že se dozvědí, kolik peněz budou mít na lednové výplaty nepedagogických zaměstnanců až na přelomu ledna a února. Vše nasvědčuje tomu, že školy dostanou výrazně méně financí na platy kuchařek nebo administrativního personálu než v loňském roce. Hrozí, že platy nepedagogů poklesnou o více než 12 procent, řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora.

Proti přehození odpovědnosti na obce a kraje se ozvali i zástupci spolku Hlas samospráv. Regionální politici se dali dohromady v reakci na postup vlády, který podle nich pro samé úsporné reformy může zcela zastavit rozvoj regionů.

V iniciativě, která se dala dohromady v říjnu 2023, hrály námitky proti záměrům v oblasti školství od počátku důležitou roli.

Otevřený dopis, který fórum samospráv zaslalo ministru Mikuláši Bekovi, hovoří o nepřípustném hazardu se vzděláváním dětí.

Připomínají v něm, že poté, co „úsporný balíček“ připravil obce asi o pět miliard (přes sliby ministra Stanjury, že jim objem prostředků bude zachován), na ně navíc vláda přehazuje platy nepedagogických pracovníků.

„Převod všech kuchařek, školníků, IT pracovníků a jiných profesí pod obce by si vyžádal obrovskou míru administrativy, rozpočtových opatření a posílení kapacit obcí,“ varuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se podílí na vzniku iniciativy.

„Obce ve svých rozpočtech nemají dostatečné finanční zdroje na pokrytí nákladů, za něž odpovídá vláda. Převod financování činnosti nepedagogických pracovníků ze státu na obce je možný pouze tehdy, pokud vláda zároveň odevzdá obcím v rámci rozpočtového určení daní patřičné finanční prostředky. Obce nemohou nést žádné dodatečné náklady. Současné prostředky v rozpočtech obcí jsou určeny na zajišťování těch potřeb občanů, které nemůže pokrýt stát,“ dodává pro ParlamentníListy.cz.

Vládní změny by podle něj negativně poznamenaly život obcí, ale ohrozily i pracovní místa zaměstnanců škol.

„Tento vládní experiment zhoršuje dostupnost vzdělání a ve svém důsledku povede jen ke zhoršení situace v českém školství. Kvalitní vzdělání českých dětí je přitom klíčový předpoklad pro přežití a stabilitu naší společnosti,“ varuje pardubický hejtman.

Zásadní problém vidí v tlaku na rušení vesnických malotřídek, školy prvního stupně by totiž podle něj neměly být rušeny zejména. V jejich případě se hovoří o „administrativním slučování“, které ale může při očekávaném nedostatku prostředků velmi snadno přejít ve slučování reálné, které by znamenalo zásadní zhoršení dostupnosti vzdělání.

„Zejména školy 1. stupně nesmějí být rušeny, protože by to významně postihlo rodiny nejmenších dětí a život celých obcí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Netolický.

Další věcí, za kterou Hlas samospráv ministra Beka kritizuje, jsou jeho plány s indexem PHMax, který určuje školám proplácený počet hodin.

Tento počet chce ministerstvo seškrtat. Na podzim se v nejradikálnějších variantách hovořilo u některých škol až o 15 procentech, po listopadové učitelské stávce zaznívaly informace o pěti procentech. S těmi přišla například zástupkyně Učitelské platformy Petra Mazancová, která po stávce jednala s ministrem Mikulášem Bekem.

Podle pedagogů, se kterými ParlamentníListy.cz hovořily, je snižování počtu hodin fatální zejména pro střední odborné školy.

Středoškolský pedagog Jaromír Kuchyňka vysvětloval, jak to funguje v multioborových třídách středních odborných škol. „To znamená třeba 30 žáků, z toho například 19 elektrikářů, 6 truhlářů, 5 tesařů. Výuka matematiky, českého jazyka probíhá společně, při výuce cizího jazyka se třída půlí na dvě skupiny. Výuka odborných předmětů a obzvláště praktická výuka probíhají ve skupinkách s mistry odborného výcviku. To předpokládá dvě (spíše tři) skupiny elektrikářů, tesaři a truhláři zvlášť. Pokud má být výuka praktických dovedností smysluplná a bezpečná, nelze učit ve velkých skupinách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Podle hejtmana Netolického se ale škrty v PHMax projeví zásadně i v malých školách, kde mají učitele s malým počtem úvazků.

„Vláda svoji práci přenáší na obce a kraje, ale nechce za to platit. Tím ale porušuje vlastní sliby. Mezi ty totiž patří i slib zachovat současný systém regionálního školství,“ uzavírá hejtman.

Podle aktuálních informací by se zástupci Hlasu samospráv měli s ministrem Bekem sejít ještě v lednu a jsou připraveni mu všechny tyto postřehy z terénu reprodukovat.

„Na konci listopadu jsme s kolegy oslovili ministra školství Mikuláše Beka, a to v reakci na diskusi ohledně možných změn v současném systému regionálního školství. Jedná se především o převod financování nepedagogických pracovníků na města, obce a kraje jakožto zřizovatele mateřských, základních a středních škol. Převod všech nepedagogických profesí s úvazky ve školních zařízeních pod obce a kraje si vyžádá významnou míru administrativy, rozpočtových opatření a také posílení kapacit. Jsme přesvědčeni, že zásadní změny v nastavení regionálního školství nelze provádět bez diskuse se samosprávami, a také bez předložení podrobného zhodnocení jejich dopadů jak na školy, tak na obce. Proto jsme požádali ministra školství o schůzku, abychom mu s kolegy prezentovali náš postoj, který je podložen praxí a zkušenostmi,“ říká k tomu hejtman Martin Netolický.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …