„Volič, to je problém. Musí se změnit 10 % lidí, jinak bude vyhrávat Zeman.“ Milion chvilek a jiní dělali bojovou poradu. To byla jména! I Hutka přišel

01.08.2019 13:34

V klubu Pátečníků, tvořeném významnými osobnostmi, proběhla debata o tom, co po Babišovi. Na tuto otázku se snažili odpovědět pořadatel demonstrací Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář a novinář Jindřich Šídlo. Podle Mináře je základní problém volič, pokud se strukturálně nezmění 5 % nebo 10 % společnosti, budou prý stále vyhrávat osobnosti typu Miloše Zemana a Andreje Babiše. Chce, aby bylo více „nemanipulovatelných lidí“. A varoval, aby lidé nevkládali naději jen do protestů.

„Volič, to je problém. Musí se změnit 10 % lidí, jinak bude vyhrávat Zeman.“ Milion chvilek a jiní dělali bojovou poradu. To byla jména! I Hutka přišel
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář na setkání Pátečníků

Anketa

Čeští senioři prý podléhají tzv. ,,dezinformacím". Je to bezpečnostní hrozba?

8%
92%
hlasovalo: 18542 lidí

Debatu uspořádal klub Pátečníků, který podle popisu na webu „s velkým respektem navazuje na činnost prvorepublikových Pátečníků, tvoří uzavřenou skupinu osobností, expertů, umělců, podnikatelů a občanů ze všech regionů ČR, vzájemně propojených na hodnotách přátelství, svobody a odpovědnosti“. Mezi osobnostmi, které se debaty zúčastnily, byli například bývalí politici Jan Kalvoda nebo Pavel Bělobrádek, ale také bývalý brankář Dominik Hašek, režisérka Olga Sommerová nebo písničkář Jaroslav Hutka. Nicméně hlavními hosty debaty byli novinář Jindřich Šídlo a aktivista a pořadatel demonstrací Mikuláš Minář. Hovořilo se o tom, „co systémově změnit, abychom nemuseli zažívat to, co zažíváme teď“.

Stránky Pátečníků ZDE:

Ještě předtím, než dostali slovo pozvaní hosté, návštěvníky „naladil“ písničkář Jaroslav Hutka.

Minář uvedl, že v této diskusi je mnohem nervóznější než na Letné. Prý je otázka složitější. „My vždycky říkáme, není to o velkých jednorázových akcích. Opusťme mentalitu, že jedna velká demonstrace něco změní, že jedno občanské hnutí něco změní. Že je to jenom na nás. Ne, není to jenom na nás,“ tvrdí Minář. Byl by prý rád, kdyby si účastníci debaty odnesli otázku, co mohou udělat a jaká je jejich role.

Říká, že dnes na internetu už nezáleží na tom, jestli je zpráva pravdivá, ale jestli vzbudí vzrušení. A s tím podle něj souvisí globální nástup populismu. Prohlásil, že když tu byl 41 let komunismus, tak 41 let bude tvrat, než se „zbavíme té mentality“.

Otřásly s ním prý parlamentní volby v roce 2017. „Já jsem se do té doby o politiku tolik nezajímal,“ tvrdí organizátor demonstrací, ale dodal, že si uvědomil, že za další vývoj nese odpovědnost i on. Situaci po volbách popsal: „Dostali jsme se do nějaké krize demokracie, ta krize se projevuje tak, že 115 křesel v Parlamentu mají buď populisté, nebo extremisté. Tak jako tak strany, které mají s demokracií nějaký problém.“ A dodává, že kdyby bylo o pár hlasů méně pro STAN nebo TOP 09, tak extremisté a populisté měli ústavní většinu. V kombinaci se zvolením Miloše Zemana prezidentem je tu prý nebezpečí rozpadu demokratických institucí. „Policie, justice, nezávislá média,“ jmenoval Minář.

Anketa

Čeští senioři prý podléhají tzv. ,,dezinformacím". Je to bezpečnostní hrozba?

8%
92%
hlasovalo: 18542 lidí

„Vlastně vůbec nebylo jasné, co by se s tím mělo dělat, co může udělat každý z nás, protože tady podle mě nebyla dostatečně dobrá analýza toho stavu a příčin toho stavu, abychom tedy zjistili, co se s tím dá dělat,“ pokračoval Minář. A prý to nejjednodušší, co se dá dělat, je spojit lidi, kteří vnímají, že demokracie je ohrožená, a využít synergii ze spojení. „Pro záchranu demokracie stačí v zásadě udělat velmi málo, není třeba zatím, abychom obětovali životy, stačí velmi málo, stačí si najít tu chvilku,“ tvrdí organizátor demonstrací. A pokud to bude dělat dost lidí, výsledek bude obrovský, míní Minář. A pochlubil se, že na Facebooku Milion chvilek podporuje 350 tisíc lidí, což je prý dvakrát více podporovatelů, než má Andrej Babiš. Tato „zájmová skupina“, jak ji definuje, prý umožnila zorganizovat Letnou. Roli Milionu chvilek vnímá jako hlídacího psa, „pojistku demokracie“. „Spojujeme lidi, kterým na demokracii záleží,“ tvrdí a dodává, že jejich cílem je ubránit demokratické instituce jako veřejnoprávní média a justici. To ale podle něj neřeší příčinu krize.

Vysvětlil, proč se nemohou stát politickou stranou. Je to prý proto, že spojit lidi se jim podařilo proto, že mají široký cíl, ale jakmile dojde na konkrétní program, prý by ztratili dvě třetiny sympatizantů a ztratili potenciál. „V tuhle chvíli, kdy je demokracie v krizi, je důležitější udržet ten potenciál, který dokáže případně bránit demokratické instituce,“ prohlásil. Politické strany by podle něj také měly více spolupracovat a hádat se, až krize pomine.

Data setkání podle jeho názoru nejsou tak důležitá, je prý možné, že se sejdou ještě před 16. listopadem. Ale znovu zopakoval, že by se naděje neměly upínat jen k jeho spolku, ale lidé by se měli sami ptát, co mohou udělat.

Po Minářovi mluvil komentátor SeznamZpráv.cz Jindřich Šídlo. Podle něj je problém v tom, že není možné předvídat, jaká bude na podzim situace, zda bude, či nebude Andrej Babiš obviněn. A varuje před deziluzí po 16. listopadu, když demonstrace nepovede ke svržení vlády. „Vy nemůžete mít sílu svrhnout předsedu vlády. Ale nevím, jestli ta nedočkavost ve spojitosti s tím 30. výročím nebude příliš velká,“ vyjádřil se novinář.

Není podle něj čas ani prostor na zakládání nových hnutí, takže se bude muset volit z toho, co je k dispozici. „Nevím, jak je na tom Soros teďka, musí bejt díky vám taky dost zhuntovanej, my taky nejsme zadarmo jako média,“ zavtipkoval. Rozdíl mezi tzv. Demokratickým blokem a hnutím ANO podle něj není tak dramatický, hnutí Andreje Babiše získalo 1,5 milionu hlasů, Demokratický blok jen o 100 tisíc hlasů méně. „Ovšem bohužel také o 30 poslanců méně,“ okomentoval Šídlo český volební systém. Takovouto koalici popsal jako naprosto nevyzkoušené dobrodružství. „Je to, jako kdybychom jednali o koalici s Romanem Jochem tady,“ přirovnal ideu podobného pokusu.

Také se obává, že výročí bude probíhat stejně jako osudné dvacátépáté, při kterém se na prezidenta házela vajíčka, což Šídlo odsoudil jako nedůstojné, i když prý prezident stále háže něco na své odpůrce.

Minář pak odpovídal na otázky diváků. Jasně se vymezil, že nechce zpátky přivést k moci zavedené strany. „To je prvotní příčina toho problému, k tomu se nelze vracet, to je třeba pojmenovat a rozhodně z té krize nevyjdeme bez toho, že se něco změní,“ tvrdil. Strany musejí projevit sebereflexi, jinak se jim podle Mináře nedá věřit. „Je velice pochopitelná motivace hnutí ANO a nesmíme je odsoudit jako blbce, protože Andrej Babiš je špatná odpověď na špatně položenou otázku,“ konstatoval. Ve společnosti prý vzbuzuje Milion chvilek zájem, jistý étos a podle Mináře je na politicích, aby se na tento étos dokázali napojit. K Babišovi ještě dodal: „Kdybych to řekl jednoduše, pokud máte vedle sebe gaunera, který slibuje úžasné věci, a  slušňáka, který vám slibuje úžasné věci, tak není důvod, proč by lidé volili toho gaunera.“

Dále se vyjádřil k očekáváním a kritikům, kteří říkají, že ničeho nedosáhli, vzkázal, že při sestavování vlády protestovalo na Václavském náměstí 20 tisíc lidí, o rok později už plná Letná. „Jeden z hlavních apelů... jako společnost dozrajme. Jedno z prokletí českého národa je, že je nejdřív velké očekávání, velká aktivita, velké zklamání, velká rezignace,“ prohlásil Minář a poznamenal, že to byla hlavní obava na Letné, že lidé mají úplně nereálné představy, a také měli. Ale poselství prý bylo, že jde o běh na dlouhou trať, že Babiše je nutné porazit ve volbách a musí dojít k systémové změně. „Nakonec ten nejzazší problém je volič. Pokud se nezmění strukturálně část společnosti, dejme tomu 5–10 %, nebo nenadchneme mladé lidi, aby se začali zajímat o politiku, nebo se nenaučíme přesvědčovat sousedy, tak pořád budou podobné typy lidí,“ pravil Minář, maje na mysli Andreje Babiše a Miloše Zemana.

Prý se snaží, aby bylo více „nemanipulovatelných“ lidí, protože jinak podle něj bude přibývat horších a horších populistů, kteří budou lépe a lépe hrát na strunky emocí.

Jindřich Šídlo se vyjádřil k tomu, že v sále zaznívalo nadšení z výsledků prezidentských voleb na Slovensku, a komentoval, že na Slovensku parlamentní volby zatím vyhrál jen Fico a Mečiar, a když se je podařilo odstavit od moci, tak to prý bylo jen díky velmi širokému spojenectví. Což podle něj souvisí s tím, jak se dostal k moci Andrej Babiš, tedy údajné spojení hospodářské a demokratické krize s tím, jak se zavedené strany chovaly v letech 2006 až 2010, kdy si díky konjunktuře některé strany „z toho udělaly bankomat“.

Začal mluvit o hrozbě pro veřejnoprávní média, zmínil například, že příští rok se bude měnit třetina Rady ČT. „Když se člověk podívá, jaký typy se tam dostávaj,“ začal Šídlo a doplnil, že nemyslí Ladislava Jakla, který prý v radě být má, ale jde o „osobnosti“ jako Petr Žantovský nebo Tomáš Kňourek. A dodal, že sílu na prohlasování takových lidí Babiš má, ale možná se lekl davů, takže starost o veřejnoprávní média Minářovi „doporučil“.

„Určitě, jestli je něco červenej hadr, tak jsou to veřejnoprávní média,“ souhlasil Minář a zdůraznil, že byla zmíněna v manifestu už na první demonstraci. A vyměňovat se prý bude ještě více, než tvrdí Šídlo. „My jsme si to vyrešeršovali hned v říjnu 2018, když jsme protestovali proti Petru Štěpánkovi do RRTV,“ tvrdil.

A na závěr Jaroslav Hutka zahrál Náměšť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…