„Von za to může. Von a nikdo jinej!“ Část Pirátů našla viníka krize. Nestříhaným nehtem bodli do Prahy. Pak za námi přišli a všechno řekli

23.07.2021 4:36 | Kauza

Stagnace preferencí dua Piráti a STAN nabírá na síle. Meziměsíčně ztrácí jedno až tři procenta, což nevěstí nic dobrého. Někteří ze členů vidí za citelným poklesem média, jiní hledají ve vlastních řadách. ParlamentníListy.cz hovořily se dvěma zástupci opoziční partaje z Prahy. Ozvali se nám sami v souvislosti s materiály, které jsme v minulosti publikovali. Ačkoli nešlo o oficiální rozhovor, natož stanovisko, dalo se lehce vyčíst, na koho mají spadeno.

„Von za to může. Von a nikdo jinej!“ Část Pirátů našla viníka krize. Nestříhaným nehtem bodli do Prahy. Pak za námi přišli a všechno řekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19686 lidí
Pirátská Praha má řadu výrazných osobností. Ač si o nich mohou mnozí myslet své, mají nepopiratelné zkušenosti i poměrně nevídaný respekt. Patří sem kupříkladu člen výboru pro bezpečnost na magistrátu Jan Hora, člen výboru pro evropské záležitosti Vít Šimral, člen dozorčí rady společnosti Prague City Tourism Ondřej Chrást nebo člen dozorčí rady společnosti Pražská plynárenská distribuce Jaroslav Vlk.

Zmínit bychom měli také poslance Ondřeje Profanta.

Jde o jména, která nejsou až tak veřejně známá, podle našich dlouhodobých zkušeností jsou však vnímána pozitivně na všechny strany.

Pak jsou tu lidé, kteří svým způsobem budí emoce. Je to dáno především jejich mediálními výstupy. Nelze v té souvislosti vynechat senátory Lásku a Wagenknechta, stejně tak poslankyni Olgu Richterovou a jejího kolegu Jakuba Michálka.

Jenomže podobně členěných názorových skupin je ve většině stran několik. Piráty nevyjímaje. Problém tak nastává při interpretaci.

Spojení STAN a Pirátů budilo od prvopočátku pozornost. Preference zmíněného dua šplhaly ke třiceti procentům, zatímco vládnoucí ANO premiéra Babiše nabralo opačný směr. Situace se začala měnit v květnu letošního roku, a poslední šetření dokonce Babišovo hnutí postavily do čela. Že byly původní propočty mylné a očekávání přehnaná, potvrdil také předseda STAN Vít Rakušan. „Průzkumy, které nám dávaly 30 procent, byly nereálné,“ potvrdil v rozhovoru pro server Aktuálně.

Dodal, že teď to rozjedou.

Než se pomyslný motor rozběhne a jeho burácení osloví i zapomenuté vísky v republice, nastává zvláštní situace. Týká se Pirátů a hledání viny. Lépe řečeno; hledá se viník. Konkrétní a hmatatelný.

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit se zástupci Pirátů z Prahy. Slíbili jsme neuvádět jména, oba nechtěli uveřejnit ani městské části, které zastupují. Ze slov však patrně vyplynulo, co se uvnitř metropole děje.

„První plán byl takový, že Piráti ustoupí z různých funkcí na magistrátu, aby získali primátora. Plán to byl jasný, protože by šlo o nejviditelnějšího zástupce a nositele sdělení, abychom byli vidět. Pak se do toho spíš než Ivan Bartoš začal vkládat Jakub Michálek. Zdeněk Hřib i Jakub se scházeli a probírali postup. Podobné politikaření se kritizovalo, protože z toho vznikl mišmaš a často se Pirátům připisovaly věci, o kterých jsme nerozhodovali. Byla to především práce dvojice STAN&TOP 09, ale negativní pozornost jsme slízli my, protože jsme měli toho Zdeňka. A právě Zdeněk v mnohém ohledu nereagoval, jak měl, což způsobilo přesně to, že jsme začali být vnímáni jako sekta,“ uvedl první z dvojice.

Zdeněk Hřib (* 1981) žije v Praze, kde vystudoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Byl ředitelem obecně prospěšné společnosti.

Vystupoval přiměřeně svému věku i postavení. Redakce se s ním zná dlouhé roky. Jeho kolega byl o poznání ostřejší. Dalo by se říct, že v mnohém připomínal rétoriku Andreje Babiše, aniž si to vlastně uvědomoval.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí
„Kradlo se v Praze? Strašně. Developeři si diktovali přes právní kanceláře posudky, aby vyhráli výběrka, dozorčí rady obsazovali straničtí funkcionáři, zatímco odborníci mohli být kdykoli nahrazeni, intrikovalo se za Béma, za Svobody, za Hudečka, za každého. Byli tam Hulinský, Vávra, Udženija, Blažek, Janeček, další a další! Zdeněk tohle zastavil, ale není to vidět. Von je tím viníkem, že to není vidět, protože jeho tým na magistrátu hlavně sbírá informace o tom, co se napsalo, místo aby řešil, co se bude psát, rozumíte té opačné logice? Není vize! Když se pak někde premiér rozčílí, že Piráti vítají migranty, tak ukáže na Prahu, že ať se lidi podívají, jak tady vládne Hřib, že tohle pak přejde do celé republiky. Že chceme zakazovat auta, že chceme, aby všude lidi jezdili na kolech, že chceme zvedat daně, zdražovat jízdné, rušit školky a nevím co. Prostě všechno negativní se odráží na nás, von je viníkem současný situace,“ sdělil s výrazně rudými tvářemi a zaťatými pěstmi.

Ačkoli se těm slovům dá těžko něco vytknout, celou pravdu neobsahují. Negativní vnímání Pirátů nesouvisí ani tak s Prahou, jako spíše s tématem migrace. ParlamentníListy.cz přitom opakovaně prošly pirátský program, kde se o takzvaném vítání uprchlíků nepsalo ani slovo. I tak je podobný názor ve společnosti rozšířený.

Jak z toho, aby Piráti nabrali znovu ztracený kurz?

Oba měli překvapivě stejnou odpověď týkající se jednoho jména. Veřejnosti naprosto utajeného Martina „Brooch“ Brože, který byl v dávné minulosti ve vedení Pirátské strany. „Brooch je jízlivej, ale věcnej. Negativní, ale přesvědčenej, ten by ukázal, jak se to má dělat, Ivan i další to moc dobře vědí a brání se tomu,“ uzavřeli společnou, téměř hodinovou diskusi.

Pravdou zůstává, že i přes pokles preferenčních bodů jsou STAN a Piráti jedinou silou schopnou konkurovat hnutí ANO. Trojka v pořadí, koalice SPOLU, se sotva dostává na hranici pětiny oslovených voličů a její trend nelze vnímat jako rostoucí.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…