„Vondrova“ základna USA u nás? Politik, kterého se to týká, se ozval

28.01.2020 9:00

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák za hnutí ANO se na svém facebookovém profilu vyjádřil k informaci, kterou uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Ten navrhl, aby na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově vznikla základna americké armády.

„Vondrova“ základna USA u nás? Politik, kterého se to týká, se ozval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Abych uvedl věci na pravou míru. Ano, chceme na letišti v Mošnově vojenskou základnu, ale vždy jsme tam chtěli naše vojáky. O americké základně nikdy nebyla řeč. Nic jiného není na stole,“ poznamenal k celé věci na Facebooku Vondrák. Sdílel také článek Moravskoslezského deníku, který se ptal ostravských politiků. V něm z jeho úst zaznělo: „o umístění vojenské posádky na našem letišti dlouhodobě usilujeme. Jsem přesvědčený, že vojenská posádka zvýší prestiž i sebevědomí našeho regionu a bude přínosem pro fungování mošnovského letiště.“

Například Petr Kajnar, lídr stranické kandidátky ČSSD do krajských voleb, je přesvědčen, že rozvoj regionu nemůže stát na existenci vojenské základny. „Vojáci přicházejí a odcházejí, ale bohatství založené na znalostech a vzdělání zůstává,“ uvedl. 

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

Stavět americkou vojenskou základnu v kraji vnímá jako nesmysl Pirát Lukáš Černohorský. „Žádný významný ekonomický přínos to mít nebude, maximálně krátkodobý. Mám také podezření, že by pak vláda přítomnost vojáků USA použila jako záminku, proč neinvestovat do naší vlastní schopnosti bránit se, a nechala občany s falešným pocitem bezpečí,“ uvedl.

„Připravit Mošnov i pro vojenské využití je podle mě obrovská šance. Oprava dráhy, vznik dalších opravárenských dílen, posílení infrastruktury – to vše pomůže Mošnovu v oblasti civilního letectví a pomůže zmírnit v regionu následky útlumu uhlí a hutnictví,“ sdělil občanský demokrat a náměstek hejtmana Jakub Unucka.  
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…