„Vše bude skvělé,“ řekl Babiš v ČT. Dohra: Oblbování pohádkami! Vládě se stanou zlé věci

02.01.2019 7:08

Bývalý poslanec za TOP 09 František Laudát se vyjádřil ke slovům premiéra Andreje Babiše (ANO), která pronesl na Nový rok. Podle něj jde o pohádky pro neznalé.

„Vše bude skvělé,“ řekl Babiš v ČT. Dohra: Oblbování pohádkami! Vládě se stanou zlé věci
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Babišovy pohádky pro neznalé – setrvalý stav: slovy Vlasty Buriana – naposledy se na přelomu roku z vrcholných ústavních činitelů vycenil Andrej Babiš. Kromě toho, že zastrašil svoje ministry možnými výměnami, neřekl nic nového a pokračoval ve svých standardních manipulacích. Tristní situace v resortu dopravy se už moc okecat nedá. A tak kdo za to může? No přece ODS, protože nepostavila dálnice a vlastně už dávno měla postavit i tu rychlou železnici. Tohle si dovolí říci člověk, jehož ministři za pár dní budou už celých šest roků řídit resort dopravy. A nejen to,“ poznamenal Laudát. 

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí

„To potřeboval šest let i on osobně, aby pochopil, že je třeba jednoduché stavební právo? Neřídí jeho lidé náhodou šest roků MMR? Jenže si naběhne. Personálními čistkami rozložil řadu úřadů natolik, že státní správa, pokud se o ní ještě vůbec nechá mluvit, nebude schopna rychlých a kvalitních rozhodnutí, která obstojí před soudy. Možná by se mohl poptat svého straníka č. 2, jak v této věci ne/funguje MŽP,“ dodal. 

„Takže shrňme to – za 4 km nových dálnic v roce 2018 může ODS, jejíž několikaměsíční ministr končil v červnu 2013. Možná může i za to, že na silnicích otočili trend a je zase více mrtvých,“ řekl s tím, že jej zaujalo také sdělení, že Alena Schillerová je pravicová ministryně. 

„To by měl zopakovat na apríla. Lid se rovněž dověděl, že se nové penzijní reformy nedočká, protože to je složitá věc na řadu roků. Zato má investiční plán. Nevím, jestli už byl zveřejněn seznam zbožných přání, ale vláda, která má směšně nízké investice v době ekonomického růstu a je schopna postavit 4 km nových dálnic ročně, chce zase oblbovat něčím, když už smysluplnou vizi žádnou nemají. Tak snad další vyhlídka na vrtění psem – s velkou pravděpodobností Ivan Pilný sepíše Babišovi další trhák: Česko inovačním lídrem v roce 2030. Asi to zveřejní při příležitosti Vítězného února. Zatím ve skutečnosti nejen Babiš, ale celý jeho spektákl udělal vše proto, abychom zemí inovací nebyli,“ uzavřel. 

Premiér Babiš nevyloučil v letošním roce rekonstrukci své koaliční vlády. Je to v rovině úvah, řekl v rozhovoru pro Českou televizi (ČT). Komunisté, na jejichž hlasech menšinový kabinet ANO a ČSSD závisí, podle svého předsedy Vojtěcha Filipa nejsou spokojeni s prací ministrů dopravy Dana Ťoka (za ANO) a zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček ale výměny ministrů za svou stranu odmítá.

Babiš ve svém rozhovoru pro Českou televizi také pochválil vládu za hospodaření v loňském roce i za navrhovaný rozpočet v roce příštím. „Navyšujeme mzdy, důchody. Máme růst, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, máme silný investiční plán,“ chválil Babiš. „Jsme šestá nebo sedmá nejbezpečnější země na světě,“ poukázal dále Babiš. 

Hovořil také o migraci. „Důrazně jsme v Evropě prosazovali naše zájmy,“ zdůraznil Babiš. A následně se rozhovořil o změnách v kabinetu.„Komunikace s panem Hamáčkem je pro mě na jiné kvalitativní úrovni než s předchozím premiérem,“ poznamenal k předchozímu kabinetu s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Jsem přísnější,“ zmínil také Babiš.  

„Jestli bude rekonstrukce vlády v roce 2019, vyloučit to nemůžu,“ uvedl premiér. „Já určitě budu mluvit s jednotlivými ministry,“ podotkl. Filip předtím v ČT řekl, že největší výhrady má KSČM k Ministerstvu dopravy. Podle Babiše musí Ťok ve vedení resortu přitvrdit. „Je moc hodný na své podřízené firmy. A já přitvrdím taky,“ prohlásil. Ťokovu práci kritizují také opoziční strany. 

ČT uvedla, že podle Filipa premiér přislíbil, že vládu obmění po březnovém volebním sjezdu sociálních demokratů. ČSSD se ale případným změnám kabinetu brání. Podle koaliční smlouvy musí případnou výměnu ministra schválit předseda strany, která člena vlády nominovala. „Sociální demokracie žádné změny nechystá,“ řekl v ČT Hamáček.

Babiš se následně vyjádřil také k zásadním plánům vlády na nadcházející rok, kdy hovořil například o daních či o elektronické evidenci tržeb. Na jaře se rovněž bude volit vedení hnutí ANO. „Budu kandidovat na post předsedy strany. Pan Faltýnek je pak pro mě klíčový člověk,“ poznamenal k postu prvního místopředsedy. 

„Evropská unie se musí změnit. Evropská komise nemůže být politický orgán,“ láteřil pak Babiš v souvislosti s tím, že letos jsou na pořadu evropské volby.

Závěrem pak lidem popřál zdraví, pohodu. „Aby si lidé uvědomili, v jaké fantastické zemi žijeme. Naše budoucnost je skvělá. Potenciál našich lidí je fantastický. Více lásky a svornosti,“ uzavřel Babiš. 

Celý příspěvek Františka Laudáta:

Babišovy pohádky pro neznalé - setrvalý stav: slovy Vlasty Buriana - naposledy se na přelomu roku z vrcholných ústavních činitelů vycenil Andrej Babiš. Kromě toho, že zastrašil svoje ministry možnými výměnami, neřekl nic nového a pokračoval ve svých standardních manipulacích. Tristní situace v resortu dopravy se už moc okecat nedá. A tak kdo za to může - no přece ODS, protože nepostavila dálnice a vlastně už dávno měla postavit i tu rychlou železnici. Tohle si dovolí říci člověk, jehož ministři za pár dní budou už celých šest roků řídit resort dopravy. A nejen to. To potřeboval šest let i on osobně, aby pochopil, že je třeba jednoduché stavební právo? Neřídí jeho lidé náhodou šest roků MMR? Jenže si naběhne. Personálními čistkami rozložil řadu úřadů natolik, že státní správa, pokud se o ní ještě vůbec nechá mluvit, nebude schopna rychlých a kvalitních rozhodnutí, která obstojí před soudy. Možná by se mohl poptat svého straníka č. 2, jak v této věci ne/funguje MŽP.
Takže shrňme to - za 4 km nových dálnic v roce 2018 může ODS, jejíž několikaměsíční ministr končil v červnu 2013. Možná může i za to, že na silnicích otočili trend a je zase více mrtvých.
Za velmi zajímavé lze považovat sdělení, že Schillerová je pravicová ministryně. To by měl zopakovat na aprýla. Lid se rovněž dověděl, že se nové penzijní reformy nedočká, protože to je složitá věc na řadu roků. Zato má investiční plán. Nevím, jestli už byl zveřejněn seznam zbožných přání, ale vláda, která má směšně nízké investice v době ekonomického růstu a je schopna postavit 4 km nových dálnic ročně, chce zase oblbovat něčím, když už smysluplnou vizi žádnou nemají. Tak snad další vyhlídka na vrtění psem - s velkou pravděpodobností Ivan Pilný sepíše Babišovi další trhák - Česko inovačním lídrem v roce 2030. Asi to zveřejní při příležitosti Vítězného února. zatím ve skutečnosti nejen Babiš, ale celý jeho spektákl udělal vše proto, abychom zemí inovací nebyli.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…