„Vy budete cvičit ty ukrajinské vojáky?“ Železný chtěl grilovat Černochovou za přeřek. Je z toho mela

10.02.2023 22:55 | Ze sítí

Velkou pozornost nabírá přeřeknutí ministryně obrany Jany Černochové (ODS) ve čtvrtečním vysílání Událostí, komentářů na ČT24, při němž politička řekla, že bude s dalšími svými kolegy z Poslanecké sněmovny a ze Senátu „cvičit až 4 tisíce ukrajinských vojáků“. „Promiňte. Vy je budete cvičit?“ využil jejího přeřeknutí moderátor Jakub Železný. Následná ostrá reakce Černochové ho zmrazila. „Omluva. Omluva,“ opakoval raději.

„Vy budete cvičit ty ukrajinské vojáky?“ Železný chtěl grilovat Černochovou za přeřek. Je z toho mela
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21902 lidí
Onen moment zřejmého přeřeknutí české ministryně obrany se odehrál ve čtvrtečním vysílání Událostí, komentářů, kde se řešila česká pomoc Ukrajině a její možné budoucí pokračování.

Ministryně v pořadu poznamenala, že u dodávek nové techniky, jako jsou západní tanky, je třeba řešit logistiku i alespoň základní výcvik vojáků. „To také nějakou dobu trvá. Když Česká republika posílala nějakou těžkou techniku, tak od naložení po vyložení to byly tři týdny až měsíc, než se to na Ukrajinu podařilo dopravit,“ přiblížila Černochová, že zbraňová pomoc pro napadenou zemi není něco, co jde řešit ze dne na den.

Právě prodleva v dodávkách vojenského materiálu Ukrajině však u mnoha lidí vyvolává negativní emoce, jelikož část veřejnosti kritizuje, že mnohé kroky v rámci posílání zbraní na obranu Ukrajiny jsou uskutečňovány značně liknavé. „Ty emoce to vyvolává zcela oprávněně, protože tam oni (Ukrajinci) opravdu bojují o život,“ připouští tuto kritiku česká ministryně obrany.

Na otázku moderátora pořadu Jakuba Železného, zda má Česko v současné době ještě Ukrajině „co nabídnout“ a zda vůbec ze svých zásob aktuálně ještě něco můžeme poslat, pak Černochová reagovala souhlasným „ano“. „Můžeme a nabízíme. Stejně tak nabízíme výcvik, který tady už vlastně probíhá v druhém turnusu,“ podotkla, čímž mířila k výcviku ukrajinských vojáků ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku, kde již v prosinci ukončila výcvik základních vojenských dovedností včetně střelby z útočných pušek, řízení bojových vozidel pěchoty i velitelských schopností první rotace vojáků z Ukrajiny. V jednotce o velikosti praporu se mísili nováčci i zkušení bojovníci z fronty, kteří naopak předávali zkušenosti z vedení reálného boje i svým českým kolegům.

Černochová k výcviku ukrajinských vojáků následně podotkla, že se na místo chce vypravit s poslancem Pavlem Růžičkou (ANO), jenž je českým válečným veteránem. „Shodou okolností se zítra s panem poslancem Růžičkou jedeme podívat na Libavou. S ostatními kolegy poslanci a senátory budeme cvičit až 4 tisíce ukrajinských vojáků,“ pronášela, v čemž ji Železný přerušil s otázkou, zdali je skutečně chce cvičit Černochová spolu s poslanci a senátory.

„Jako Česká republika,“ upřesnila na to Černochová. „Aha. Já jsem myslel, že vy s poslanci budete cvičit…“ pronesl s úsměvem Železný.

České ministryni to příliš vtipné nepřišlo. „Vtípek?“ tázala se s velmi bodavým pohledem moderátora. „Né… Tak… Pokus o vtípek. Omluva. Omluva,“ snažil se po tvrdém pohledu Černochové Železný raději pokračovat.

„Dobře,“ přijala to ministryně obrany a následně ještě upřesnila, že kromě výcviku ukrajinských vojáků se vyjednává o zapojení Česka a Nizozemska v rámci odhalování a dokumentace válečných zločinů na Ukrajině a monitoringu situace, jaký byl dříve i během konfliktu na území bývalé Jugoslávie. K technice pak pravila, že stále „máme co posílat“ Ukrajincům, „a posíláme“, avšak bližší informace jsou zatím důvěrné.

Návštěva vojenského újezdu Libavá, o níž se ve čtvrtek Černochová zmínila, pak v pátek proběhla a zúčastnili se jí vedle ní a Pavla Růžičky také náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka či senátor Pavel Fischer a další senátoři a poslanci.

K momentu přeřeknutí Černochové se po vlně reakcí navrátil i sám Železný. „Poslouchat, analyzovat, hned reagovat. Můj styl práce. Jistě ne dokonalý. ‚S ostatními kolegy poslanci a senátory vlastně budeme cvičit až 4 tisíce ukrajinských vojáků.‘ Přesně to řekla ministryně obrany Jana Černochová. Má reakce? Ne vtípek, logická reakce na nelogickou větnou konstrukci. Ach jo,“ komentoval moderátor ČT, proč si reagoval tak, jak reagoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Místo, aby se ona opravila a omluvila, tak se chová jak nedotknutelná štěkna., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekorouhvička , 11.02.2023 10:26:01
Ta ženská trpí přehnaným pocitem moci. Chtělo by to srazit jí hřebínek. Hnus, když ženská tolik touží po válce a po krvi.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…