„Vy jste se fakt pomátli!“ Chvilkaři postavili uprostřed Prahy pomník Havlovi. Reakce jsou různé

18.12.2021 21:39 | Ze sítí

Na několika místech v Česku dnes probíhají happeningy připomínající odkaz prezidenta Václava Havla. Jeden takový uspořádal spolek Milion chvilek – na Jungmannově náměstí v Praze instaloval „pracovnu Václava Havla“. Spoluzakladatel spolku Benjamin Roll v ČT24 řekl, že Havel přinášel hodnoty, které je třeba si připomínat. V pracovně si lidé mohli poslechnout vzkaz od prezidenta a také mu rovnou jeden zanechat. Někteří občané však nad tímto počinem nevěřícně kroutí hlavou.

„Vy jste se fakt pomátli!“ Chvilkaři postavili uprostřed Prahy pomník Havlovi. Reakce jsou různé
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Již desátým rokem si naše země připomíná výročí úmrtí Václava Havla, muže, jenž se stal z disidenta prezidentem. Jsou s ním neodmyslitelně spjata hesla jako „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

Tyto myšlenky a hodnoty, které jsou s ním neodmyslitelně spojeny, jsou však podle Rolla stále aktuální a platné, i navzdory mnohým snahám o jejich diskreditaci. Ve speciálním vysílání České televize řekl, čeho si na Havlovi cení nejvíce: „Je to osobní odvaha v době před sametovou revolucí a ochota převzít odpovědnost po ní,“ prohlásil.

V rámci Havlova odkazu také označil za velmi podstatné, jaké hodnoty přinášel do české společnosti, z nichž se lze inspirovat dodnes. „Do cynické a skeptické české společnosti vnášel přesah, hodnoty a nadhled,“ míní.

Celý rozhovor ZDE

Havlovy myšlenky podle Rolla, dnes víc než kdy dřív, je vhodné si připomínat. Připomněl, že každé takové významné osobnosti v dějinách hrozí, že se z jejího odkazu stane „vyprázdněný kult“. „Proto je důležité si připomínat tyto myšlenky a texty včetně těch, které se věnovaly sociálním či environmentálním záležitostem,“ podotkl.

Rovněž vyzdvihl i Havlovu schopnost a ochotu jít do dialogu i s těmi, s nimiž se názorově rozcházel. „Byl znám tím, že  dokázal spojovat protilehlé názory, a to jak v Chartě77, tak později jako prezident. To by mělo dnes rezonovat,“ zdůraznil student teologie Roll.

Jménem chvilkařů Roll prohlásil, že do čela státu  však nechtějí nového Havla. „Měli bychom konečně přestat hledat spasitele. Prezident musí být hlavně schopný a poctivý člověk, který bude tuto zem normálně spravovat,“ připomněl a mladé generaci vzkázal, aby nezůstávala lhostejná a aby o demokracii aktivně pečovala.

I proto se spolek Milion chvilek rozhodl vzdát Havlovi hold v expozici „Jeho pracovny“. Ta byla volně přístupná po celý sobotní den na Jungmannově náměstí v centru Prahy.

„Zastavte se na pár minut uctít život člověka, který se významnou měrou zasloužil o pád komunistického režimu u nás a o to, že zde dnes máme možnost svobodné volby. Poslechněte si tam vzkaz, který nám prezident Havel nechal na záznamníku, nebo na oplátku napište vzkaz jemu,“ zvali chvilkaři k návštěvě nainstalované „pracovny Václava Havla“, jež byla vybavena nábytkem, obrazy, i dobovým televizorem či telefonem na pevnou linku.

Někteří nápad uvítali a „Jeho pracovnu“ navštívili. Jiní se ke kulise „Havlovy pracovny“ stavěli značně kriticky. „Vy jste se fakt pomátli, chlívkaři,“ sdělila Taťána Leichtová, jež v dalším příspěvku označila tuto akci za „pošetilost“.

Není to poprvé, kdy veřejnost mohla v Praze předat prezidentu Havlovi po jeho smrti vzkaz. V roce 2019 v rámci Autodialogu s Václavem Havlem na výstavě „Komunikace 89 aneb Státní převrat bez internetu“ mohli lidé nahrát Havlovi vzkaz na pražské Letné v jeho autě VW Golf.

Václavu Havlovi zde zájemci mohli sdělit a nahrát svůj vzkaz o tom, jak jsme v posledních třiceti letech pečovali o svobodu slova. A právě toho využil tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Václavu Havlovi jsem v rámci projektu ‚Autodialog s V. Havlem‘ poděkoval za svobodu ve všech jejích projevech. Vážím si toho, že žiji ve svobodné zemi. I dnes 30 let po sametové revoluci je nutné ji chránit,“ referoval Petříček poté prostřednictvím svého twitterového účtu. A doplnil, že prezidentu Havlovi slíbil, že tyto atributy bude chránit.

Příležitosti vedle Petříčka využili i známí umělci. Svůj vzkaz zesnulému prezidentovi nahráli například Zdeněk Svěrák, Marek Musil nebo Bolek Polívka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…