„Vymírají.“ Ukrajinců zbývá málo. Podle studie, ke které se jen tak nedostanete

30.06.2023 9:33

MONITORING Polský demograf Ariel Drabinski varuje před dopady, které s sebou přináší rusko-ukrajinský konflikt. Ukrajina podle jeho slov vymírá, což by mohlo brzy vést k oslabení nebo dokonce rozpadu státu. Rusko na masový odchod Ukrajinců sází, proto je v zájmu Kremlu válku prodlužovat, aby se země co nejvíce vylidnila, uvádí pro polský web Wiadomosci.

„Vymírají.“ Ukrajinců zbývá málo. Podle studie, ke které se jen tak nedostanete
Foto: Repro Twitter @Podolyak_M
Popisek: Hroby objevené po ruské okupaci Izjumu

Institut demografie a sociálních studií, která je nejdůležitější ukrajinskou institucí zabývající se demografií, tvrdí, že v zemi v současnosti žije 25 až 32 milionů lidí. Drabinski se domnívá, že reálně v zemi nezbývá více než 30 milionů lidí.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26117 lidí
Ve válce je však obtížné získat přesné údaje, a tak existují i studie, podle kterých se počet blíží k 25 milionům. „Jedná se o studie, které nebyly nikde publikovány, a já jsem se k nim dostal neoficiálně. Byly provedeny na základě údajů od mobilních operátorů, kteří zjišťovali počet aktivních uživatelů na Ukrajině. Tyto studie také ukázaly, že naprostá většina dětí opustila ukrajinská města,“ popisuje demograf pro server Wiadomosci.

Každé z těchto čísel je dramaticky nízké, pokud si uvědomíme, že podle sčítání lidu žije v zemi dvakrát větší než Polsko 38 milionů lidí, pokračuje Drabinski.  

Přibližuje kolik Ukrajinců zmizelo ze své země po ruské invazi loni v únoru. Průzkumy mobilních operátorů před invazí ukázaly, že na území kontrolovaném Ukrajinou žilo 37 milionů lidí. Ukrajinci oficiálně uvádějí, že zemi v důsledku války opustilo 8 milionů uprchlíků. Zbývá tedy 29 milionů lidí.

Jenže tento údaj nezohledňuje přirozenou obměnu, tedy rozdíl mezi počtem narozených a zemřelých. „Především je více úmrtí než narození. V roce 2021 zemře na Ukrajině 700 000 lidí a narodí se jich jen malý počet 200 000. To znamená, že přirozenou smrtí přišli asi o půl milionu lidí,“ vyčísluje demograf.

Mnohé napoví i úmrtí z přirozených příčin v roce 2022. „Zde se nemohu opřít o oficiální údaje, protože Ukrajinci tvrdí, že takové údaje kvůli válce neposkytují. Ale dvě hlavní příčiny úmrtí v roce 2021 byly kovid spolu s pocovidovými komplikacemi a kardiovaskulární onemocnění. Pokud vezmeme v úvahu, že léčba těchto nemocí je kvůli válce mnohem obtížnější, domnívám se, že v roce 2022 zemřelo z přirozených příčin o 20–30 procent více lidí než v roce předchozím,“ odhaduje Drabinski.

K tomu všemu se samozřejmě přidávají problémy samotného zdravotnictví. Nemocnice bez elektřiny bude pravděpodobně fungovat na generátor a budou se dělat pouze plánované operace.

 A pak jsou tu oběti válečných konfliktů – bombardování, ostřelování, které demograf nedokáže odhadnout. „Ukrajina neuvádí žádné údaje o mrtvých, protože by to nepříteli pomohlo odhadnout počet zabitých vojáků,“ dodává demograf s tím, že počet tzv. nadbytečných civilních úmrtí v důsledku nedostupnosti zdravotní péče může daleko převyšovat počet úmrtí způsobených válečnými akcemi.

Na to, zda se počet obyvatel na Ukrajině bude postupem času zvyšovat, se demograf dívá spíše pesimisticky: „Předpokládejme, že válka skončí. Ředitelka již zmíněného Institutu demografie a sociálních studií Ella Lebanová to řekla jasně: Aby se Ukrajina po válce obnovila, potřebujeme lidi. A lidé se vrátí, pokud se země obnoví a oni se budou mít kam vrátit. Takže je tu jeden paradox.“

„Mluvíme o zemi, která měla v roce 1990 55 milionů obyvatel, před ruskou invazí jen 37 milionů a nyní 25–29 milionů,“ dodává. S tím, že šance, že se vrátí zpět do země 8 milionů Ukrajinců, kteří odešli po ruské invazi, jsou malé.

Ukrajinští akademici říkají na rovinu bez obalu, že žádný Ukrajinec nepřizná, že se do země nevrátí. „Lidé se prostě stydí přiznat, že se nechtějí vrátit, když jejich vojáci umírají při obraně země před útokem. Tento faktor nebere na Západě nikdo v úvahu. Nekriticky hltáme průzkumy, které nám Ukrajinci posílají, a když se podíváme pozorně, objevují se tam úplně jiné údaje pro vnitřní potřebu,“ upozorňuje.

Rusové podle jeho slov usilují o vylidnění. Čím déle bude válka pokračovat, tím více se bude Ukrajina blížit nejhoršímu scénáři. „Ve svém loňském vystoupení v jednom z pořadů Jaroslawa Wolského jsem řekl, že Rusové páchají zločiny na ukrajinském národě tím, že záměrně nutí lidi k emigraci. Tehdy jsem dodal, že bych se nedivil, kdyby Rusové začali útočit na energetickou infrastrukturu. Netrvalo dlouho a přesně to se stalo. Máme spoustu symptomů, které naznačují, že Rusové záměrně způsobují vylidňování Ukrajiny,“ říká demograf.

Dokazují to podle něj útoky nejen na elektrické vedení, ale na veškerou kritickou infrastrukturu obecně i bombardování míst určených jako úkryty pro děti. „Další věcí byla plánovaná deportace dětí z okupovaných oblastí hluboko do Ruska, pro mě morálně dramatickým způsobem, protože tvrdili, že tyto děti deportují kvůli jejich bezpečnosti, protože se nepodařilo zjistit, kde se nacházejí jejich rodiny, a děti nemohou být ve válce samy,“ uvádí.

„Ukrajinci jsou ve velmi obtížné situaci, protože na jedné straně je pro ně obtížné ukončit válku, když je asi 17 % jejich území pod ruskou kontrolou, a na druhé straně hrozí při dlouhotrvající válce vylidnění,“ dodává  v rozhovoru demograf Ariel Drabinski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Njkdo ve jmenu pravdy zde ještě nenapsal, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFotbalfans , 30.06.2023 11:12:35
kolik lidí z Ukrajiny uteklo do Ruska. Přece žili ve své zemi, tenkrát to byl Sov. svaz. Najednou bez jakehokoliv referenda žili v cizí zemi, kterou tenkrát určilo USA. Jelcin, sluha západu za vodku udělal cokoliv. Lidem bylo zakazováno mluvit svým jazykem a bylo na ně uplatňováno násilí. Je třeba si přečíst studii generála Pelce. Naivní Gorbačov utvořil ze západem řadu smluv, které ze strany západu nebyly nikdy dorženy. Nechalo by se o tomto problému psát dlouze. Je třeba nebýt zaslepen nenávistí a hledat pravdu.

|  13 |  1

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …