„Výrok ministra Jurečky vnímám jako plivanec všem, kteří chtějí pracovat,“ uvedla předsedkyně KSČM

10.05.2022 13:01 | Ze sítí

Že by výrazné zvýšení minimální mzdy ohrozilo zaměstnanost, řekl v nedělním diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Minimální mzda je v současné době 16 200 korun. Proti jejímu růstu se postavil jak premiér Petr Fiala, tak ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Proti výroku se důrazně ohradila předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Tento výrok je dalším nesporných důkazem asociální politiky Fialovy vlády,“ uvedla Konečná.

„Výrok ministra Jurečky vnímám jako plivanec všem, kteří chtějí pracovat,“ uvedla předsedkyně KSČM
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Konečná ve svém videu na youtubu uvedla, že za minimální mzdu pracuje dle loňských dat v ČR zhruba 150 tisíc lidí a její důležitost spočívá i v tom, že se od ní odvíjí dalších 8 kategorií zaručených mezd. 
 
„Když zaměstnavatel vědomě udržuje zaměstnance na minimální mzdě, obvykle to tak dělá, protože ví, že si to zkrátka může dovolit. Je důležité, aby zaznělo, že tito lidé chtějí pracovat a svou prací přispívat společnosti, jakože celku. Myslím, že by měli být motivováni více než 16 200 hrubého. Podotýkám hrubého, protože předseda KDU-ČSL a vládní papaláši v tom nemají vždy úplně jasno,“ uvedla Konečná. 
 
 
S rekordní inflací, proti které podle předsedkyně vláda stále odmítá představit jakékoliv kroky, musí i oni mít z čeho platit nájem, jídlo, složenky nebo i živit svoje potomky. 
 
„V reakci na inflaci bych tedy v této situaci od vlády čekala spíše signál jasným směrem. Tedy že pracovat se musí vyplatit. Žádný člověk, který pracuje, by se neměl pohybovat na hranici chudoby, a proto KSČM dlouhodobě volá po zvýšení minimální mzdy na 20 tisíc korun místo aktuálních 16 200,“ říká. 
 
„Bohužel se ale zdá, že ministr Jurečka v tomto případě bohužel tlumočil pozici celé vlády, protože se podobně dříve vyjádřil i sám premiér Fiala nebo zástupci STAN. SPOLU s nedávno zveřejněnými daty, dle kterých polovina lidí v Česku nedosáhne na mzdu zaručující důstojnou mzdu, vnímám výrok ministra práce Jurečky jako další plivanec do tváře všem občanům, kteří chtějí pracovat,“ uzavřela Konečná.  
 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …