„Vytáhněte hlavu z pr...“ Vládě přišel drsný vzkaz. Zevnitř ODS

29.07.2022 7:00 | Ze sítí

Člen vládní ODS Jan Paluska už se nemohl dívat na to, jakou energetickou politiku kabinet premiéra Petra Fialy praktikuje. Paluska vysvětluje lidem, jak je to se státní půjčkou ve výši 74 miliard pro energetickou společnost ČEZ a jak nevýhodně je pro české občany a firmy nastaven trh s energiemi. „Stálo by za to si konečně vytáhnout hlavu z prdele,“ dodává na adresu pětikoalice, jež se podle něj k pomoci lidem staví příliš vlažně.

„Vytáhněte hlavu z pr...“ Vládě přišel drsný vzkaz. Zevnitř ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládních lavic ve sněmovně

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
„Hele, já jsem rád jak dopadly volby. A jsem rád, že voliči (včetně mě) vykopali Babiše. Ale abychom si uvědomili, v jaký jsme momentálně situaci,“ předesílá Paluska, člen ODS z Prahy 2.

Přibližuje, proč lidé v Česku mají elektřinu oproti jiným evropským zemím několikanásobně dražší: „Naše vláda (a koneckonců i kraje, třeba Praha) velmi levně půjčuje vaše (!!!) peníze energetickým firmám na obchodování s komoditami, aby tyhle firmy mohly ty komodity velmi draze prodat zpátky vám. A to vše nikoliv proto, že by se nějak dramaticky zvýšily náklady na jejich výrobu, ale proto, že jejich cenu určují na burze spekulanti (dost pravděpodobně placení Ruskem), panika a naprosto rozdílná parita kupní síly napříč Evropou,“ uvádí Paluska.

„Takže to dospělo do situace, kdy naše země vyrábí jednu z nejlevnějších energií, máme jí extrémní nadbytek, ale přesto si firmy na obchodování musí půjčovat a její cena pro domácnosti je nejvyšší v Evropě (v přepočtu na paritu kupní síly),“ shrnuje občanský demokrat.

Závěrem přidává pro vládu Petra Fialy peprný vzkaz: „Já nechci vládě nějak radit, ale asi by stálo za to si konečně vytáhnout hlavu z prdele. Účty totiž nebude skládat v Bruselu, ale tady doma. A její reakce na ten nálet na peněženky lidí (ať už ve jménu zeleného pseudonáboženství, nebo wanna be liberalizovaného trhu v rámci EU) kterým ty účty bude skládat, je zatím, bohužel, velmi vlažná,“ zakončuje Paluska svůj facebookový komentář.

Není jediný, kdo sdílí na přemrštěné ceny energií stejný pohled. Kriticky se k vládě pro její způsob neřešení energetické krize staví také expert na energetiku Ivan Noveský. Podle něj v podstatě žádné racionální zdůvodnění pro šílený nárůst cen energií neexistuje, kromě politiky Bruselu a – bohužel – politiky české vlády: „To jsou dva hlavní důvody. Pokud vím, tak se v loňském roce, kdy na podzim krize gradovala, nespustil ani jediný nový blok jaderné elektrárny v České republice. Nevím ani o tom, že by se spustila jedna jediná nová moderní uhelná elektrárna v České republice. Čili důvod k tomu, aby narostly šíleně ceny elektřiny, z hlediska výrobních nákladů není žádný,“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Nemá smysl, aby česká elektřina vyráběná v českých zařízeních, která jsou mnohdy ještě z doby tzv. socialismu, čili před rokem 89, kdy to platili úplně všichni, a za české náklady českými zaměstnanci, se prodávala Čechům za německé ceny. To je ekonomický i lidský nesmysl, který likviduje český průmysl a české občany a také ekonomiku a stále roztáčí spirálu inflace,“ upozorňuje.

Vláda se podle jeho slov snaží beztrestně odklonit 74 miliard ze státního rozpočtu. Státní půjčku pro ČEZ popsal následujícím příběhem: „Již dnes náčelník Fialové péro ví, že jeho domorodci nebudou mít dost elektriky a že bez elektriky by se mohli začít bouřit. Nechá v dobré víře svého strážce pokladu, aby půjčil či spíše daroval podnáčelníkovi Holá hlava 74 miliard, který těchto 74 miliard v dobré víře složí jako kauci do bazaru. Náčelník Fialové péro pak v dobré víře, a samozřejmě ve veřejném zájmu svých domorodců, zakáže vývoz elektriky a tím bazaru zůstane kauce 74 miliard.

A podnáčelník Holá hlava nebude muset vracet do státního pokladu 74 miliard, protože mu to znemožnil svým zákazem vývozu elektriky náčelník Fialové péro se svojí družinou. Kdo by se pak zabýval tím, kde cesta té kauce 74 miliard přes bazar skončila?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…