„Vytočilo mě to do běla!“ Fialovi poradci zvedli ze židle profesora Zimu

04.11.2022 10:05

Žádné školné na vysokých školách. Úvahy, které zazněly ze strany Národní ekonomické rady vlády, tvrdě odmítá kandidát na prezidenta a bývalý rektor Univerzity Karlovy, profesor Tomáš Zima. Podle něho musí Česko naopak více podporovat školství a rozvoj vědy, aby si zajistilo lepší budoucnost. Svou kandidaturu na vnitro již Zima podal. Sám odhaduje, že finální počet prezidentských kandidátů se bude nakonec pohybovat pouze kolem deseti.

„Vytočilo mě to do běla!“ Fialovi poradci zvedli ze židle profesora Zimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky Tomáš Zima

Prezidentský kandidát Tomáš Zima médiím představil své priority a klíčové vlastnosti, které by podle jeho slov budoucí prezident republiky měl mít. Důležitá je podle něho zkušenost a působení ve veřejném prostoru. “Dvakrát jsem byl zvolen jako rektor Univerzity Karlovy v tajné volbě a řídil ji, což je 60 tisíc lidí a 13miliardový rozpočet,” uvedl Tomáš Zima, který se stal profesorem již v 34 letech.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Svou kandidaturu na Ministerstvo vnitra podle svých slov podal 14. října s tím, že ho svými podpisy podpořilo 13 senátorů. Jeho předvolební kampaň bude nízkorozpočtová a hlavně prý slušná. “Kampaň hodlám vést kultivovaně, nehodlám pomlouvat druhé kandidáty. Mnozí mě sice vidí jakou outsidera, ale to neznamená, že se to nezmění. Určitě mě to neodrazuje od boje,” uvedl Zima na setkání s novináři.

Nelíbí se mu, že některá média a politici prezentují prezidentskou volbu jako Babiš versus antibabiš. “Nejde přece o to kandidovat proti někomu, jde o naši republiku! Z mého pohledu je klíčové, aby kandidát splňoval tři základní kvality. “Co dokázal, co umí a jak se chová,” podotkl Zima s tím, že je stále držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň Tajné, která mu byla již čtyřikrát obnovena. 

Mezi kandidátova hlavní témata bezesporu patří školství. “To je klíčové pro budoucnost naší země,” zdůraznil s tím, že pokud se má z České republiky stát země produkující technologie s přidanou hodnotou, nelze začít jinde než u vzdělávání a rozvoje vědy.  

S tím souvisí i Zimův pohled na školné na vysokých školách, které i jako bývalý rektor UK razantně odmítá. “Návrhy NERVu na školné na vysokých školách mě vytočily do běla. Jako prezident bych vyvinul veškerou aktivitu napříč celou zemí, aby takový zákon nikdy nevznikl. Naší hodnotou musí být šikovní a talentovaní lidé. Měli bychom se zaměřit na vyrovnávání rozdílů mezi regiony a neblokovat lidem vzdělání. Školné existuje pouze v USA a Velké Británii, nikde v kontinentální Evropě není, tam jde místy pouze o zápisné či vstupní poplatek,” dodal Tomáš Zima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…