„Za 202 vteřin zasáhne Londýn!“ Jaderný útok? Toto padlo v ruské státní televizi

30.04.2022 6:40 | Ze sítí

V ruské státní televizi Rossija 1 během politické debaty od poslance dolní komory tamního federálního shromáždění Alexeje Žuravljova zaznělo, že by Rusko mělo své rakety namířit na západní Evropu. „Jeden Sarmat a je to. Britské ostrovy už nebudou existovat,“ spustil poslanec. Že by útok na západoevropské země raketami, které mohou nést jaderné hlavice, mohl znamenat de facto konec planety, jej příliš nerozhodilo. „No, aspoň začneme s čistým štítem,“ zaznělo.

„Za 202 vteřin zasáhne Londýn!“ Jaderný útok? Toto padlo v ruské státní televizi
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Žuravljov ve vysílání ruské státní televize pronesl, že by chtěl „otestovat“ nové rakety Sarmat prostřednictvím útoku na Západ. Raketu, kterou Rusové vyzkoušeli teprve nedávno a prostřednictvím které již vyhrožoval i ruský prezident Vladimir Putin.

„Ve světě nemá obdoby a dlouho mít nebude. Tato jedinečná zbraň posílí bojový potenciál našich ozbrojených sil a přiměje k přemýšlení ty, kdo se v zápalu agresivní rétoriky snaží ohrožovat naši zemi,“ řekl podle agentury TASS Putin před pár dny během testu rakety, při němž byla odpálena z Plesecku na severozápadě země a zasáhla asi šest tisíc kilometrů vzdálené cíle na Kamčatce.

Raketu schopnou nést atomové hlavice by Žuravljov namířil například na Spojené království. „Jeden Sarmat a je to. Britské ostrovy už nebudou existovat,“ pronesl s klidem.

To už bylo zřejmě k nepochopení i pro samotnou moderátorku ruské státní televize, jež se snažila Žuravljova mírnit se slovy, že ostatní „vedou seriózní debatu“.

Ruský poslanec však svá slova myslel vážně. „Obviňují nás ze státního terorismu,“ vysvětloval.

Druhý z manželské dvojice moderátorů Jevgenij Popov ho však mírnil, že něco takového by znamenalo úplnou zkázu. „V takové válce nikdo nepřežije, nikdo na planetě,“ mírnil Žuravljova s tím, že i západní mocnosti mají jaderné zbraně.

Ani to ho však nerozhodilo. „No, aspoň začneme s čistým štítem,“ zaznělo. A ruská státní televize vytáhla i grafiku, že by nové rakety mohly do Londýna doletět už za 202 sekund a za podobnou dobu by z kaliningradské oblasti zasáhly i Paříž. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…