Žalobkyně navrhla úředníkům v kauze Opencard podmíněné tresty

10.02.2014 19:54

Pětici bývalých úředníků pražského magistrátu, kteří čelí obvinění kvůli projektu Opencard, navrhla státní zástupkyně Dagmar Machová uložit podmíněné tresty odnětí svobody. V dnešní závěrečné řeči u Městského soudu v Praze poukázala na to, že muži dosud byli bezúhonní. Pro někdejšího šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka žalobkyně požaduje i zákaz účasti v orgánech, jež rozhodují o nakládání s veřejnými financemi.

 Žalobkyně navrhla úředníkům v kauze Opencard podmíněné tresty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Podle státní zástupkyně navíc pětice musí společně nahradit hlavnímu městu škodu 67 milionů korun. Obžalovaný Jiří Chytil má sám doplatit dalších 6,6 milionu.

Na lavici obžalovaných sedí vedle Seyčka a Chytila také Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík. Nejstaršímu z obžalovaných - Jánskému - je 70 let, nejmladšímu Čadskému 44. Muži čelí obvinění, že v projektu Opencard zvýhodnili firmu Haguess. Údajně tak porušili závazná pravidla hospodářského styku a povinnost při správě cizího majetku. Všichni svou vinu odmítají.

Zbylým obžalovaným hrozí tři roky vězení

Státní zástupkyně Machová na obžalobě trvá. „V hlavním líčení nedošlo oproti přípravnému řízení k žádným zásadním změnám," konstatovala dnes. V závěrečné řeči, kterou přednášela nepřetržitě téměř dvě hodiny, označila Seyčka za osobu, která měla na trestné činnosti nejvyšší a nejzávažnější podíl. Zadávací řízení prý nechal vědomě probíhat v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách a s firmou Haguess následně uzavřel nevýhodnou smlouvu o dílo a licenční smlouvu. Podle žalobkyně si za to zaslouží podmíněný trest odnětí svobody ještě v dolní polovině zákonné sazby, která činí dva až osm let. Obdobný trest navrhla i Chytilovi, oba muži podle ní konali trestnou činnost úmyslně.

Zbylým obžalovaným, kteří byli členy hodnotící komise, hrozí za nedbalost až tři roky vězení. Machová pro ně chce podmínky uložené u horní hranice sazby. 
 
Úředníci byli v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS), odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky. V letech 2006 a 2007 podle obžaloby v rozporu se zákonem vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Firmě pak přidělili i další veřejné zakázky. Bém v kauze figuruje jako svědek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…