„Zaražte tu válku. Dopadneme zle.“ Mocný hlas v Německu. Vypínání světel, šetření, strach

02.08.2022 10:05 | Zprávy

Nemusela ani přijít zima a již nyní podle agentury Bloomberg Německo zažívá rozhodování o zajištění osvětlení ulic a dodávek teplé vody. Úřady v sousední zemi se již obávají, že zemi postihnou sociální nepokoje, protože hrozí, že se nedostatek energií vymkne kontrole a Berlín opět přejde na přídělový systém. Situace je již natolik vážná, že zaznívají výzvy ke „zmražení“ války na Ukrajině a přijmutí Putinových požadavků. A to přímo z nejvyšších míst země. Proti Rusku prý „nevyhrajeme“.

„Zaražte tu válku. Dopadneme zle.“ Mocný hlas v Německu. Vypínání světel, šetření, strach
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Olaf Scholz v Kremlu

Kdo se v posledních horkých dnech vypravil v podvečer na procházku přes Tiergarten kolem Sprévy, mohl si povšimnout, že se Německo pomalu, ale jistě začíná připravovat na těžké časy. V noci už totiž nesvítí ani berlínský prezidentský palác a po celé zemi začíná tvrdé utahování opasků.

V mnoha německých městech včetně bavorského Norimberku již lidé nemohou jít do části vnitřních bazénů a například Hannover již nyní přistoupil kvůli nedostatku energií k vypínání teplé vody na mnoha místech včetně sprch na koupalištích či v tělocvičnách. Jednotlivé obce se pak připravují na to, aby lidé v Německu neumrzli a v nějaké míře fungovalo vytápění alespoň v domácnostech.

Německá vláda podle agentury Bloomberg reagovala zprvu na hrozby ze strany Kremlu pomalu a až když Rusko omezilo dodávky plynu, Berlín pomalu zjistil, že je celá země na pokraji katastrofy a bez omezení – jakým je vypínání osvětlení a ohřevu vody – by dost možná Německo nemuselo letošní zimu bezproblémově přežít.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…