„Zbabělci! Lidé si to nepřejí?!“ Z českých radnic mizí ukrajinské vlajky. Je dusno

04.11.2022 10:42

Z českých radnic mizí ukrajinské vlajky. To, čím na sebe poslední dobou upozornila radnice v Lounech, se ukazuje být trendem už delší dobu a pod různými záminkami jsou z radnic odstraňovány další a další ukrajinské vlajky. Na pomoci Ukrajině to ale nic nemění, hlásí ti, kteří vlajky nechávají svěšovat.

„Zbabělci! Lidé si to nepřejí?!“ Z českých radnic mizí ukrajinské vlajky. Je dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinská vlajka

První náznaky toho, že by s vyvěšováním ukrajinské vlajky mohl být problém, se objevily již v květnu v rámci MS v ledním hokeji. Ve finském Tampere podle serveru Blesk.cz vyvěsili čeští hokejoví fanoušci mezi dvě české vlajky i tu ukrajinskou, ale tu jim následně pořadatelé přikázali sejmout.

„Podle pravidel tady můžete věšet pouze vlajky týmů, které zde hrají, takže kdybyste tady pověsili vlajku Kanady nebo Slovenska, problém to není,“ zdůvodnil tehdy své počínání pořadatel.

Přes léto ale začaly vlajky mizet i z českých radnic. Podle Deník.cz ukrajinskou vlajku stáhli třeba ve Skalici, nebo v Náchodě.

Další vlna odstraňování ukrajinských vlajek následovala poté, co na radnicích zasedli po komunálních volbách noví zastupitelé a radní.

Podle České televize ukrajinská vlajka už nevisí třeba na radnici v Českých Budějovicích. Poté, co se přes léto budova opravovala, nové vedení města vlajku po ukončení rekonstrukce nechalo ve skladu.

Vlajka není vyvěšena ani v Písku, Českém Krumlově, či Domažlicích.

Zmíněné sundávání ukrajinských vlajek je většinou doprovázeno protesty místních opozičních zastupitelů. Ti, kteří o svěšení vlajky rozhodli, se pak většinou brání tím, že není důvod, aby vedle české státní vlajky visela jakákoli jiná a poukazují na to, že města pod jejich vedením pomáhají Ukrajině jinak, především formou různých sbírek, ať už finančních, či materiálních.

„Vlajka znamená nesouhlas s tím, co se děje na východě. A pokud jsme ji stáhli, tak to znamená, že asi přijímáme tu invazi a agresi a souhlasíme se vším, co se děje. Takže vlajka by se měla vrátit zpátky,“ kritizuje podle České televize krok českokrumlovské radnice organizátorka pomoci Ukrajincům Viktorija Perníková.

Starosta Alexandr Nogrády (ANO) se ale domnívá, že symboly společnost spíše rozdělují. „A my chceme lidi spojovat. Takže připravujeme večery na téma ukrajinská historie, ukrajinská kultura, abychom se lépe poznali,“ uvedl.

K reportáži České televize se vyjádři i brněnský politolog Miloš Gregor, který s odstraňováním ukrajinských vlajek nesouhlasí.

 

„Po dnešní reportáži ČT o tom, jak politici-zbabělci stahují ukrajinské vlajky z radnic, protože “si je lidé nepřejí”, jsem rád, že na Brně-středu i na magistrátních budovách stále vlají. Malé gesto, co nás nic nestojí, ale váleční uprchlíci jej ocení. Díky za něj!“

Dodejme, že situaci nepomohl ani ministr vnitra Vít Rakušan, který nechal na své ministerstvo vyvěsit mezi českou a ukrajinskou vlajku fotografii ruského prezidenta Putina, kterého umístil do vaku na mrtvoly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…