Zelenskyj: Už teď zařizujeme, aby Ukrajina zvládla příští zimu

06.03.2023 7:45 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dalším ze svých projevů prohlásil, že Ruko musí být potrestáno za válku, kterou rozpoutalo proti Ukrajině. „Svět je dost silný na to, aby potrestal Rusko za válku, a my poskytneme odvahu a nástroje, aby se tak stalo,“ prohlásil Zelenskyj v projevu ke svým spoluobčanům. A to nebylo zdaleka všechno...

 Zelenskyj: Už teď zařizujeme, aby Ukrajina zvládla příští zimu
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Hned v úvodu svého projevu Zelenskyj připomínal, že v tomto týdnu ve Lvově proběhla diskuse o tom, že ruští pachatelé válečných zločinů musí skutečně stanout před mezinárodním trestním tribunálem, protože v každé civilizované zemi platí, že vrah musí být potrestán. A toto pravidlo je podle Zelenského třeba převést i na mezinárodní scénu.

„Všichni ruští vrazi, každý organizátor této agrese, každý, kdo jakýmkoli způsobem podporuje válku proti naší zemi a teror proti našim lidem, musí být potrestán. A to není jen sen o spravedlnosti. Je to práce, která již probíhá. To jsou dohody, kterých již dosahujeme. Jsou to instituce, které již pracují a budou pracovat ještě usilovněji na obnovení spravedlnosti, na potrestání těch, kteří jsou zodpovědní za agresi,“ pravil Zelenskyj

„Svět je dostatečně silný na to, aby Rusko za válku potrestal. A my světu poskytneme dostatek odvahy a nástrojů, aby k potrestání došlo. Naše důvěra v této věci roste s každým dalším týdnem. A já děkuji všem našim partnerům, kteří pomáhají budovat síť právní spolupráce, aby zajistili vynesení a realizaci příslušných rozsudků,“ pokračoval ukrajinský prezident.

A tak jako se postupně daří naplňovat záměr docílit poválečné spravedlnosti, daří se také stabilizovat energetickou infrastrukturu. A Ukrajina se prý už teď připravuje na to, aby zvládla příští zimu.

„Za šest měsíců musí naše energetika, státní úředníci, bezpečnostní a obranný sektor a všichni, kdo se podílejí na realizaci příslušných úkolů, udělat konkrétní věci. Posílit ochranu energetických zařízení, obnovit infrastrukturu, která byla v uplynulých šesti měsících zničena ruskými údery, a dát našim lidem v rámci projektu decentralizace energetického systému více možností, aby mohli vyrábět a dodávat elektřinu na svém soukromém prostoru, ve svých soukromých zařízeních. To je velký úkol, který již začal,“ uvedl Zelenskyj.

Do třetice se podle Zelenského v plynulém týdnu odehrála řada diplomatických jednání. S brazilským prezidentem, se švýcarským prezidentem i s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou, která dorazila do Kyjeva.

Zelenskyj také všem připomněl, že ukrajinská armáda ve všech směrech vzdoruje nepříteli, brání svou zemi a Rusům způsobuje veliké ztráty.

„Dnes bych chtěl vzdát zvláštní hold statečnosti, síle a neporazitelnosti bojovníků, kteří bojují na Donbasu. Je to jedna z nejtěžších bitev. Bolestivý a náročný. 93. samostatné mechanizované brigádě ,Cholodnyj Jar', 77. samostatné letecké mobilní brigádě, 56. samostatné motorizované pěší brigádě a 5. samostatnému útočnému pluku. Je zde také naše Národní garda a pohraniční stráž. Třetí operační brigáda Národní gardy. Doněcké, luhanské, kramatorské pohraniční oddíly a konsolidované oddíly ,Dozor', ,Volyň', ,Černihiv'. Děkujeme vám, chlapci! Děkuji všem vojákům, gardistům a pohraničníkům, kteří brání naši zemi na Bachmutském, Vuhledarském, Avdijivském, Siverském, Svatovském, Lymanském a Záporožském směru,“ uvedl Zelenskyj.

V této souvislosti poděkoval také všem dobrovolníkům, kteří vojákům pomáhají. Všem lékařům, všem dodavatelům zásob, všem zdravotním sestrám a dalším lidem. Zelenskyj všem přislíbil, že s jejich pomocí vyženou vojáci ruské agresory z vlasti.

A nakonec přidal rozloučení „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…