„Znáte Čapkovu Matku?“ „To je film?“ Také Nerudová se ztrapnila

12.01.2023 10:05 | Ze sítí

Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Tak by se daly označit slabší odpovědi prezidentských kandidátů Andreje Babiše (ANO) a Danuše Nerudové, pokud jde o českou literaturu a divadelní tvorbu jednoho z českých velikánů. Karla Čapka.

„Znáte Čapkovu Matku?“ „To je film?“ Také Nerudová se ztrapnila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Danuše Nerudová

V pořadu televize Prima K tabuli předvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš velké díry ve svých znalostech. Nedal dohromady planety sluneční soustavy, mezi které navíc chybně zařadil Měsíc a když došlo na literaturu, Babiš obrazně řečeno explodoval na nejznámějším díle Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Došlo i na díla Karla Čapka a i tam se Babiš před tabulí poněkud zapotil.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Jenže rozhovor s další prezidentskou kandidátkou Danuší Nerudovou pro list Metro, který patří Andreji Babišovi, ukázal, že majitel novin není jediný, kdo má mezery v tvorbě českého spisovatele Karla Čapka. Nerudová předvedla, že netuší, o čem je Čapkova divadelní hra Matka, která je vzhledem k ruské agresi na Ukrajině i dnes velmi aktuální.

Divadelní hra Matka pojednává o jakési imaginární zemi, kde probíhá válka. Hru Čapek napsal v roce 1938 a autor tak pravděpodobně narážel na občanskou válku ve Španělsku. Hlavní hrdinkou je matka, jejíž manžel a postupně všichni synové, až na jednoho, v této válce zahynuli. Ale válka stále pokračuje, umírají malé děti, umírají další synové i dcery, a nakonec se i poslední ze synů hlavní hrdinky rozhodne, že se do bojů zapojí. Matka nesmírně trpí, ale nakonec syna do války pustí. Hra končí momentem, kdy matka podá svému poslednímu synovi pušku a vyprovodí ho jediným slovem: „Jdi“.

V Metru se Nerudové zeptali právě na tuto Čapkovu hru. A toto následovalo...

„Čapkovu Matku znáte?“ zněla otázka.

„Koho?“ zaznělo od Nerudové.

Autor rozhovoru se rozhodl Nerudové vyložit základní myšlenku Čapkovy protiválečné hry.

„Matku od Čapka. Matka dá svému poslednímu žijícímu synovi pušku do ruky a řekne: Jdi bojovat! Jak byste se rozhodovala vy?“ chtěl vědět.

„Teď nerozumím otázce,“ zaznělo od Nerudové.

„Viděla jste Matku od Karla Čapka?“ otázal se autor.

„Jako film?“ ptala se oplátkou Nerudová.

„Mám na mysli divadelní hru,“ vysvětlil novinář.

„Ne, to jsem neviděla,“ přiznala Nerudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

myslím, že je tak hloupá, že je riziko ptát se jí na cokoliv , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 12.01.2023 10:31:31

|  8 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…