„Zvedá se žaludek.“ Bobošíková si posvítila na senátora ODS

05.05.2023 14:01 | Ze sítí

Soumrak svobody a demokracie. Praktiky známé z StB nejsou tak neznámé Tomáši Goláňovi, předsedovi Ústavně právního výboru Senátu z ODS. Publicistka Jana Bobošíková v Aby bylo jasno přinesla konkrétní příklady, jak se v Senátu nakládá se svobodou slova. „Goláň používá metody, ze kterých se skutečně zvedá žaludek. Při pohledu do archivu StB musíme říci, že příslušníci bolševické tajné policie byli proti němu naprostí amatéři, “ dodává moderátorka.

„Zvedá se žaludek.“ Bobošíková si posvítila na senátora ODS
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Předseda Ústavně právního výboru Senátu Goláň před časem udělil záštitu k semináři ke svobodě projevu. Pak si ale prokádroval jednotlivé řečníky. „Podrobně sepsal jejich pomyslné, politické hříchy a záštitu semináři o svobodě projevu odvolal,“ uvádí moderátorka Bobošíková. „Upozorňuji, že nepopisuji praktiky komunistické StB, ale údajného demokrata, člena ODS, senátora Goláně,“ dodává.

Goláň začínal pod hlavičkou strany senátora Lásky, před dvěma lety oznámil, že vstupuje do ODS, protože „tento stát je naprosto rozvrácen, co se týče morálky, financí a vlastně i chování celé společnosti“.  „A tak se pan Goláň rozhodl ještě aktivněji zapojit do obnovy morálního státu a používá při tom metody, ze kterých se skutečně zvedá žaludek,“ pokračuje Bobošíková.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17872 lidí
Připomíná i slib Goláně, že chce hlídat „abychom nevytvářeli kluby vyvolených, kteří jsou nedotknutelní a na něž spravedlnost nedosáhne“. „To tedy hlídá senátor Goláň zdatně! Sám shromažďuje materiály na občany jiného názoru, rozesílá je a naznačuje nepřijatelnost těchto spoluobčanů,“ upozorňuje novinářka, že Goláň ony kluby nevyvolených, které v Parlamentu nejsou vítány, sám vytváří.

Výše zmíněný Goláněm odvolaný seminář Svoboda projevu a po projevu se měl konat na konci května přímo v Senátu. Na semináři měl vystoupit senátor ODS Tomáš Jirsa s příspěvkem Svoboda slova jako nejdůležitější odkaz roku 1989, dále místopředseda Sněmovny z ODS Jan Skopeček s příspěvkem Máme mít strach z dezinformace nebo ze svobody slova? Lidovecký senátor Jiří Čunek zde chtěl hovořit na téma Svoboda slova a odpovědnost ústavních činitelů. Další příspěvky se měly týkat svobody slova v médiích, vypínání webů v únoru 2022 nebo cenzury.

Mezi řečníky měl být také ústavní právník Zdeněk Koudelka, vývojář a předseda Společnosti pro obranu slova Daniel Vávra či vysokoškolský pedagog a právník Ondřej Dostál. Ten o semináři hovořil v České televizi a informoval o tom, že podle senátora Goláně je se seminářem problém, protože jeho účastníci neprošli kádrovými posudky, „rešeršemi“. „A pozor. Podle moderátora České televize Takáče to není cenzura, protože odborníci si přece nemusí o svobodě slova povídat právě v Senátu, ale jít jinam a říkat to jinde,“ citovala Bobošíková reakci moderátora.

Spustit v čase 13.16

„Máte pocit, že veřejnoprávní Česká televize hájí svobodu slova nebo že ji vůbec zajímá, co se skutečně děje v Parlamentu této země? My tedy rozhodně ne,“ dodává Bobošíková.

A co konkrétně senátor Goláň napsal? „Mám se seminářem velký problém (viz rešerše) a říkám si, zda si z nás střílíte nebo zda zkoušíte, kam až vás pustíme.“

„Upozorňuji, že nejsme v roce 1956 ani v roce 1988, ale v roce 2023 a vládne nám koalice, která má plná ústa demokracie a svobody, a kterou pan senátor jako hrdý odéesák reprezentuje,“ podotýká moderátorka.

Následně ukázala, jaké rešerše o zmíněných účastnících semináře o svobodě projevu senátor Goláň rozesílá. „Při pohledu do archivu StB musíme říci, že příslušníci bolševické tajné policie byli proti němu naprostí amatéři.“

Například poslanec Kobza z SPD má hned několik „škraloupů“: Dlouhodobě se staví do pozice proti EU, podporuje přímou demokracii a referendum o vystoupení z EU. Zpochybňuje svobodu slova v České republice a tvrdí, že dochází k orwelizaci společnosti. Nebo že Česká televize podle něj je v oblasti zpravodajství a publicistky politicky a názorově nevyvážená a neobjektivní.

„Podle senátora Goláně nejspíše musí být ve svobodě slova zamezeno každému, kdo poukazuje na to, že svobody slova v naší zemi ubývá,“ glosuje Bobošíková obsah rešerše a předčítá další jeho hříchy předložené senátorem Goláněm.

Další kádrovací materiál z dílny senátora Goláně, do kterého v Aby bylo jasno nahlédli, se týká poslankyně za ODS Evy Dundáčkové. Podle Goláně má dva hříchy, a sice, že „v roce 2009 nepodpořila přijetí lisabonské smlouvy a v roce 2010 ji prezident Václav Klaus navrhl na ombudsmanku“.

„Na příznivce Václava Klause, zakladatele ODS má senátor z dnešní ODS spadeno,“ pokračuje Bobošíková a uvádí, že v kádrovém posudku na dalšího z řečníků Vlastimila Veselého ze Společnosti pro obranu svobody projevu senátor uvádí, že „je fanoušek institutu Václava Klause“. Provinil se dále také tím, že má konzervativní myšlení a odmítá korespondenční volbu a nelíbí se mu zablokování webů po začátku války na Ukrajině.

Obzvlášť se pak Goláň vyřádil na rešerši docenta Zdeňka Koudelky. V hlášení se píše, že se bývalý senátor hlásí k moravské národnosti. Podle materiálu senátora Goláně je také Koudelka „kontroverzní právník“. Vadilo i to, že Koudelka podporoval Janu Zwyrtek Hamplovou, když vytkl ministru zdravotnictví Válkovi urážlivé komolení jejího jména.

Kádrem nebyl ušetřen ani bývalý člen TOP 09 a dnes poslanec z hnutí ANO Aleš Juchelka, protože v prezidentských volbách 2023 jezdil s Andrejem Babišem v rámci jeho tour a dělal moderátora akcí pro veřejnost.

Goláň si posvítil i na řečníka Michala Semína za to, že svou „činností hájí dobré hodnoty a mravy, navzdory sekularizaci a brání katolické pozice“. Také Nina Nováková z KDU-ČSL se stala předmětem Goláňovy rešerše. Provinila se tím, že podporuje konzervativní noviny a je proti přijetí Istanbulské úmluvy.

Dále Goláň zkoumal i herního vývojáře Daniela Vávru. Mezi jeho vroubky zařadil kamarádství se senátorkou Hamplovou.

„Situace je vážná. Používání StB, vytlačování nepohodlných názorů, pokusy o dehonestaci občanů kvůli jejich občanské činnosti a vykonávání ústavního práva na svobodu vyjadřování, to vše na půdě Parlamentu, je soumrak svobody a demokracie. Jak a zda to bude právě ODS, která jako poslední zhasne,“ uzavírá Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Charakterovej mrzák., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 05.05.2023 14:15:06

|  16 |  0

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…