„Zvrácená pobídka“. V této zemi EU zásadně snížili dávky pro Ukrajince

03.02.2024 17:38 | Monitoring

Nejsilnější irská opoziční strana Sinn Féin chce – po oznámení irské vlády o změnách v sociální dávkách pro nově příchozí ukrajinské uprchlíky z 220 eur týdně na 38,80 eur –, aby se přitvrdily podmínky i směrem k těm Ukrajincům, kteří již v zemi jsou. Irská vláda by dle strany měla uvažovat, že sociální dávky zkrouhne i jim. V současnosti má ukrajinská rodina ve vlastním ubytování dle strany možnost dostat až 2192 eur měsíčně (necelých 55 tisíc Kč), což pak způsobuje problémy na přehřátém trhu s nájemním bydlením.

„Zvrácená pobídka“. V této zemi EU zásadně snížili dávky pro Ukrajince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hromadný zpěv lidové písně Oj na louce červená kalina u příležitosti oslav Dne Ústavy Ukrajiny. Následoval i zpěv ukrajinské hymny

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí
Strana Sinn Féin, která během voleb v roce 2020 v počtu obsazených křesel skončila těsně druhá za Fianna Fáil, na konci ledna oznámila, že případně přinese návrh na novou politiku k ukrajinským uprchlíkům v Irsku v návaznosti na to, jak se usnese aktuální irská vláda pod vedením Lea Varadkara.

Irská vláda následně oznámila, že nově příchozím z Ukrajiny sníží sociální dávky z 220 eur týdně (cca 5500 Kč) na 38,80 eur (necelých 1000 Kč) po dobu jejich pobytu ve státním ubytování, což je však dle Sinn Féin nedostatečné.

Nejsilnější irská opoziční strana žádá tamní vládu, aby šla ještě dál a snížila sociální dávky pro ty, kteří v Irsku již jsou. Mluvčí strany pro integraci John Brady v parlamentu přitvrdil podle serveru Extra.ie přitvrdil svůj postoj k imigraci a irskou vládu kritizoval, že „připustila“, že se je k sociální systém v Irsku mnohem benevolentnější a vyšší než v jiných zemích, což má dle něj způsobovat, že se Irsko „vymyká svým protějškům v EU“. Ukrajincům, kteří již v Irsku pobývají, by měly být dávky dle něj sníženy.

Dodal, že Sinn Féin zároveň podporuje záměr snížení sociálních dávek pro nově příchozí z Ukrajiny. „Obáváme se, že vláda vytváří zvrácenou pobídku, která povede k dalšímu tlaku na soukromý nájemní sektor,“ podotkl Brady s tím, že irská vláda nadále nabízí sociální dávky ve stejné výši těm Ukrajincům, kteří žijí v soukromém nájemním sektoru.

Strana posléze uvedla, že by se snížená sazba měla vztahovat na osoby, které přijdou po určitém datu, namísto přístupu vlády, která spojuje sníženou platbu s novými „určenými centry“, v nichž budou nově příchozí ubytováni. „Vládní návrh zákona je chatrný a špatně promyšlený. Lituji, že nepřijali rozumné pozměňovací návrhy Sinn Féin,“ kritizoval irskou vládu za stranu Donnchadh Ó Laoghaire v irském Dáilu.

„Obávám se, že vládní přístup hrozí vytvořením pobídky pro ukrajinské uprchlíky, aby raději soutěžili na již tak přehřátém soukromém trhu s nájemními byty, než aby zůstali ve státem poskytovaném ubytování,“ varoval politik. Vládní návrh, jenž dle něj vyžene Ukrajince ze státem poskytovaného ubytování po 90 dnech, má způsobit, že uprchlíci skončí na ulici bez domova a také to, že budou konkurovat irským občanům na již tak přehřátém trhu s nájemním bydlením.

„Uvnitř určeného centra, pokud by byli dva dospělí a dvě děti, by v rámci plateb a přídavků na dítě dostali asi 828,80 eur měsíčně. Pokud by byli mimo centrum, dostávali by 2192 eur měsíčně a na nájemné by připadlo 800 eur. I před započtením 800 eur na nájem by na tom byli dvaapůlkrát lépe. Není těžké si představit, že by se někteří lidé mohli rozhodnout, že by na tom byli lépe, kdyby hledali bydlení na soukromém nájemním trhu,“ varoval.

Mluvčí strany pro zahraniční záležitosti Matt Carthy dle serveru Irish Independent v půlce ledna uvedl, že všichni Ukrajinci mohou zůstat v Irsku, dokud neskončí válka s Ruskem, čímž reagoval na třeskuté vyjádření předsedkyně strany Mary Lou McDonaldové, jež před Vánocemi prohlásila, že by Ukrajinci, kteří nepracují na „kritických“ pracovních místech, neměli mít automaticky povolený pobyt v Irsku.

Poslanec Sinn Féinu Eoin Ó Broin pak uvedl, že by vláda měla řešit, co se stane s Ukrajinci po konci dočasné ochrany Ukrajinců v zemi. „Řekl bych, že nakonec vláda musí začít tuto otázku řešit, protože všichni ti Ukrajinci – asi 80.000, kteří jsou v současné době ve státě – si myslím, že by také chtěli nějakou jistotu,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A dostanou Irové nálepku , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 03.02.2024 17:43:28
bakterie Ruského světa ?

|  20 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …