1,6 milionu pro Agrofert. To je celý problém, řekl vysoký úředník po jednání s EU

29.01.2020 0:00

Náměstek pro řízení sekce EU a zahraničních vztahů MZe Jiří Šír a generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martin Šebestyán předstoupili před novináře a popsali jim, jak je to s možným střetem zájmů předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a jeho holdingu Agrofert, dočasně odloženým ve svěřenském fondu, ve vztahu k evropským dotacím.

1,6 milionu pro Agrofert. To je celý problém, řekl vysoký úředník po jednání s EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Šír oznámil, že 28. ledna se uskutečnilo v Bruselu bilaterální jednání mezi Českou republikou a Evropskou komisí (EK), kde byly řešeny kontrolní systémy rozdělování dotací za účelem prošetření možného střetu zájmů současného předsedy vlády Babiše.

 Náměstek zdůraznil, že z tohoto jednání nemůže poskytnout mnoho informací.

„Bilaterální jednání bylo součástí dosud neuzavřeného auditního šetření EU. Proto v souladu s předpisy EU a v souladu s mezinárodními auditními standardy probíhalo bilaterální jednání v důvěrném režimu a rozsah informací, které můžeme poskytnout veřejnosti, je tedy omezen. Do doby uzavření auditu nejsme jakkoli oprávněni poskytovat dokumenty a sdělovat  detailní informace. Důvěrný režim auditu byl ze strany EK znovu potvrzen,“ pravil Šír.

Šlo už o 35. bilaterální rokování mezi Českem a EK o zemědělství a Šír jako zkušený účastník těchto jednání označil včerejší jednání za zcela standardní.

Celý audit prý může trvat ještě déle než půl roku.

Šebestyán doplnil, že skutečně se řešil Babišův možný střet zájmů a během jednání zaznělo, že téměř všechny dotační projekty, které Státní zemědělský intervenční fond proplatil, byly v pořádku. Otazník prý zůstává viset jen nad jedním projektem v hodnotě 1,6 milionu korun. „Na tomto projektu jsme se neshodli a tento projekt byl proplacen ještě před započetím auditu,“ konstatoval ředitel s dovětkem, že u tohoto projektu existují určitá podezření, ale je stále možné, že je Česká republika ještě vysvětlí a i tento projekt bude uznán. To nelze vyloučit.

Druhá část jednání byla věnována nastavení parametrů v programu pro rozvoj venkova a Evropská komise si vyžádala doplnění informací do dalšího jednání.

Třetí část jednání byla věnována možnému střetu zájmů ministra zemědělství Miroslava Tomana. „SZFI bude dál proplácet projekty společnosti Agrotrade, se kterou byl ministr spojen. Evropská komise tento náš postup nerozporovala,“ pravil Šebestyán.

Stejně jako Šír, i Šebestyán zdůraznil, že audit stále probíhá a nelze vyslovovat nějaké konkrétní závěry. „Už z toho, co tady bylo řečeno, že audit je stále v řešení, to znamená, že nemůžeme potvrdit ani vyvrátit jakýkoli jednoznačný závěr Komise, že pan premiér je nebo není ve střetu zájmů. Žádný takový konkrétní závěr nemáme,“ řekl jasně generální ředitel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…