10 milionů dolarů těm, kdo promluví. USA se zapojily do tažení proti Hamásu

06.01.2024 7:45

Ismaíl Haníja, šéf Hamásu, se obrátil na Američany a vyčetl jim, že uvěřili sionistickým lžím, „což vyústilo v bezprecedentní masakry a válečné zločiny proti našemu lidu v Gaze," řekl. USA nabídly až 10 milionů dolarů za informace o sponzorech Hamásu nebo o čemkoli, co by vedlo k narušení finančních mechanismů skupiny. V izraelské vládě se mezitím vedou spory, co dál s Gazou? Zvítězí ti, kteří říkají, že bude nutné Palestince odsunout?

10 milionů dolarů těm, kdo promluví. USA se zapojily do tažení proti Hamásu
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Šéf Hamásu Ismáíl Abd ul-Salám Ahmad Haníja vyzval Spojené státy, aby se zaměřily na zklidnění Izraele, na záchranu životů Palestinců. „Doufáme, že se pan Blinken poučil z posledních tří měsíců a uvědomil si rozsah chyb, kterých se USA dopustily slepou podporou sionistické okupace,“ prohlásil šéf Hamásu. Na jeho vyjádření upozornila agentura Reuters.

„Doufáme, že se pan Blinken poučil z posledních tří měsíců a uvědomil si rozsah chyb, kterých se USA dopustily tím, že slepě podporovaly sionistickou okupaci a věřily jejím lžím, což vyústilo v bezprecedentní masakry a válečné zločiny proti našemu lidu v Gaze," řekl.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39609 lidí
Poté, co teroristé z hnutí Hamás povraždili 7. října 2023 na 1200 lidí na území Izraele, Stát Izrael odpověděl tvrdě. Poslal vojáky do pásma Gazy a ti ho začali čistit. Podle informací palestinského ministerstva zdravotnictví ozbrojené síly Státu Izrael usmrtily na 22 600 lidí a desítky tisíc dalších zranily.

Evropská unie a Spojené státy na Izrael již nějakou dobu tlačí, aby významně omezil vojenské operace v enklávě. Obyvatelé Gazy si ale stále stěžují, že o nastupujících nocích izraelská armáda zesiluje ostřelování pásma Gazy.

„Izraelská vláda si nárokuje demokracii a humanitu, ale je nehumánní," řekl Abdel Razek Abu Sinjar, když plakal nad zahalenými těly své manželky a dětí zabitých při úderu na jeho dům v Rafahu na hranici s Egyptem.

Armáda uvedla, že za posledních 24 hodin zasáhla více než 100 cílů v Gaze, přičemž zabila ozbrojence, kteří se pokusili zaútočit na tank v Al-Bureij a další v Chán Júnis, kde vojenské křídlo Hamásu uvedlo, že zabilo několik vojáků.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že ve městě Bejt Rima na západním břehu Jordánu byl střelbou izraelské armády zabit 17letý mladík a další čtyři Palestinci byli zraněni. Izraelská armáda uvedla, že vojáci stříleli na Palestince, kteří házeli benzinové bomby.

„Není v zájmu nikoho, ani Izraele, ani regionu, ani světa, aby se tento konflikt rozšířil za hranice Gazy," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Spojených států Matthew Miller.

USA nabídly až 10 milionů dolarů za informace o sponzorech Hamásu nebo o čemkoli, co by vedlo k narušení finančních mechanismů skupiny.

Jedním z těch, v jejichž dopadení Washington doufá, je podle serveru Times of Israel Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, finančník Hamásu pobývající v Súdánu. Řídil řadu společností v investičním portfoliu Hamásu a podílel se na převodu téměř 20 milionů dolarů na Hamás. Alespoň podle informací amerického ministerstva zahraničí. Podle ministerstva zahraničí je svázán s bývalým súdánským prezidentem Omarem Bašírem a islamistickými skupinami, které podkopávají stabilitu v Súdánu.

„Odměny by byly poskytnuty za informace o jakémkoli zdroji příjmů pro Hamás, hlavní dárce, finanční instituce, které usnadňují transakce pro Hamás, krycí společnosti, které pro skupinu pořizují technologie dvojího užití, a kriminální schémata, z nichž má prospěch Hamás,“ napsal server Times of Israel s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant oznámil, že armáda bude pokračovat v útocích a bude ničit tunely Hamásu na severu pásma Gazy i jinde. Cílem armády bude podle vlády osvobodit maximální možný počet rukojmí. 25 z nich už je podle Benjamina Netanjahua po smrti.

Světová zdravotnická organizace podle agentury Reuters uvedla, že nemocnice a další lékařská infrastruktura v Gaze byly od vypuknutí konfliktu napadeny téměř 600krát. V zařízeních zemřelo asi 613 lidí a více než 770 bylo zraněno.

Na stole přitom stále zůstává otázka, co bude s pásmem Gazy po válce. Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že v izraelské vládě se v podstatě střetávají dvě koncepce. Jednu zastupuje Yoav Gallant, který má za to, že pásmo Gazy musí být místem bez přítomnosti Hamásu a bez přítomnosti Izraele.

Naproti tomu Ministr financí Bezalel Smotrich před pár dny vyzval palestinské obyvatele, aby opustili Gazu, aby uvolnili místo Izraelcům, kteří by mohli „nechat rozkvést poušť“. Na jeho slova upozornila jako první agentura Reuters. Vyjádření převzala i CNN. O den později ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir řekl, že podporuje přesídlení Palestinců z Gazy do zámoří. Během politického setkání prohlásil, že válka Izraele s Hamásem představuje „příležitost soustředit se na podporu migrace obyvatel Gazy“.

Mezitím podle Martina Griffithse, nejvyššího představitele OSN pro pomoc při mimořádných událostech, lidé v Gaze čelí „nejvyšší míře nedostatku potravin, jaký byl kdy zaznamenán". Gaza je „místem smrti a zoufalství“, řekl Griffiths v pátek, protože statisíce vysídlených civilistů žijí bez přístupu k základním životním potřebám ve stanových táborech množících se v jižní Gaze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …