100 milionů dolarů a zbraně. Prigožin prý přijel do Ruska

06.07.2023 12:21

MONITORING Jevgenij Prigožin, zakladatel wagnerovců, který pro spuštění vzpoury upadl v nemilost, se po nuceném odjezdu do Běloruska náhle vrátil do ruského Petrohradu. Zde je důvod.

100 milionů dolarů a zbraně. Prigožin prý přijel do Ruska
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Zakladatel wagnerovců Jevgenij Prigožin v závěru měsíce června rozezlil svého prezidenta Vladimira Putina, když nařídil svým mužům, aby se vydali na pochod na Moskvu. Zdůrazňoval přitom, že nejde o nějaký puč, ale o „pochod spravedlnosti“. Tajné služby to však viděly jinak, tzv. Putinův šéfkuchař byl obviněn z vlastizrady a Prigožinovi byly zabaveny peníze, zbraně i drogy.

V tu chvíli se přihlásil o slovo běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který sehrál roli prostředníka při jednáních mezi Putinem a Prigožinem. Prigožin přislíbil, že se z Ruska stáhne do Běloruska a Putin mu dal na oplátku slovo, že nebude stíhán pro ohrožení státu.

Prigožin se opravdu do Běloruska stáhl, ale podle serveru Daily Beast se teď do Ruska vrátil, aby si vyzvedl zabavené a opětovně vrácené peníze i zbraně.

„Prigožin byl v úterý spatřen, jak spolu se svým bezpečnostním týmem přijíždí do kanceláře FSB (ruské tajné služby – pozn. red.) v Petrohradě, informuje místní zpravodajský portál Fontanka. Údajně byl pozván, aby si vyzvedl několik zbraní zabavených bezpečnostními službami po jeho pokusu o povstání minulý měsíc. Úřady mu podle Fontanky předaly dvě pušky Saiga, pušku Mannlicher a několik dalších střelných zbraní,“ napsal server Daily Beast s tím, že mezi vrácenými zbraněmi byla i pistole Glock, kterou zakladateli wagnerovců kdysi daroval současný ministr obrany Sergej Šojgu.

Pokud jde o peníze, FSB prý Prigožinovi vrátila asi 10 miliard rublů, něco přes 100 milionů dolarů.

Návrat Prigožina do Ruska potvrdil podle serveru katarské televize Al-Džazíra i Lukašenko.

Pro agenturu TASS Lukašenko prohlásil, že otázka přesunu wagnerovců do Běloruska stále nebyla zcela vyřešena, ale jeho nabídka přijmout wagnerovce v Bělorusku prý stále platí.

Z ruské strany zaznívá, že wagnerovci fakticky mají tři možnosti – začlenit se do jednotek pravidelné ruské armády, odjet do Běloruska nebo demobilizovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Putin s Prigožinem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 06.07.2023 13:06:40
ale těm západním politikům motají hlavy. To zas bude analýz a rozborů a očekávání co tím Putin nebo Prigožin zamýšlí. Už se těším na zítřek a zdejší článek plný předpovědí a analýz ze zdrojů jako ISW, CNN, BBC a Ukrajiny!!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…