12, ale i 20 %. Německo už ví víc o nové straně Wagenknechtové

24.10.2023 10:41

Ekonomický rozum, sociální spravedlnost, mír a svoboda. To jsou čtyři hlavní témata budoucí nové strany německé političky Sahry Wagenknechtové, která spolu s dalšími poslanci opustila stranu Levice. Mandáty ve Spolkovém sněmu si hodlá ponechat. Podle politologů může tato strana odebrat hlasy jak Levici, tak i pravicové Alternativě pro Německo (AfD). „Alternativa pro Alternativu,“ říká politoložka Andrea Römmeleová. Podle průzkumů by strana nyní získala až 12 %.

12, ale i 20 %. Německo už ví víc o nové straně Wagenknechtové
Foto: Repro Youtube
Popisek: Sahra Wagenknecht

Sahra Wagenknechtová, bývalá předsedkyně Levice Amira Mohamed Aliová a dalších osm poslanců opouští německou parlamentní stranu Levice. Stranu hodlají opustit a založit novou stranu. Ta by měla podle německé veřejnoprávní stanice Norddeutsche Rundfunk vzniknout v lednu 2024. Před několika týdny příznivci Wagenknechtové zaregistrovali sdružení s názvem Svaz Sahry Wagenknechtové – za rozum a spravedlnost. Toto sdružení má založení strany připravit a shromažďovat dary. Předsedou sdružení je Amira Mohamed Aliová, informovala stanice Deutschlandfunk.

Wagenknechtová prohlásila, že v parlamentu hodlá zůstat co nejdéle: „Chceme zůstat v parlamentní skupině co nejdéle,“ řekla svůj záměr na opuštění strany Levice spolu se setrváním v parlamentní straně Levice ve Spolkovém sněmu.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

Členové Levice považují plán Wagenknechtové za „nemorální“. Předseda parlamentní frakce Levice ve Spolkovém sněmu Dietmar Bartsch přístup Wagenknechtové a jejích spolustraníků označil za „nezodpovědný a nepřijatelný“. Spolupředseda strany Levice Martin Schirdewan vyzval skupinu Wagenknechtové, aby se „vzdala mandátů, které získala prostřednictvím Levice“, informuje server ZDF.

Levicová parlamentní skupina má v současnosti 38 poslanců, pokud více než dva z nich odstoupí, tak podle jednacího řádu Spolkového sněmu strana ztratí svůj status a může dál operovat už jen jako „skupina“. Bartsch uvedl, že očekává, že frakce o svůj status přijde v lednu.

„Mnoho lidí už neví, koho volit, nebo ze vzteku a zoufalství volí pravici. Takhle to dál nejde. Jinak pravděpodobně za deset let už naši zemi nepoznáme,“ řekla Wagenknechtová. Novou stranu hodlá založit i kvůli tomu, že mnoho lidí v Německu ztratilo důvěru ve stát.

Cílem je proto nastolení nové hospodářské politiky založené na zdravém rozumu. „Chtěli jsme zacelit existující mezeru v německém stranickém systému a založit stranu, která se zasazuje o ekonomický rozum, sociální spravedlnost a mír a svobodu,“ uvedla na pondělní tiskové konferenci předsedkyně sdružení Amira Mohamed Aliová.

Oznámení Wagenknechtové, že s novou stranou chce kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2024 a ve východoněmeckých zemských volbách, jistě rozděluje a oslabuje levici, poškodí však pravděpodobně i stranu Alternativa pro Německo (AfD). Důvodem může být i společné zaměření obou stran na nespokojené německé občany. Podle červencového průzkumu institutu pro výzkum veřejného mínění INSA by strana Wagenknechtové měla potenciál stát se nejsilnější stranou v Durynsku, a to právě na úkor Levice i AfD.

„Strana Wagenknechtové odebere hlasy AfD. V tomto ohledu se nyní formuje alternativa k Alternativě pro Německo,“ říká politoložka Andrea Römmeleová.

Sama Wagenknechtová navíc prohlásila, že s pravicovou AfD nebude mít její nová strana nic společného. „S AfD samozřejmě nebudeme mít nic společného. Zakládáme novou stranu, aby všichni lidé, kteří uvažují o tom, že budou volit AfD, nebo kteří tak již učinili – ze vzteku a zoufalství, ale ne proto, že jsou pravicoví – měli seriózní možnost,“ řekla Wagenknechtová.

Podle reprezentativního průzkumu INSA pro deník Bild by si až 27 % lidí v Německu dokázalo představit, že by novou stranu političky Wagenknechtové volili. Až 55 % dotázaných uvedlo, že by její stranu nevolilo, 18 % se zdrželo odpovědi. V současnosti by podle tohoto průzkumu Sdružení Sahry Wagenknechtové získalo 12 %. Podle serveru The Guardian by strana mohla získat až 20 % celostátních hlasů.

Wagenknechtová je známá především svou kritikou Západu. Ohledně sankcí, jež jsou zavedené vůči Rusku, vidí americké ekonomické zájmy. Za to, že po pádu železné opony hájila režim komunistického politika Ericha Honeckera, který stál v čele NDR v letech 1971 až 1989, jí bylo přezdíváno „Stalinova dcera“. Kontroverzní jsou i její výroky týkající se válečných zločinů včetně sexuálního násilí. V souvislosti s válkou na Ukrajině prohlásila, že znásilnění je součástí každé války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …