120 Kč za použití záchodu. Celé Německo se baví

13.12.2023 12:11 | Monitoring

Za pár dní jsou tu Vánoce a jak v Česku, tak na Slovensku, v Polsku, v Německu i v Rakousku se konají předvánoční trhy, na kterých se dají sehnat ručně dělané vánoční ozdoby, perníčky a řada dalších věcí. Server deníku Bild pobavil čtenáře pobavil informací z města Rüdesheim am Rhein, kde místní restaurace za použití záchodu účtuje 5 euro, tedy přibližně 120 Kč. Bild je zdaleka nejčtenější německý list, lze tedy s nadsázkou říct, že se nad zprávou baví celé Německo. Kolemjdoucí se však nebavili.

120 Kč za použití záchodu. Celé Německo se baví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejné toalety, ilustrační foto

Vánoční atmosféra klepe na dveře a ten, komu schází, se může pokusit načerpat ji např. na předvánočních trzích. Server nejčtenějšího německého deníku Bild však upozornil, že ve městě Rüdesheim am Rhein, nedaleko Mohuče, se vám může návštěva předvánočních trhů notně prodražit. Pokud totiž vypijete příliš mnoho svařeného vína a začne se vám chtít čůrat, v restauraci vám za návštěvu toalety naúčtují 5 euro, tedy v přepočtu asi 120 korun.

„Nástěnka v restauraci Bayerischer Hof na náměstí rozpaluje mysl lidí. Píše se tam: ‚Toaleta je pro hosty v restauraci zdarma, pro ostatní je to 5 eur‘,“ napsal server německého listu.

Tia Lingenfelder (43) listu naznačila, že za adekvátní by požadovala poplatek 1 euro. „Pomyslela jsem si, že je to drzost. Chápu, že nemůžou pustit každého dovnitř. Ale 1 euro jako na dálničních odpočívadlech by se hodilo.“

Tatínek se třemi dětmi kroutil u tabule hlavou, jestli má zaplatit 5 euro za každé ze svých dětí.

Jürgen Schäfer, manažer lidských zdrojů v Bayerischer Hof, dal však najevo, že nechápe, co se lidem letos tak najednou nelíbí. Tabuli se stejným nápisem mají prý totiž vystavenou rok co rok. A až letos se ozývá nespokojenost.

„Naše tabule má především za úkol odradit,“ naznačil s tím, že v restauraci zažili už leccos, a tak chtějí, aby dovnitř z trhů vstupovali jen lidé, kteří si opravdu potřebují odskočit.  

„V loňském roce bylo ukradeno 60 ruliček toaletního papíru za jediný den. Minulou neděli byly záchody tak ucpané, že jsme museli povolat speciální firmu.“ Z odpadu prý mimo jiné vynesli pytle na odpadky a ruličky toaletního papíru. Náklady na čištění toalet s nedělním příplatkem činily prý 1200 euro.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39956 lidí

Vánoční trh se 103 stánky každoročně přiláká kolem 250 000 návštěvníků.

Ale toalet je podle serveru na místě jen málo a navíc jsou mizerně značené. Návštěvníci tak v případě potřeby utíkají, kam se dá. I do okolních barů.

Šéf zmíněné restaurace nakonec prozradil, že pokud o cestu na toaletu požádá maminka s malým dítkem, pustí je zaměstnanci na toaletu zdarma.

Řadu měsíců i Němce trápila inflace. V létě se pohybovala okolo 6 procent. Ale poslední data ukázala, že z této hodnoty postupně klesla až na podzimních 2,3 procenta.

V Česku se inflace pohybuje na hladině 7,3 procenta, tedy aktuálně o 5 procent výš než v Německu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Toaleta v restauraci je pro hosty restaurace, nejsou to veřejné záchodky. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCommon Decency , 13.12.2023 13:14:06
Roky už podobný problém řeším tak, že se stanu hostem restaurace třeba tak, že si objednám sklenici vody, džusu, malou kávu. A potom jako host jejich toaletu použiji. Města vybírají za stánky na trzích za pronájem místa, tak by měli nepatrnou část příjmu věnovat na přistavení mobilních toalet. Té restauraci se vůbec nedivím.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …