14 miliard dolarů. Tolik Zelenskyj chce na obnovu toho nejnutnějšího

13.04.2023 7:51 | Ze sítí

Rusové den co den na Ukrajině vraždí muže, ženy i děti a ničí, na co přijdou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal každodenní realitu po vpádu ruských vojáků a hlasitě žádal svět, aby Rusko za to, co dnes páchá, tvrdě zaplatilo. Jen projekty rychlé obnovy toho nejnutnějšího vyjdou podle Zelenského na 14 miliard dolarů.

14 miliard dolarů. Tolik Zelenskyj chce na obnovu toho nejnutnějšího
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve vlaku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil na třetím zasedání ministerského kulatého stolu o podpoře Ukrajiny. V prvé řadě poděkoval všem účastníkům, že se na takové setkání dostavili už potřetí a stále Ukrajinu podporují.

„Ukrajina v současné době prožívá bouři emocí. Včera bylo z ruských zdrojů sdíleno video brutální vraždy našeho vojáka okupanty. Jsou tam, na tomto videu, pyšní se svou schopností zabíjet. Pravděpodobně jste to všichni viděli ve zprávách. A víte, že ruská armáda se snaží, aby tato úroveň násilí a zvěrstev byla na ukrajinské půdě všude na denním pořádku. Pokaždé, když něco takového udělají, člověk je v šoku jako když se to stalo poprvé. A smrt, kterou přináší Rusko, se nesmí stát běžnou rutinou! Dlouhý příběh ruské beztrestnosti musí konečně skončit,“ apeloval na účastníky Zelenskyj. 

Poděkoval všem, kteří Ukrajině pomáhají, ale zdůraznil, že Rusové každý den svého řádění na Ukrajině pokračují v zabíjení mužů, žen i dětí. „Prosím – žádám vás nyní, abyste minutou ticha uctili památku ukrajinského vojáka, jehož smrt svět viděl včera, a památku všech našich lidí, které ruská invaze připravila o život. Prosím,“

Následovala minuta ticha. Zelenskyj za její držení poděkoval.

Poté zdůraznil, že Rusko v této válce prohraje. Bude jen otázkou času, kdy se tak stane. Ruští teroristé podle Zelenského zkrátka a dobře zvítězit nemohou.

„Co je vždy cílem teroristy? Zlomit život. Když ne zabíjet, tak škodit. Když ne něco zničit, tak přinutit lidi trpět. Každý agresor, který nenávidí život – ať už vystupuje jako stát jako Rusko, nebo v rámci teroristické skupiny, nebo jako jednotlivý degradovaný jedinec... Každý agresor má vždycky radost, když ničí a když se trosky musí desítky let opravovat,“ pravil Zelenskyj.

Díky usilovné pomoci Ukrajinců a zahraničních partnerů se na Ukrajině relativně daří udržovat normální život v chodu, ale Zelenskyj upozornil, že poválečná obnova Ukrajiny bude ještě stát spoustu času i peněz.

„Nedávno jsem navštívil frontové oblasti a regiony naší země sousedící s Ruskem. Je to tak bolestné vidět – města zničená terorem, vypálené vesnice a mrtvá pole, protože jsou zaminovaná... Proto je podpora rychlé obnovy součástí protiteroristické práce. Tím, že obnovíme to, co bylo zničeno, porazíme hlavní cíl teroru: vrátíme normální život. Poprvé v dějinách má svět tak obrovskou příležitost obvinit z náhrady škody agresora – toho, kdo je viníkem nevyprovokované a nezákonné války. Například Světová banka poskytla nový odhad ztrát a potřeb Ukrajiny – čtyři sta jedenáct miliard dolarů. Každý den Rusko tento účet navyšuje,“ popsal každodenní ukrajinskou realitu Zelenskyj.

Ostatní agresoři ve světě se podle Zelenského teď dívají, co se stane, zda to Rusku projde, či nikoliv. I tito lidé musí podle Zelenského vidět, že je majetek ruských boháčů zabavený v zahraničí využit na obnovu Ukrajiny. Že jim nezůstane jejich bohatství. Jen projekty rychlé obnovy toho nejnutnějšího vyjdou podle Zelenského na 14 miliard dolarů. „Mohou existovat různé formáty řešení, ale čím rychlejší a účinnější budou řešení – tím spolehlivější a dlouhodobější bude mír po této válce,“ pravil ukrajinský prezident.

Poté ještě jednou poděkoval všem, kteří na Ukrajinu posílají pomoc, i tu finanční a rozloučil se zvoláním „sláva Ukrajině“.

 

 

Ve druhém projevu se obrátil ke svým spoluobčanům. Prozradil jim, že se na dálku účastnil jednání ve Washingtonu o finanční podpoře Ukrajiny. A slíbil, že Ukrajina bude po válce obnovena. Nikde nezůstanou žádné ruiny. A zaplatí to Rusko. Tak by to podle Zelenského mělo vypadat.

„Zvláště když svět zná řešení – pokud jde o majetek Ruska, ruských úředníků, oligarchů, kteří zbohatli, zatímco se jejich stát stával teroristickým... Všechna tato aktiva by měla být použita na kompenzaci ztrát těch, kterým Rusko přineslo bolest a utrpení. Ruský majetek musí jít na obnovu po agresi. Válka by měla být nejnákladnější právě pro agresora. A my pro to uděláme všechno,“ uvedl Zelenskyj.

„Jako vždy jsme ukázali, že naše vztahy s Amerikou v oblasti dodávek zbraní, finanční podpory jsou zcela čisté, zcela transparentní. Partneři mají úplnou představu o každém centu a každé zbrani,“ poznamenal k setkání ve Washingtonu ukrajinský prezident.

Poděkoval všem mladým lidem, kteří se v této situaci rozhodli pro službu policisty a záchranáře.

„Bez svědomité práce Státní pohotovostní služby a policie si prostě nelze představit normální život, nelze zachránit mnoho lidí. To je vlastně to, co tvoří podstatu jejich práce – přímá pomoc lidem,“ zdůraznil.

Než se podruhé rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, otevřel ještě jedno téma.

„A ještě jedna věc! Dnes naše země tradičně slaví Den pracovníků raketového a kosmického průmyslu. Průmyslu, který Ukrajině vždy zajišťoval slávu. A jsem si jist, že ji bude zajišťovat i v budoucnu! Jsem vděčný všem, kteří tento náš potenciál zachovali. Naše současná úroveň integrace do mezinárodních vztahů, naše úroveň síly – jak státní, tak společenské – kterou si Ukrajina zaslouží, úroveň našich lidí – to vše umožní Ukrajině podílet se na rozvoji kosmonautiky rovnocenně s vyspělými státy a našemu podnikání – rovnocenně s vyspělými společnostmi. Ale nejdříve – zvítězíme! Zejména díky ukrajinským raketám. Sláva všem našim bojovníkům, kteří jsou nyní v boji! Děkujeme všem, kteří pomáhají Ukrajině!“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 13.04.2023 10:07:35
Raketový a kosmický průmysl že přinášel Ukrajině slávu? O žádně slávě sice nevim, ale pokud tam nějaký raketový a kosmický byl, tak byl vybudován za éry Sovětského svazu. A takhle je to na Ukrajině se vším. Pokud tam něco je, tak to bylo vybudováno za éry SSSR, nebo to vyžebrali na Západu. Prý “Sláva Ukrajině”. Pche! Jaká slává? Čemu sláva? Banderovcům? Čikaťilovi? Oligarchům? Korupci? Násilným převratům? Mimochodem, zvolání “Sláva Ukrajině” je na úplně stejně úrovni jako pokřik “Sieg heil”.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…