180 miliard na zbraně. „Řekněte Čechům pravdu. Pocítí to každý.”

13.07.2023 9:45

MONITORING Na summitu NATO ve Vilniusu padlo několik slibů. Ekonom Lukáš Kovanda spočítal, na kolik tyto sliby vyjdou českou státní kasu. Vláda Petra Fialy (ODS) by podle něj měla o nákladech na zbraně s lidmi diskutovat a říct Čechům pravdu: Pocítí to každý.

180 miliard na zbraně. „Řekněte Čechům pravdu. Pocítí to každý.”
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Podle CNN mohl 46. prezident USA Joe Biden odjet ze summitu NATO spokojen, neboť dosáhl dohody o další pomoci Ukrajině, aniž musel Ukrajině přislíbit urychlené přijetí do NATO. Dosáhl také toho, že Spojené státy nadále budou moci počítat s tím, že řada zemí EU bude Ukrajině pomáhat i dál. A budou posilovat i vlastní obranu, což je jasný vzkaz pro prezidenta Ruské federace Vladimira Putina.

Ekonom Lukáš Kovanda spočítal, na kolik vyjdou sliby vyslovené ve Vilniusu českou státní kasu.

„Česko bude muset razantně, o desítky miliard, navýšit výdaje na obranu, aby dostálo závazku vůči NATO. Již příští rok by výdaje na armádu měly vzrůst až o více než 100 procent v porovnání s loňskem. Alianční spojenci se totiž zavázali vynakládat na armádu každoročně částku odpovídající minimálně dvěma procentům hrubého domácího produktu. … V příštím roce má přitom nominální hrubý domácí produkt ČR podle nejnovější prognózy Ministerstva financí činit 7989 miliard korun. Takže Česko by v příštím roce mělo dát na armádu minimálně 160 miliard korun, aby ,jen tak tak' naplnilo závazek vůči NATO,“ napsal Kovanda na Twitteru s tím, že letos šlo na obranu 112 miliard.

Závazek vydávat jako členský stát NATO na obranu 2 procent byl v Česku splněn naposledy v roce 2005. A pokud by chtělo Česko jako kompenzaci za téměř 20 hubených let vydávat na obranu trochu víc než dvě procenta, mohly by se výdaje dostat na 180 miliard.

„Česko tak musí přeskupit priority ve svém státním rozpočtu tak, aby výrazné navýšení armádních výdajů zvládlo uskutečnit a zároveň neprohlubovalo své již nyní poměrně vysoké zadlužení. Vláda by měla o tomto přeskupení priorit vést s občany vážnou a otevřenou diskusi, protože se dotkne každého z nich,“ uzavřel Kovanda svou úvahu.

Současná ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dává najevo, že obrana země něco stojí a jak ukázal ruský vpád na Ukrajinu, investice do obrany není dobré zanedbat.

Ekonom Lukáš Kovanda promlouvá

Ekonom Lukáš Kovanda promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Servilní lokajové USA z pětidemoliční chátry, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 13.07.2023 11:34:05
vládnoucí v rozkradené a cizákům zaprodané kolonii zvané Česká republika, se na srazu válečných zločinců a masových vrahů z North Atlantic Terrorist Organizaton předháněli v příslibech výše darů pohrobkům ukrajinských SS a banderovců i plateb do fondu ozbrojené složky válečných zločinců z USA zvané NATO. Konečně oni to ze svého platit nebudou. Vždyť i oni sami svými nehorázně vysokými příjmy, které si sami sobě určili, rozkrádají hodnoty vytvořené pracujícími této země. Krást a rozdávat z cizího, to pětidemoliční chátře jde. A aby se tato loupeživá lůza nemusela bát vlastního lidu, který bezostyšně okrádá, pozve si na svou ochranu do kdysi naší země potomky amerických žoldáků, vraždících v My Lai a po celém světě. NATO je jakési maskovací roští, dávající válečným zločinům USA falešné zdání kolektivního rozhodnutí vícero států. Mě, co důchodce, okradli ročně o cca 12 tisíc. Ovšem ekonomický génius Vystrčil v Senátu vysvětlil, že nižší zvýšení důchodů znamená vyšší nákupy pro důchodce. A takoví a často i horší odborníci nám vládnou. Na plnění příkazů z americké ambasády to stačí a pro víádnutí v kolonii není víc potřeba.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…